Els guanyadors dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023 són: Fundació Surt, Maria Victòria Molins, ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio, Worldcoo i l’Ajuntament de Reus
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l'autonomia personal i l'accessibilitat universal. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.
Els guardonats dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023 són:
A la Institució, Organització, Entitat o ONG:
Fundació Surt
Al mitjà o projecte de comunicació:
Programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio
A la Persona Física:
Maria Victòria ‘Viqui’ Molins
A l'Empresa:
Worldcoo
A l'Administració Pública:
Ajuntament de Reus
“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social. Els Premis Solidaris ONCE Catalunya donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo. “Ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, destaca Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya.
Els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte que tindrà lloc dimecres 15 de novembre a les 18.00 h a l’Auditori ONCE Catalunya (Gran Via, 400, de Barcelona).
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, el Pare Manel, i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.
El jurat ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat de l'ONCE a Catalunya; Bárbara Palau, consellera general de l'ONCE; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mercè Batlle, presidenta del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), i representants de mitjans de comunicació.
A la Institució, Organització, Entitat, ONG:
Fundació Surt
Per ser una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones i per erradicar les discriminacions per raó de sexe i gènere, amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva.
Surt persegueix ser un projecte socialment transformador. Amb més de 130 professionals participants, han atès 7.000 persones en programes i serveis externs gestionats per l’entitat, des de 1993.
Al Programa, article o projecte de comunicació:
'Solidaris' - Catalunya Ràdio - CCMA
Per ser un programa social de referència a la graella de Catalunya Ràdio. Ho avalen les seves 15 temporades en antena i la manera en què s’aborden els temes socials i de drets humans en el context d’un món global. El programa, dirigit i presentat per Mercè Folch, aposta per un periodisme crític, rigorós i reflexiu. Parlar del “Solidaris” és fer-ho d’inclusió, de desenvolupament, de pau, de feminisme sempre posant èmfasi en les històries en primera persona.
En les darreres temporades, el programa ha estat guardonat amb el XVI Premi Memorial Joan Gomis 2021 i el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació 2021. El programa s’emet cada dissabte a l’antena de Catalunya Ràdio, de 22 h a 23 h. I sempre està disponible a les plataformes d’àudio.
A la Persona Física :
Maria Victòria ‘Viqui’ Molins
Per una vida dedicada a ajudar el més desfavorits. Nascuda a Barcelona, el març del 1936, Viqui Molins és una religiosa catalana membre de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Arran dels seus viatges a Nicaragua el 1981, va voler dedicar-se al voluntariat tot ajudant a persones en risc d'exclusió social, persones recluses, persones drogodependents, fent de mestra al barri del Raval de Barcelona. Manté una postura crítica amb l'actual església catòlica defensant, per exemple, el matrimoni de capellans o demanant més presència de la dona a l'església.
El seu llibre Alexia, experiencia de amor y dolor vivida por una adolescente, va inspirar el director Javier Fesser, que va portar el llibre a la gran pantalla amb la pel·lícula Camino. Des de l'abril de 2011 col·labora amb el portal d'actualitat religiosa CatalunyaReligió.cat amb l'espai anomenat La mística del carrer.
El 6 de febrer de 2015 fou investida doctora honoris causa per la Universitat Ramon Llull a proposta de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Creu de Sant Jordi, 2016.
A l'Empresa:
Worldcoo, els cèntims de la compra en projectes solidaris.
Per ser una empresa social creadora de l'Arrodoniment Solidari en comerços, com, Bonpreu i Esclat, Viena, Condis, Eroski, Caprabo, Areas, General Optica o Correus, entre d’altres. El 2022, va fer 10 anys tot ajudant diferents ONG i Fundacions a obtenir finançament per als seus projectes. A través dels diferents canals de recaptació (principalment l’Arrodoniment Solidari), l’empresa catalana ha canalitzat més de 65 milions de donacions, fet que els ha permès recaptar 15 milions d’euros i ajudar a finançar 742 projectes que abasten realitats socials i mediambientals molt necessitades.
Més de 300 ONG han pogut finançar fins ara els seus projectes gràcies a l’Arrodoniment Solidari i Worldcoo. Entre elles hi ha grans organismes internacionals com Unicef, Creu Roja o Save The Children, i locals com ara Down España, Fundació Ecomar, Fundació Pasqual Maragall...
Worldcoo està estenent l’Arrodoniment Solidari a altres països a Europa i Llatinoamèrica com Portugal, Itàlia o Equador. En aquest sentit, el seu CEO i co-fundador, Sergi Figueres, ha defensat que l'organització creu "fermament en la idea d'incorporar la solidaritat a petites accions diàries". “L'arrodoniment solidari es fa simplement prement un botó, i pot generar un impacte positiu a tot el món. Esperem veure d'aquí uns anys les fites aconseguides entre tots”, ha incidit. "Per als clients és un import molt petit i la suma d'aquestes donacions pot ajudar a moltes persones", explica.
A l'estament de l'Administració Pública:
Ajuntament de Reus. Projecte 'Reus, ciutat Inclusiva'
Per millorar l’accessibilitat a peu de la ciutat. És el principal objectiu del Pla Director ‘Reus Ciutat Inclusiva’ encarregat per l’Ajuntament de Reus i del que el Govern de Reus va aprovar la proposta de la primera fase d’execució el 2020. El projecte es fixa com a objectiu revisar voreres i passos de vianants per definir itineraris accessibles de la xarxa bàsica de mobilitat a peu. S’han identificat ubicacions prioritàries i s’han definit mesures físiques com el paviment tàctil, les rajoles guies, l’ampliació de voreres o la instal·lació de semàfors acústics.
Es dona continuïtat així, amb una solució integral, a la tasca de millora contínua de l’accessibilitat a la via pública que l’Ajuntament porta a terme, amb la implantació de mesures de manera progressiva. S’ha posat el focus en tres aspectes: itineraris accessibles, passos de vianants i obstacles a la via pública.
L’Ajuntament de Reus treballa des de fa molts anys per una ciutat inclusiva i accessible. De manera especial, cal destacar la implicació del Consell Municipal de la Discapacitat.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31