Els cupons de l'ONCE clamen 'La violència masclista l’aturem unides', el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

Seccions: Protagonistes
dones_foto_family.jpg

El cupó de l'ONCE de dijous, 25 de novembre, va estar dedicat al Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona. Cinc milions i mig de cupons van difondre la importància de continuar conscienciant sobre la necessitat d'eliminar aquesta xacra social.

A la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya es va presentar, el passat 24 de novembre, aquest cupó, amb la frase 'La violència masclista la parem unides'. 

María Sierra López i Rafi Pérez, vicepresidentes del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, van presentar l'acte, que va comptar amb el testimoni de dues dones amb discapacitat visual víctimes de violència domèstica, Laura i Luisa,  i les exposicions de Laia Rosich, directora general per a la Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i Sira Vilardell, directora general de la Fundació Surt i vicepresidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social i de la Taula del Tercer Sector. 

El Grup Social ONCE incorpora cada any a la seva plantilla més de 100 dones, amb discapacitat o sense, que han estat colpejades per la violència de gènere, donant-les-hi l'opció de reiniciar les seves vides de forma digna i plena a través de l'ocupació.

Fundació ONCE desenvolupa programes de sensibilització i inserció laboral de dones amb discapacitat víctimes de violència de gènere, com 'Dones en mode ON VG', cofinançat pel Fons Social Europeu. Amb la dedicació de 26 professionals repartits per tota la geografia nacional atén 1.342 dones i aconsegueix que altres empreses i entitats contractin unes 80 dones víctimes de violència de gènere a l'any, a més de donar suport a 15 projectes de dones emprenedores amb aquesta realitat.

Per la seva banda, Inserta Empleo té a la seva borsa de demandants un total de 3.443 dones amb discapacitat víctimes de violència de gènere, amb gairebé 2.000 participacions en accions formatives de millora de l'ocupabilitat, aconseguint gairebé 1.000 insercions laborals en dades acumulades.

Ilunion és un exemple d'inserció laboral de dones víctimes de violència de gènere, amb més de 86 contractacions des de començament d'any, i ha estat reconeguda com una Organització pionera, en disposar d'una Guia d'Atenció a Dones Treballadores Víctimes de Violència de Gènere.

Per la seva banda, Inserta Empleo té a la seva borsa de demandants un total de 3.443 dones amb discapacitat víctimes de violència de gènere, amb gairebé 2.000 participacions en accions formatives de millora de l'ocupabilitat, aconseguint gairebé 1.000 insercions laborals en dades acumulades.

Així mateix, l'ONCE presta especial atenció a la violència que pateixen les dones amb ceguesa o deficiència visual greu, i forma els seus professionals de serveis socials en aquesta matèria, informant-los dels recursos i programes d'atenció i dels protocols d'assistència als quals han de derivar a les víctimes de les que tenen coneixement, complementant aquesta iniciativa amb la formació que aquests professionals ofereixen als experts/es dels serveis públics que atenen aquestes víctimes, perquè sàpiguen com dirigir-s'hi quan no tenen totalment o parcialment visió.

El 58% de les persones que treballen al Grup Social ONCE té discapacitat i, en alguns casos, aquesta ha estat provocada per situacions de violència de gènere.

Dones amb discapacitat, més risc
L'Assemblea General de Nacions Unides va adoptar, l'any 2000, la resolució que designava el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, convidant a governs, organitzacions internacionals i a ONG a prendre cartes a l'assumpte i coordinar activitats cada any sobre aquesta data que elevin la consciència pública. Aquesta data és un dia de record i solidaritat amb les 1.118 dones assassinades des que, el 2003, es van començar a registrar aquests casos. A aquesta xifra cal afegir que aquesta violència també ha tret la vida de 44 menors, assassinats a mans dels seus progenitors, o de les parelles o exparelles de les mares.

És important ressenyar com aquest tipus de violència afecta amb més gravetat les dones amb discapacitat, segons la Macroenquesta de Violència de Gènere elaborada pel Ministeri d'Igualtat que demostra que experimenten més risc de patir violència física i sexual que les dones sense discapacitat (20,7% davant del 13,8%), i que les seqüeles psicològiques que deixa aquesta violència també afecten més les dones amb discapacitat (77%, davant del 69,4%).

Per això, l'ONCE ha definit normes de prevenció, vigilància i ajuda per enfrontar la violència de gènere (incloses al Pla d'Igualtat), i impulsa mesures com la reducció de jornada de les treballadores que són víctimes d'aquesta xacra, l'adaptació del seu horari laboral, l'admissió de faltes justificades d'assistència a la feina, canvis de lloc de treball, trasllats i suspensió de contracte amb reserva de lloc, etc.


 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Desembre

« »
  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)