Taller interactiu de com és la vida a cegues
ONCE Catalunya organitzà dimecres 11 de desembre un taller interactiu de com és la vida a cegues, adreçat al personal de GSMA.
Hi van participar unes 20 persones, rebudes per l’Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya. A la seu de la institució a Barcelona van conèixer l'atenció integral i multidisciplinària a més de 3.000 afiliats i afiliades de la ciutat i a més de 10.000 de la seva àrea d’influència. Als carrers i places barcelonines hi ha uns 500 sentinelles de la Il·lusió, gairebé mig miler de venedors i venedores dels jocs responsables de l’Organització que reparteixen fortuna i reben solidaritat cada dia dels seus veïns i veïnes.
Tècnics en Rehabilitació de la Delegació Territorial de l’ONCE van explicar la millor manera de comunicar-se amb les persones cegues i la tècnica guia per tal d’ajudar-los i acompanyar-los en els desplaçaments del seu dia a dia. Tanmateix el grup del GSMA va experimentar els tipus de visió que afecten majoritàriament a les persones amb discapacitat visual amb unes ulleres especials que simulen diferents patologies (vista en tub, vista perifèrica o lateral i cataractes).
Al carrer, van posar en pràctica la teoria rebuda sobre la tècnica guia. Ho van fer per parelles. Una persona va caminar amb els ulls tapats i el seu acompanyant la va guiar. Després van canviar els papers.
Tot seguit, es realitzà una visita a l’edifici ONCE Catalunya, on totes les instal·lacions estan totalment adaptades i són accessibles. Són 44.000 m2 dedicats a la normalització de les persones cegues i amb deficiències visuals greus amb espais diàfans, plens de llum i elements de contrast tant en la retolació per a distingir portes i accessos. Des d’aquí es coordina la prestació de serveis socials personalitzats que l’ONCE dona a Barcelona i tot Catalunya.
Van visitar:
- Pis de Vida Diària on van conèixer com es treballen amb els afiliats les adquisicions d’habilitats de la vida quotidiana com cuinar, planxar o canviar bolquers.
- Impremta Braille, on es produeix i distribueix entre els afiliats tot tipus de documents i recursos bibliogràfics sonors i en el sistema de lectoescriptura Braille. Van poder veure les diferents màquines d’impressió Braille, així com la laboriosa producció de contes infantils i diversos materials en relleu com plànols, monuments o la guia del metro de Barcelona. La Biblioteca Digital ONCE (BDO), té uns fons documental de gairebé 55.000 títols, entre format àudio i Braille.
- Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona, centre pioner en la integració dels nens cecs a les escoles ordinàries. S’encarrega de coordinar els programes educatius dels afiliats i supervisa l’evolució dels alumnes integrats en l’educació ordinària. També treballa directament en el camp de la investigació, l’adaptació curricular, la formació de professionals i la innovació educativa. Actualment, a Catalunya hi ha uns 1.151 estudiants cecs o amb deficiència visual greu. Els visitants van poder conèixer la biblioteca, les aules, sales d’estimulació infantil i tecnologia.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30