Violeta Richart guanya el premi Roc Boronat amb l'obra ‘Y’, distòpia d’un món futur sense homes

roc_tots.jpg

El jurat del XXII premi literari Roc Boronat ha escollit Violeta Richart com a guanyadora de la 22a edició per l’obra Y.  És una novel·la d'una sensibilitat estranya i absorbent, sensual i solitària. Situada en un present pacífic i civilitzat, en una societat utòpica on tothom viu en harmonia amb la natura. Un present, però, travessat per un secret: que se n'ha fet dels homes? On han anat a parar? Que són totes aquestes creus que de tant en tant sembren parcel·les allunyades del bosc? Y relata el descobriment de l'amor d'una noia que, com el món que habita, també amaga un secret dintre seu. Un secret que amenaça els fonaments d'aquesta nova civilització sense homes, i que la pot condemnar a la més obscura solitud.

L’autora Violeta Richart va néixer a Abarán (Múrcia) i va arribar a Catalunya quan tenia només un any. Escriu des que era molt jove, tant narrativa com poesia. És llicenciada en Psicologia i professora de català i anglès, estima especialment la literatura i la cultura modernistes. El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €. Y, de Violeta Richart, arribarà a les llibreries a la tardor amb l’editorial Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.

A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Santi Moese ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra La Carmeta. El Santi és Instructor de Tiflotecnologia i Braille a la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya. El premi està dotat amb 900 €.

Realitzades les oportunes deliberacions, el Jurat va procedir enguany a votació telemàtica, consensuada per tots els membres del jurat i excepcional en aquesta edició per l’Estat d’Alarma . Dimarts 7 de juliol es van lliurar els trofeus als guanyadors en un acte simbòlic a l’ONCE Catalunya, atès que la gala d’entrega es va haver de suspendre el 26 de març per la Covid-19. Van participar el delegat territorial d’ONCE Catalunya, Enric Botí, la vicepresidenta del Consell territorial, Maria Sierra López i el director editorial de Som, Joan Carles Girbés.

El delegat territorial d’ONCE Catalunya Enric Botí va destacar el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària i va afegir que aquest premi celebra que la cultura ens fa millor com a persones i que, si a més és inclusiva ens fa a tots iguals. Botí va subratllar la bona participació que en aquesta edició ha comptat amb la quarta participació més alta del total d’obres presentades; han estat 73 títols. A la categoria de narrativa s’han presentat 67 títols, també la quarta participació més alta en la història dels Premis i a la categoria de prosa, per a persones cegues o amb discapacitat visual greu, s’han presentat 6 títols. També va fer referència la bona entesa amb l’Editorial Amsterdam a l'hora d'impulsar el premi. “Ha estat una gala d’entrega dels Roc Boronat diferent, però el que no és diferent és la nostra passió per la cultura i la literatura catalana”, va dir Botí.

Joan Carles Girbés, director editorial de Som, celebrà l’elevada participació d’enguany i que les obres premiades en les últimes edicions demostren que el Roc Boronat permet tant descobrir noves veus literàries com matisos nous de veus ja consolidades.

El jurat va deixar constància de la qualitat de les obres presentades en aquesta edició i va seleccionar com a finalistes la novel·la Tota aquesta gent que avui no podrà dormir, presentada amb el pseudònim de Marta Barcos de Chomón, al Grup B i l’obra Alta!, d’Aemon Levin, pseudònim, al Grup A.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general  de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya;  Joan Carles Girbés, director editorial de Som; Vicenç Villatoro, escriptor; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Carlota Freixenet, llibretera de la Llibreria La Carbonera; Maria Escalas, autora i escriptora;  Rafael Vallbona, guanyador en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos