Un grup de persones sordcegues de l’ONCE veuen amb els dits La Sagrada Família

Seccions: Protagonistes
Un grup de 60 afiliats i afiliades a l’ONCE amb sordceguesa,  juntament amb els seus guies i intèrprets d’ASOCIDE, van realitzar una visita guiada a La Basílica de la Sagrada Família d’Antoni Gaudí. 


Per tal de donar visibilitat a la sordceguesa i amb l’objectiu d’oferir una experiència sensorial única al col·lectiu, l’ONCE Catalunya va celebrar dimarts 27 de juny el Dia Internacional de les Persones Sordcegues.

Un grup de 60 afiliats i afiliades a l’ONCE amb sordceguesa,  juntament amb els seus guies i intèrprets d’ASOCIDE, i dividits en dos grups, van realitzar una visita guiada a La Basílica de la Sagrada Família d’Antoni Gaudí. 

La visita començà al Claustre Montserrat, on hi havia diversitat d’objectes tàctils amb detalls del conjunt basilical (mostra de pedres i textures, columnes i maquetes) que van poder conèixer les persones amb sordceguesa.

A la Façana del Naixement, l'única part del temple directament construïda per Gaudí i declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, van poder tocar les portes de bronze, les tortugues, la reixa de la columna central...

Una dona amb bastó blanc-i-vermell tocant una de les parets de la Sagrada Família

 

A La Nau, van conèixer  mitjançant el tacte els detalls arquitectònics del temple amb la maqueta de la planta general. I a la Façana de la Passió, van poder  tocar les portes, lletres i detalls, l’escultura de la flagel·lació i la seva base.

“Ens plau molt  contribuir a una cultura inclusiva d’un símbol de Barcelona que és icona mundial i a apropar un temple universal a les persones sordcegues, que l’han pogut conèixer amb la sensibilitat dels seus dits. Des de fa temps, el Temple manté el seu compromís d’acostar-se a tothom i ho aplaudim”, destacà Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya.

Dia Internacional de les Persones Sordcegues

El 27 de juny és considerat el Dia internacional de les persones sordcegues per a recordar el naixement de Helen Keller, la primera persona sordcega que va lluitar pels drets de les persones que tenien aquesta discapacitat. 

Helen Keller va néixer el 27 de juny de 1880, a Alabama. Quan tenia 19 mesos va tenir unes febres que li van privar dels sentits de l'oïda i la vista. 

Malgrat la seva discapacitat, molts anys després Helen Keller va arribar a donar conferències sobre la seva vida, es va graduar amb honors a la Universitat de Radcliffe i fins i tot va escriure llibres sobre les seves experiències personals. Tot això va ser possible gràcies a la gran ajuda i influència de la seva institutriu, Anne Sullivan, qui li va ensenyar a llegir i comunicar-se amb els altres, a més de portar una vida més autònoma.

Sobre la sordceguesa

La sordceguesa és una discapacitat que sorgeix com a conseqüència de la combinació en una mateixa persona d’una discapacitat visual i auditiva. Afecta 15 de cada 100.000 habitants, per la qual cosa a Catalunya - manca un cens definitiu-  inclou unes 500 persones. Es tracta d'un grup molt heterogeni: persones sordcegues no senten ni veuen res, mentre que d'altres poden tenir alguna resta de visió i/o audició. Hi ha persones que neixen amb sordceguesa (sordceguesa congènita) i altres que l'adquireixen al llarg de la vida (sordceguesa adquirida).
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts