L’ONCE presenta el sistema Dactyls, una fita en la comunicació per a les persones amb sordceguesa

Seccions: Protagonistes
dactylssignacion_delante.jpg

L’ONCE va presentar a la Casa Elizalde, el passat 13 de maig, el sistema Dactyls, tota una fita per a les persones amb sordceguesa, una forma de comunicació nova que estalvia temps i en facilita l'accés al coneixement i les relacions amb l'entorn.

Van participar Eugenio Romero, coordinador del projecte Dactyls a la Unitat Tècnica de Sordceguesa de l’ONCE;  Enric Botí, delegat territorial ONCE Catalunya; Joan Ramon Riera, regidor d'Infància, Joventut i Persones Grans de l'Ajuntament de Barcelona i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD);  Jordi Blesa, sordcec afiliat a l’ONCE i la seva mediadora Sandra García.

Eugenio Romero, coordinador del projecte Dactyls a la Unitat Tècnica de Sordceguesa de l’ONCE;  Enric Botí, delegat territorial ONCE Catalunya; Joan Ramon Riera, regidor d'Infància, Joventut i Persones Grans de l'Ajuntament de Barcelona i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD);  Jordi Blesa, sordcec afiliat a l’ONCE i la seva mediadora Sandra García, fan el signe de Dactyls amb les mans.

Dactyls és un nou sistema de comunicació, una mena de “nou llenguatge”, creat pels experts en sordceguesa, que té el suport a través d'una App completament accessible on, de forma àgil i senzilla, s'accedeix als diferents signes d’aquest sistema. Dactyls ha estat dissenyat per resoldre una de les dificultats més grans a què s'enfronten les persones amb sordceguesa: la comunicació.

Generalment, les persones amb aquesta discapacitat es comuniquen a través del tacte, rebent la informació al palmell de la mà amb ajuda d'un guia intèrpret o un mediador. El més habitual és l'ús del sistema dactilològic, en què cada lletra té un signe que es lletreja per completar les paraules. Això implica que, de vegades, la transcripció de la informació o el diàleg no discorri de forma fluida, per la dificultat de lletrejar cada paraula i contextualitzar la conversa.

I precisament va ser una persona amb sordceguesa, Daniel Ávarez, que va idear Dactyls, un model de comunicació mixt, que ara ha estat perfeccionat i completat i que combina elements de la llengua oral i la llengua de signes. Per això, el seu nom prové de la unió de les primeres lletres de la paraula Dactilològic (Dact) juntament (i) amb l'acrònim de la Llengua de Signes (ls): Dactyls.

A diferència del sistema dactilològic, el Dactyls és capaç de traduir a signes paraules completes, grups de paraules o expressions de la llengua oral, fent possible que la persona amb sordceguesa rebi una informació de la manera més simultània possible a la transmissió en llengua oral, una mena de taquigrafia de comunicació a la mà.
De moment el sistema compta amb uns 800 signes, que es realitzen majoritàriament sobre el palmell de la mà encara que també en altres parts del braç i del cos de la persona amb sordceguesa. Han estat presos majoritàriament de la llengua de signes (adaptats per a la seva percepció tàctil), encara que gairebé dos centenars són de nova creació.

Dactyls al Smartphone
Per consolidar i popularitzar el seu ús, neix ara l'aplicació mòbil de Dactyls desenvolupada gràcies a la col·laboració de l'ONCE i la Universitat Complutense de Madrid i ja disponible com a APP de forma gratuïta per baixar-la en els sistemes IOS i Android. Una aplicació que pretén, a més, generalitzar-ne l'ús posant al servei de les persones sordcegues i els qui s'hi comuniquen l'aprenentatge d'aquest sistema.

Jordi Blesa Montoliu, persona sordcega, amb la seva mediadora Sandra García.L'App conté vídeos de tots els signes que componen el sistema, amb una vista frontal i una altra lateral, possible reproducció de tots dos a càmera lenta i tots ells en diferents qualitats de reproducció, a més de tota la informació necessària per al seu aprenentatge i la relacionada amb cadascun d’ells, així com la seva descripció visual.
El material es completa amb la documentació relativa al funcionament i aprenentatge del sistema, de manera que les persones sordcegues també el poden utilitzar amb un mòbil enllaçat amb un terminal braille.

Es tracta d'un potent recurs per assolir una millor connexió i un accés més gran a la informació de les persones sordcegues que no poden rebre els missatges ni auditivament ni per mitjà de la lectura labial.

Sobre la sordceguesa
La sordceguesa és una discapacitat que sorgeix com a conseqüència de la combinació en una mateixa persona d’una discapacitat visual i auditiva. Afecta 15 de cada 100.000 habitants, per la qual cosa a Catalunya, mancant un cens definitiu, inclou unes 500 persones. Es tracta d'un grup molt heterogeni: algunes persones sordcegues no senten ni veuen res, mentre que d'altres poden tenir alguna resta de visió i/o audició. A més, és important conèixer que hi ha persones que neixen amb sordceguesa (sordceguesa congènita) i altres que l'adquireixen al llarg de la vida (sordceguesa adquirida).

La dificultat de comunicació caracteritza el conjunt de les persones amb sordceguesa. Quan una persona neix o es queda sordcega el més urgent és intervenir perquè pugui desenvolupar un sistema de comunicació, aprengui un de nou o adapti el propi a la seva nova situació. Hi ha dues figures clau que permeten l'enllaç de les persones sordcegues amb l'entorn: el mediador i el guia intèrpret. L'ONCE compta actualment amb diverses àrees específiques de suport a aquestes persones: la Unitat Tècnica de Sordceguesa (UTS), una xarxa d'especialistes a totes les comunitats autònomes i la Fundació ONCE per a l'Atenció a Persones amb Sordceguesa (FOAPS), amb gairebé un centenar de mediadors repartits per tota la geografia donant suport a les necessitats d'aquestes persones.

Pla general de la sala de la Casa Elizalde de Barcelona on es va fer la presentació de Dactyls.

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts