El Grup Social ONCE demana una Presidència espanyola de la UE de caràcter social

Seccions: T'interessa
Foto de família, amb el vicepresident de l'ONCE, Alberto Durán, acompanyat de Nora Bednarski, del gabinet de la comissària d'Igualtat; Aurelio Fernández, de la Representació Permanent d'Espanya davant de la Unió Europea; i Catherine Naughton, directora de l'European Disability Forum.

El Grup Social ONCE va presentar el passat 6 de juny, a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, el full de ruta de la discapacitat perquè la propera Presidència espanyola de la UE tingui un marcat caràcter social.

“Cal demostrar a Europa aquest lideratge social al llarg del semestre presidencial”, tal com assenyalà el vicepresident de l'Organització, Alberto Durán, acompanyat de Nora Bednarski, del gabinet de la comissària d'Igualtat; Aurelio Fernández, de la Representació Permanent d'Espanya davant de la Unió Europea; i Catherine Naughton, directora de l'European Disability Forum.

El vicepresident del Grup Social ONCE, Alberto Durán, va desgranar les iniciatives. La primera és visibilitzar a nivell europeu el llançament durant el mes de juliol del Centre Europeu d'Accessibilitat 'AccessibleEU', coordinat i liderat per Fundación ONCE. Es tracta d'una de les iniciatives emblemàtiques proposades per la Comissió Europea a l'Estratègia per als Drets de les Persones amb Discapacitat 2021-2030. 

Un altre dels objectius clau és aconseguir la implantació del vot accessible a les eleccions europees de 2024, un sistema ja implantat a Espanya que garanteix el dret de les persones amb discapacitat a votar i presentar-se com a candidates, independentment de la seva capacitat jurídica i el seu país de residència.

Per això es proposa “adoptar mesures que augmentin al màxim l'accessibilitat de tot el procés electoral (procediments, llocs, materials i informació), facilitar la possibilitat de votar de manera independent i secreta a través d'ajustaments raonables (codi QR, guies en lectura fàcil, llengua de signes, plantilles tàctils o Braille) i permetre la lliure elecció d’assistència per votar”, va indicar Durán.

Un altre objectiu prioritari és donar llum verda a la creació de la Targeta Europea de Discapacitat, gràcies a la qual s'aconseguirà un reconeixement de la discapacitat als Estats membre i la igualtat d'accés a les prestacions fora del propi país, principalment als àmbits de la cultura, lleure, esport i el transport.

Pel que fa al paper de les dones i les nenes amb discapacitat “s'ha d'abordar la importància de lluitar contra la violència de gènere. En aquest punt, la discapacitat ha de ser un element transversal per a qualsevol àmbit de la vida”, va afegir.

A nivell econòmic, es donarà visibilitat al model d'ocupació inclusiva per a les persones amb discapacitat liderat pel Grup Social ONCE, que és tot un referent a nivell mundial. En aquest sentit, es proposa un paquet de mesures per millorar l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat a Europa, que ajudarà els Estats membres a millorar l'oferta de mà d'obra, les qualificacions i les competències, i a fomentar la inclusió social, la lluita contra la pobresa i la promoció de la igualtat d’oportunitats.

A més, tal com va resumir Durán, la presidència espanyola "ha d'exportar a Europa el model d'economia social", liderat pel Grup Social ONCE, considerant que "els centres especials d'ocupació poden arribar a ser el motor de l'ocupació a nivell europeu”.

Cupó ONCE

La primera de les fites que ha dut a terme el Grup Social ONCE ha estat dedicar el cupó del dia 1 de juliol a la presidència espanyola de la UE. En total, cinc milions i mig de cupons de l'ONCE van portar la imatge i el logotip de la presidència.

A l'acte de presentació d'aquestes iniciatives va assistir l'àmplia delegació del Grup Social ONCE, formada per 40 persones, que des del dia 5 de juny van ser a Brussel·les per conèixer de prop el funcionament de les institucions europees, les oficines regionals i mostrar-ne el ferm compromís de l'Organització amb la discapacitat europea. Tambés van ser-hi les eurodiputades Rosa Estarás, Iratxe García, Alicia Homs, Estrella Durá, Mónica Silvana i Katrin Langensiepen; i els eurodiputats Javier Moreno i Marcos Ros. 

Compromesos amb Europa

El setembre del 2022 la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va renovar l'acord de col·laboració amb el president del Grup Social ONCE, Miguel Carballeda, amb el propòsit d'estrènyer llaços i institucionalitzar la tasca que des de fa anys desenvolupa l'entitat a l'àmbit polític de les institucions europees amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels 80 milions de ciutadans europeus amb alguna discapacitat.

Des de fa 20 anys el Grup Social ONCE ha refermat la seva aliança amb les institucions europees, convençut que la feina és la millor via per aconseguir la plena inclusió social de les persones cegues i/o amb un altre tipus de discapacitat, i també ha fet una aposta pel reconeixement a Europa del joc responsable. 

El Grup Social ONCE treballa des de sempre per demostrar que les persones amb discapacitat contribueixen de manera indiscutible a generar riquesa social i econòmica tant a nivell comunitari com a nacional.

El seu paper a l'àmbit polític, com a actor de la societat civil organitzada en matèria de discapacitat, ha estat crucial en el desenvolupament de temes crucials com l'Acta Europea d'Accessibilitat, la ratificació del Tractat de Marràqueix a la UE, el disseny de la nova Estratègia Europea de Discapacitat 2021-2030, o la implementació de la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat a l'àmbit comunitari.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts