Presentació a Lleida de 'Benvolgut setembre', nou conte del projecte Implica’t en Braille
Dimecres 26 de juny va tenir lloc la presentació del nou conte Benvolgut setembre, del projecte Implica’t+ al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Plaça de la Catedral, s/n - Lleida). Gràcies a l’Institut d’Estudis Llerdencs de Lleida es repartiran 1.000 exemplars a tots els centres educatius, als Centres de Recursos Pedagògics i a les Biblioteques de la província. També es van presentar tots els contes transcrits en Braille, per l’ONCE, pels nens cecs. Van assistir Rosa Pujol, vicepresidenta de l'IEI; Carles Vega, delegat d'Ensenyament a Lleida; Manel Eiximeno, director CRE ONCE de Barcelona; Maria del Mar Lluelles, dinamitzadora del projecte Implica't+; Glòria Francino, autora i Marissa Amigó, il·lustradora.
Benvolgut setembre està escrit en català i en castellà per la Glòria Francino, traduït a l'aranès per Rosa Mari Salgueiro, al francès per Anna Castro, a l'anglès per Balbina Falceto i a l'italià per Raül Vallés. L’autor del pròleg és Manel Eiximeno, director del Centro de Recursos ONCE Barcelona.
Aquest conte està inspirat en alguns alumnes de tercer i quart dESO del curs 2015-2016 d'un institut de Lleida, tot i que es pot adaptar a altres etapes i nivells d'estudis.
El diari que escriu l´Ainhoa enceta un passeig per les vivències d'uns joves alumnes, del seu aprenentatge, dels seus pensaments i dels seus desitjos al llarg del curs. Entre converses coneixem les seves activitats quotidianes: fer recerca sobre les feines del camp, indagar sobre personatges referents dins la societat com la Malala, coneixement in situ de jaciments de dinosaures, dobres representatives de l'art romànic i d'un seguit de costums i tradicions de distintes cultures com les falles, passant pel sedàs de la fantasia de la literatura popular i haver de descobrir l'enigma plantejat a l'inici del relat.
Benvolgut setembre s'estructura en el cicle vital de les estacions de l'any, que també marquen el curs escolar, i la tria d'alguns dels Principis de la Carta de la Terra relacionats amb el contingut, amb la intenció de donar-los a conèixer a l'alumnat, de conscienciar i d'implicar els joves en el seu entorn proper i en cultures llunyanes, en la conservació de la natura i en la millora del món en general.
Implica't+ és un projecte interdisciplinari per treballar els principis de la Carta de la Terra i l’Agenda 2030 a les aules. Està adreçat a l’alumnat de totes les etapes educatives i conté un ampli ventall de propostes didàctiques elaborades amb diferents metodologies de treball. Es pot desenvolupar al llarg de tot un curs escolar o en un moment concret del període lectiu.
Actualment hi treballen 43 docents, de 30 centres diferents, amb el compromís ètic, social i educatiu d’aconseguir un futur digne per a tothom. Implica't+ resta obert a tots els companys i companyes que hi vulguin col·laborar.
“Llegir Benvolgut Setembre m’ha fet adonar-me que realment el principi d’un any nou és l’inici d’un nou curs escolar. És en aquest moment quan comencen a girar altra vegada les rodes dels aprenentatges, dels coneixements, i de les il·lusions compartides”, diu Eiximeno. Al pròleg, Eiximeno manifesta que “la diversitat cultural que ens presenta la classe de Benvolgut Setembre és la realitat d’un país com és Catalunya, obert al món i acollidor. Avui dia, més de 160.000 alumnes del nostre sistema educatiu són nouvinguts i d’aquests, més de 160 són cecs o amb greu discapacitat visual. Tots, igual que els 1.200 estudiants afiliats a l’ONCE a Catalunya, reben el suport que s’ofereix des del CREDV/CRE ONCE Barcelona, amb subseus a Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre. Un suport que s’emmarca al conveni signat entre el Departament d’Educació i l’ONCE l’any 1985, i que s’ha renovat periòdicament, l’última vegada el 5 de juliol de 2018”.
“Aquest és un treball de fons”, segueix Eiximeno, que comença amb el naixement del nadó, a la Llar d’Infants, a Educació Infantil a P3, a Primària o a Secundària. Una tasca que segueix fins a la Universitat o altres estudis i conclou amb la inclusió en el món laboral. Per desenvolupar-lo, és imprescindible, no només els recursos específics de l’ONCE i dels esmentats en l’àmbit educatiu, sinó que és necessari comptar amb els grans professionals de la comunitat educativa de Catalunya, tal com es reflecteix en Benvolgut Setembre, mestres i professors/es que transmeten continguts i valors. “Valors de vida que tots hauríem de tenir presents per a una convivència plena entre nosaltres mateixos i el nostre entorn”, afirma Eiximeno.
I afegeix: “Treballem plegats per transmetre els valors fonamentals que han de regir en la vida dels homes i de les dones, que plataformes pedagògiques com Implica’t+, o la Fundació Federico Mayor Zaragoza, o la Iniciativa de la Carta de la Terra internacional, amb Mirian Vilela com a directora executiva, siguin una realitat a més comarques de Catalunya i amb la seva força puguem transmetre, establir i assolir els valors de La Carta de la Terra”.
Aquest conte també es publicarà en format digital, com la resta, al web https://blocs.xtec.cat/implicat/category/publicacions/ perquè tothom hi tingui accés.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31