Prova pilot amb un nou sistema d'orientació de les persones cegues al transport públic de Barcelona

Seccions: T'interessa
tmb_perro_negro_metro_1.jpeg

Gràcies a la nova tecnologia NaviLens, les persones cegues podran llegir la senyalètica de les xarxes de transport públic, tant en les parades d'autobús com a les estacions de metro, i rebre orientacions precises mitjançant els seus dispositius mòbils. Segons una prova pilot, NaviLens permet capturar un nou tipus de codis QR de colors, denominats ddTags, de tal manera que les persones amb discapacitat visual poden llegir la informació continguda en aquest codi sense que hagin de saber on es troba emplaçat exactament.

En una parada de bus, l’aplicació NaviLens llegeix l’etiqueta i informa del nom i el codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació de cadascuna, el temps previst d’arribada i les possibles alteracions del servei. En una estació de metro, cada espai està etiquetat amb la seva descripció (accés, vestíbul, zona de venda, línia de peatge, escala, ascensor, andana, punt d’embarcament...) per permetre la navegació autònoma de les persones amb discapacitat visual, tant a l’entrada com a la sortida.

Això és possible gràcies a una sèrie de característiques tecnològiques úniques dels codis ddTags, que poden llegir-se en moviment, a una distància molt superior respecte dels codis QR, fins i tot amb una perspectiva molt angulada respecte a l’etiqueta i sense que calgui enfocar-hi la càmera del dispositiu mòbil. Un cop llegida, la informació continguda a l'etiqueta és relatada en format veu en l'idioma configurat al dispositiu de l'usuari, contribuint d’aquesta manera a l'accessibilitat universal.

El sistema el van presentar dimecres 21 de febrer el director general de la Fundación Vodafone España, Santiago Moreno; la Ppesidenta de TMB, Sra. Mercedes Vidal; el responsable I+D de Navilens Sr. Pedro Esquiver i el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Sr. Xavier Grau.

El sistema el van presentar dimecres 21 de febrer el director general de la Fundación Vodafone España, Santiago Moreno; la Presidenta de TMB, Sra. Mercedes Vidal; el responsable I+D de Navilens Sr. Pedro Esquiver i el delegat  territorial de l’ONCE a Catalunya, Sr. Xavier Grau.

Etiqueta NaviLens Metro de Barcelona.Aquesta nova tecnologia, fruit d'un intens treball de recerca i desenvolupament de cinc anys de durada per part de l'empresa Neosistec i la Universitat d'Alacant, ha estat guardonada amb el premi Connecting for Good de la Fundació Vodafone i ha estat testada i avalada pel CIDAT, centre de recerca i desenvolupament de l'ONCE.

Comprovació sobre el terreny

Al febrer,  TMB ha desplegat un pilot per comprovar sobre el terreny l’eficàcia del sistema mitjançant l’habilitació d’aquests codis en 15 parades d'autobús de l’àmbit de la plaça d’Espanya, les 67 parades de la línia H12 (Gornal - Besòs / Verneda) i en les principals estacions de metro de la línia 9 Sud: Aeroport T1, Aeroport T2, El Prat Estació, Fira, Europa / Fira, Can Tries / Gornal, Torrassa, Collblanc i Zona Universitària. La prova es desenvoluparà per tant en els municipis de Barcelona, l’Hospitalet i el Prat de Llobregat.

Per participar a la prova només cal descarregar i instal·lar NaviLens, que es troba disponible de forma gratuïta tant per a dispositius iPhone com per a dispositius Android en les respectives botigues d'aplicacions.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts