El sector de la discapacitat lamenta la invisibilitat de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental en la campanya electoral del 14F

Seccions: T'interessa

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de defensa dels drets del col·lectiu a Catalunya, va lamentar el 10 de febrer a cinc dies dels comicis al parlament de Catalunya, la invisibilitat de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental i les seves famílies en la campanya electoral del 14F.

"Observem amb preocupació que ni a les propostes electorals fetes públiques en campanya ni als programes electorals, la discapacitat sigui una prioritat en l’agenda dels partits que es presenten en aquestes eleccions", afirmà Antonio Guillén, president de COCARMI. "La pandèmia ha evidenciat i aprofundit la situació de desigualtat que vivim les persones amb discapacitat i/o trastorn mental en la nostra vida quotidiana i cap partit polític, fins al moment, ha proposat res concret perquè no ens quedem enrere", va concloure Guillén.

Aquesta invisibilitat de les necessitats del col·lectiu es reflecteix alhora en la inexistent presència de persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental en llocs de sortida en les diferents candidatures, malgrat ser el 8% de la població de Catalunya. "Les persones amb discapacitat i/o trastorn mental sempre hem volgut ser part activa de la transformació social que el país necessita, i així ho demostra la fortalesa i resiliència del nostre teixit associatiu i les persones que en formem part. L'absència de persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental al Parlament de Catalunya és una oportunitat perduda per treballar per una societat inclusiva i cohesionada", assegurà Guillén.

El Comitè denuncià, a més, la manca de voluntat política per garantir que les persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental puguin exercir el dret a vot en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. Considera que l'actual situació de pandèmia hauria d'haver servit per fer un veritable "salt" endavant en la millora de l’accessibilitat de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental en els processos electorals.

"Som un col·lectiu prou significatiu perquè les nostres especificitats siguin incloses en totes les iniciatives relacionades amb els processos electorals", subratllà el president del comitè, el qual va afegir: "el nostre vot té el mateix valor que el de qualsevol altra persona, i volem exercir amb garanties, per nosaltres mateixos, aquest dret reconegut".  

Certament, la crisi del coronavirus ha afavorit, per exemple, l’enviament del kit Braille a la persona que el sol·licita, de manera que podia preparar tranquil·lament, i amb privacitat, el seu vot. Fins ara, s’enviava al col·legi electoral i la persona amb discapacitat visual havia d'escollir allà la papereta, amb la consegüent dificultat de garantir el vot secret. 

No obstant aquesta millora, es va perdre  una oportunitat de ser més ambiciosos i compromesos amb el col·lectiu i facilitar, entre altres coses, la impressió de les paperetes a casa, de forma que haurien millorat les condicions d'accessibilitat. D’altra banda, continua pendent l’accessibilitat del vot per correu, així com l’accessibilitat cognitiva de les persones amb discapacitat intel·lectual en tot el procés electoral, tot i tenir reconegut el seu dret a vot.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Octubre

« »
  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts