Els gossos pigall de l’ONCE mostren com donen autonomia i mobilitat a les persones cegues a la Plaça Corsini de Tarragona

Els instructors de la FOPG amb un gos pigall caminen per la Plaça Corsini de Tarragona.


Diumenge 17 de març. a la Plaça Corsini de Tarragona, va tenir lloc una exhibició dels gossos pigall de l'ONCE que mostrà com les persones cegues usuàries d'aquests animals guanyen en seguretat, autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments.

L'exhibició que va comptar amb la participació de Josep Vilaseca, director de l’ONCE a Tarragona, va anar a càrrec de dos instructors amb dos gossos pigall de la Fundación ONCE del Perro Guia (FOPG), una institució que en els seus 33 anys d'història ha facilitat més de 3.000 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual, i que han convertit aquests animals en un veí més al costat dels ciutadans catalans.

A l’actualitat a Catalunya hi ha 157 gossos pigall en actiu: 132 a Barcelona, 13 a Tarragona, 11 a Girona i un a Lleida.

La durada de l’exhibició va ser de 90 minuts. Es va fer en un espai d’uns 300 metres quadrats dividit en les següents zones: zona obediència (àrea diàfana), zona d'obstacles en ziga-zaga (5 i 10 obstacles), zona rampa i pas de peatons, escala, zona d'obres i zona terrassa.

Es va poder observar com els gossos guia estan capacitats per evitar obstacles fixos i mòbils; avisar a l'usuari de creus i graons; buscar passos de vianants, entrades i sortides de tot tipus d'establiments i fins i tot localitzar escales o parades d'autobús.

Les races de gos pigall més utilitzades són retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever. Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic.

Usuària mb el seu gos pigall que puja unes escales.

 

Moure’s amb independència i seguretat

L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració.

En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

Per això, l'ONCE va crear la Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. 

Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid) compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos guia.

La Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) organitza habitualment exhibicions amb l’objectiu de difondre la feina que realitzen els gossos guia a diari per les ciutats i pobles de Catalunya acompanyant a una persona cega o amb discapacitat visual greu.

Dos instructors amb dos gossos pigall de la Fundación ONCE del Perro Guia (FOPG), al la Plaça Corsini de Tarragona.

 

També s’explica l’ensinistrament necessari per a que puguin desenvolupar aquestes tasques i es dona a conèixer la gran importància que té el respecte del dret d’accés d’aquests gossos als llocs públics o d’ús públic.

Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de l’Organització que ofereixen els nostres 2.400 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)