Grup Social ONCE i XI edició del Premis Oriana Festival Internacional de Cinema aposten per la inclusió en l'àmbit cinematogràfic

Imatge de l'entrega de premis dels Premis Oriana de Cinema 2022. Apareix Enric Botí dalt de l'escenari.

El Grup Social ONCE i els Premis Oriana tornen a unir els seus esforços per assolir la inclusió del col·lectiu de persones cegues o amb discapacitat visual greu en un àmbit tan aparentment visual com és el cinema.

La col·laboració va néixer a la X edició, celebrada el passat 15 d'octubre de 2022 al Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca,  amb la menció ‘Més Que Capacitats’ i més de 30 obres presentades a concurs. Carlos Puig amb la seva obra El Primer Bany va resultar el guanyador.

Aquests treballs de qualitat així com el fet de ser una gala àudiodescrita per al públic assistent amb discapacitat visual i el Premi honorífic a Grup Social ONCE a mans d’Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya, van forjar una relació amb la finalitat de continuar el treball d’inclusió de tothom.

En aquesta nova edició, que a més és la número onze, es torna a apostar per una Menció Especial per a treballs de persones amb discapacitat visual greu i a més s'ha obert una nova menció per a persones amb altres tipus de discapacitat. La gala se celebrarà novament a Sant Andreu de la Barca el proper 7 d'octubre. Ja està obert el període d'inscripció.

“Estem encantats de participar en un festival que fa gala de ser inclusiu i ho demostra amb l’exemple. Anem plegats en el treball de fer del cinema un art més accessible i igualitari per a les persones cegues o amb altra discapacitat, on poden mostrar i demostrar  el seu talent i la seva capacitat”, destaca Josep Pitarch, cap de Cultura d’ONCE Catalunya.

A més, aquest any se celebrarà una mostra prèvia, de l'1 al 5 d'octubre al Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, amb col·loquis i debats. Hi haurà una jornada dedicada a les dificultats de l’accessibilitat de les persones amb discapacitat tant a la creació com al propi consum del cinema.

'Si Talia fos cega'


Precisament, sobre la importància de l'audiodescripció es va fer l'exhibició de la pel·lícula àudiodescrita, Si Talia fos cega, amb posterior col·loqui al mateix Teatre del Municipi el 17 de març. Una experiència cinematogràfica, on per primera vegada en una pel·lícula, més de 100 actors i actrius cecs protagonitzen petites històries sobre textos teatrals de diferents autors al llarg del temps, adaptats al cinema a través de diferents gèneres com el thriller, la comèdia, el drama, o el documental, guiats per dos personatges, Lucius, un romà cec del segle I que vol ser actor i Talia, la musa del Teatre.

Antonio Gil (direcció, guió i fotografia);  Esteve Ferrer (guió); Ibón Casas (música). I repartiment: José María Gómez, Simón Ferrero, Eulalia Donoso, Ana Trinidad i Pedro Rodríguez.

‘Si Talia fos cega’ va néixer de la mà del reconegut actor i director teatral Esteve Ferrer, assessor de teatre de l'ONCE, amb el suport de la Direcció de Promoció Cultural de l'ONCE. L'adaptació i direcció ha estat a càrrec del realitzador Antonio Gil Aparicio, cineasta emeritenc i director de la Setmana de Cinema Inclusiu i Discapacitat (SECINDI) de Mèrida, i tot el seu equip de col·laboració d'Emblema Films.

La pel·lícula compta amb la participació d’actrius cegues, afiliades a l’ONCE, del grup de teatre ‘Amanida Teatre’ de Tarragona: Rafi Pérez, Carmen Lourdes Garcia i Juany Fuentes.

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos