L’ONCE presenta ‘Al teu costat sempre’ per pal·liar la realitat de persones cegues que se senten soles
El president del Grup Social ONCE, Miguel Carballeda, i el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, van inaugurar la trobada 'Solitud, un repte que ens uneix', organitzada pel Grup Social ONCE per abordar un dels greus problemes socials del nostre temps: la solitud no desitjada.
En el marc d'aquesta jornada que es desenvolupà el dijous 26 de maig a la seu de la Fundació ONCE es va presentar el programa 'Al teu costat sempre’, l'estratègia global amb què l'ONCE afronta el repte de pal·liar la soledat forçosa entre les persones cegues i amb baixa visió, cosa que porta treballant diversos anys fins al punt de situar aquest assumpte com un dels seus principals objectius institucionals.
També es va presentar el cupó que l'ONCE dedicà el 26 de maig a fer visible el problema de la solitud.
"La solitud és una altra pandèmia", va dir Miguel Carballeda. "Estem aconseguint superar l'emergència sanitària, vivim una guerra a Europa, molt a prop, i les dues situacions s'han emportat moltes persones i també han augmentat el nombre de persones amb discapacitat, una dada que possiblement també augmenti la solitud. Per això, necessitem com més mans millor”.
En aquest sentit, el president del Grup Social ONCE va reclamar a les administracions públiques més compromís amb els problemes socials. “A Espanya, des de l'any 1977, hem tingut ni més ni menys que 27 ministres i ministres d'Afers Socials. Us imagineu què és explicar-li el model de l'ONCE i de totes les organitzacions de la societat civil a 27 persones diferents? Demanem una mica més de continuïtat i de compromís en les polítiques socials”, va declarar.
En aquesta línia, el Defensor del Poble va considerar necessària la captació de fons públics i privats per abordar problemes socials com el que representa la solitud. "Perquè hi hagi una veritable innovació social es requereixen més recursos", va afirmar Ángel Gabilondo, que va vincular la solitud amb la pobresa, "la gran exclusió social", segons les seves paraules.
“La solitud és un dolor silenciós que té un component alt d'invisibilitat, és una pandèmia tan patent, tan propera que de vegades no arribem a percebre-la. És aquí, entre nosaltres, per això hem d'estar pendents del nostre entorn, perquè aquest és un problema que ens concerneix a tots”, va dir. "Ningú està lliure de patir solitud severa en algun moment", va advertir, per la qual cosa iniciatives com la del Grup Social ONCE, "són tan importants".
Problema global
La soledat no desitjada és un problema global, estès especialment a les societats avançades i que afecta les persones que la pateixen en àmbits tan essencials com la salut mental i física, les relacions socials o la participació ciutadana.
Per a l'ONCE és prioritari detectar i canalitzar aquestes situacions i ho fa, entre altres accions, a través de visites programades per part de treballadors socials a les persones grans que viuen soles als seus domicilis, per analitzar-ne la situació i adequar l'atenció necessària. En aquest sentit, el programa “Al teu costat sempre” coordina des de la seva posada en marxa totes les iniciatives que es duen a terme per pal·liar la solitud.
I Estudi sobre solitud no desitjada
A la trobada es van presentar les conclusions del I Estudi sobre solitud no desitjada en persones cegues i amb baixa visió, elaborat per l'ONCE entre la població afiliada.
D'aquest estudi es desprèn que el 34,9% de les persones enquestades manifesten haver-se sentit soles en algun grau l'últim mes (la dada per a la població general segons el CIS és del 38,8%) mentre que els que assenyalen que senten solitud sempre és el 6% (3,6% per al conjunt de la població espanyola).
Tot i això, tenint en compte l'estigmatització que el terme solitud comporta, es va elaborar un indicador calculat a partir de la soledat declarada per part dels mateixos afiliats a l'ONCE i els resultats extrets de l'escala de solitud de De Jong Gierveld, del qual es va extreure que la soledat no desitjada afecta en algun grau el 60% de la població afiliada i un 12% sent solitud severa.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31