El Campanar de la Seu Vella de Lleida, al cupó
Dimecres 22 de gener, a la pròpia Seu Vella, va tenir l’acte de presentació del Cupó que l’ONCE dedicà sis dies més tard al rellotge del Campanar de La Seu Vella dintre de la sèrie ‘Ciutats en punt i hora’. 5,5 milions de cupons van portar el temps de Lleida per tot l’Estat.
L’acte va comptar amb la participació de Jaume Rutllant, Tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Lleida; Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Joan Baigol, director del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida; Marcelino Cid, director de l’agència de l’ONCE a Lleida i representants municipals.
Aquesta sèrie, corresponent al Cupó Diari (de dilluns a dijous), reunirà 50 rellotges singulars. Va començar l’11 de març de 2019 i s’acabarà l'any 2020.
Amb aquesta col·lecció de cupons l'ONCE vol recordar la funció que realitzen els rellotges, màquines de precisió, algunes amb més d'un segle de funcionament. Al llarg dels anys han estat guia i punt d'informació per a les persones cegues que, gràcies a les seves campanades, podien i poden conèixer l'hora del dia en què es troben.
Dos-cents trenta-vuit graons
Actualment La Seu es troba en procès de rehabilitació. Amb una alçada de seixanta metres, el campanar esdevé tota una aventura. Una escala cargolada amb dos-cents trenta-vuit graons permet arribar al capdamunt. Les panoràmiques, úniques i irrepetibles, són la recompensa a tant atreviment. Es troba situat a l’angle sud-oest del claustre i fou erigit entre la segona meitat del segle XIV i el primer terç del segle XV. És de planta octogonal. La seva estructura exterior consta de dos cossos, un de molt alt i ample amb finestres que van guanyant protagonisme de forma progressiva i un de més petit i estret coronat per gablets. Pel que fa a la seva estructura interior, destaca la caixa d’escales i diferents plantes amb usos diversos. La planta baixa fou convertida en capella privada per la família Safont, mentre que les altres foren destinades per a la maquinària del rellotge i la ubicació de les campanes.
Segons els documents antics, foren onze les campanes encarregades d’anunciar els dies de festa i els de dol, per bé que avui només se’n conserven dues, la Silvestra, de 1418, i la Mònica, de 1486, any en què també es mecanitzaren els sons horaris. Un conjunt de cinc campanes més, foses a mitjan segle XX, sonen plegades en festivitats assenyalades del nostre calendari. Els seus noms són Bàrbara, Crist, Marieta, Meuca i Puríssima.
El Cupó Diari de l’ONCE ofereix, per 1,5 euros, 55 premis de 35.000 euros a les cinc xifres. A més, el client té l’oportunitat, per 0,5 euros més, de jugar també a la sèrie i guanyar ‘La Paga’ de 3.000 euros al mes durant 25 anys, que s’afegirà al premi de 35.000 euros.
Els cupons de l’ONCE es comercialitzen pels 20.000 agents venedors que integren la seva xarxa de vendes. Gràcies al Terminal Punt de Venda (TPV) el client pot escollir, a l’instant, el número que més li agradi. A més, es poden adquirir des de la pàgina web oficial de joc de l’ONCE (www.juegosonce.es) i establiments autoritzats. A Catalunya són més de 10.000 els seus afiliats i el col·lectiu de l’ONCE i la seva Fundació supera les 15.000 persones. A Catalunya, la venda del cupó dóna ocupació a 2.700 persones.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31