8.425 persones amb discapacitat es beneficien a Catalunya dels nous programes de Fundació ONCE
Un total de 8.425 persones amb discapacitat es beneficiaran a Catalunya dels Programa Operatius d'Ocupació Juvenil (POEJ) i d'Inclusió Social i de l'Economia Social (POISES) que Fundació ONCE e Inserta Empleo, la seva entitat per a la formació i l'ocupació de les persones amb discapacitat, està desenvolupant des de gener de 2016 dins el nou període de programació del Fons Social Europeu, que es correspon amb el septenni 2014-2020. A més, gràcies a aquests programes a Catalunya es formaran 1.351 alumnes i s'aconseguiran 1.932 insercions laborals per a persones amb discapacitat.
Després de la eficient gestió des de l'any 2000 de dos programes operatius de lluita contra la discriminació de les persones amb discapacitat, Fundació ONCE e Inserta Empleo reben de nou el recolzament del FSE. Els objectius tornen a ser ambiciosos per aquest període: més de 66.800 beneficiaris directes a Espanya, dels quals 30.800 rebran formació per a la millora de la seva ocupabilitat i 16.700 aconseguiran un contracte laboral.
A Catalunya seran 2.205 els beneficiaris del POEJ, 483 alumnes formats i 240 les insercions laborals. I del POISES, es beneficiaran en terres catalanes 6.220 persones amb formació per a 868 alumnes i 1.692 insercions laborals.
PROGRAMA POEJ
El Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil té per destinataris a joves amb discapacitat d'entre 16 i 29 anys que hauran d'estar donats d'alta en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil per beneficiar-se de les accions programades. Aquest programa compta amb el cofinançament del Fons Social Europeu i la Iniciativa d'Ocupació Juvenil.
Com reflecteixen diferents fonts estadístiques, recollides en l'Observatori sobre discapacitat i mercat de treball a Espanya de la Fundació ONCE (ODISMET), els joves amb certificat de discapacitat d'entre 18 i 24 anys representen un 4,8% del total de la població amb discapacitat en edat laboral. Es tracta d'al voltant de 84.500 joves amb discapacitat compresos entre els 16 i 24 anys i mostren una taxa d'activitat que tot just ronda el 25%. (Gairebé 9 punts menys que la mitjana del col•lectiu de persones amb discapacitat i 13,6 menys que els joves sense discapacitat. Igual de cridaneres són les seves taxes d'ocupació de tan sols un 9,2% (14 punts menys que la mitjana del col•lectiu i gairebé 11 punts menys que els joves sense discapacitat) i la seva taxa d'atur de fins a un 63, 5% (32,5 punts més que el conjunt de persones amb discapacitat i 15 punts per sobre de l'atur dels joves sense discapacitat).
A la vista de les dades, Inserta Empleo posa en marxa un conjunt d'accions per a l'activació i captació del talent ocult, l'orientació, l'assessorament i acompanyament al jove en la recerca d'ocupació; a més d'assessorament a l'empresari, l'anàlisi de llocs i identificació d'ofertes, a part de les tasques intrínseques d'intermediació laboral. A més, aquest pla pretén millorar l'ocupabilitat dels joves amb discapacitat a través de la formació per a l'ocupació i l'aprenentatge permanent. Per a això conjuga variats plans de formació professional dual, formació amb compromís de contractació, plans mixtos de formació, pràctiques no laborals en empreses, plans de formació i ocupació innovadors ... També inclou formació superior per al que compta amb el suport de centres d'educació secundària, universitats i centres d'ensenyament superior per estimular en els joves l'interès per seguir els estudis de grau.
Aquest programa vol atendre 16.800 beneficiaris a tot l'Estat, formar 3.000 alumnes i aconseguir 1.700 insercions laborals. A Catalunya seran 2.205 els beneficiaris del POEJ, 483 alumnes formats i 240 les insercions laborals.
PROGRAMA POISES
El Programa Operatiu d'Inclusió Social i de l'Economia Social està integrat per un conjunt de plans i actuacions que tenen com a finalitat facilitar la inclusió laboral de les persones amb discapacitat majors de 30 anys, amb especial atenció a col•lectius amb més dificultats per accedir a un ocupació.
Els objectius compromesos són prestar atenció a 50.000 destinataris, facilitar a 27.800 alumnes la realització de cursos de formació per a l'ocupació i arribar a les 15.000 insercions laborals. Es tracta d'un pas important per reduir la bretxa entre les persones amb i sense discapacitat que revelen les estadístiques oficials que indiquen que la seva taxa d'ocupació és del 24,3 per cent, gairebé 32 punts inferior a la de la població en general. A Catalunya seran 6.220 els beneficiaris del Poises, 868 alumnes formats i 1.692 les insercions laborals.
Dins d'aquest programa s'inclou la captació de destinataris i la seva incorporació a la plataforma wwww.portalento.es, la seva activació cap a l'ocupació i l'avaluació de capacitats i competències a través d'entrevistes personals. Posteriorment implementa la participació en programes de capacitació per al desenvolupament de competències i habilitats per a l'ocupabilitat sostenible i la recerca activa d'ocupació. Així mateix, incorpora un programa d'ocupació amb suport per als col•lectius amb més dificultats d'accés a l'ocupació. També garanteix l'adquisició i actualització de coneixements, l'entrenament de destreses i les pràctiques laborals en empreses.
Un altre dels apartats del POISES és el foment i suport a l'emprenedoria, que abasta des de la motivació i formació dels emprenedors fins a la mentorització i assistència tècnica. Així mateix, ofereix formació de postgrau, màsters i cursos d'especialització per a persones amb discapacitat.
Fins a la data a Catalunya els dos programes han atès 2.598 beneficiaris, han ofert formació a 507 alumnes i han aconseguit 615 contractes per a persones amb discapacitat.
Hashtag #EmpleoDiscapacidad Usuari Twitter:@portalento_
Més informació sobre el mercat de treball de les persones amb discapacitat a Espanya a: www.odismet.es www.portalento.es
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31