Tocar la història amb La Mirada Tàctil, a Sabadell

mirada_tactil_sabadell_grupo.jpg

El passat diumenge 18 de març va tenir lloc la presentació pública de la nova instal•lació de la Mirada Tàctil al Museu d'Història de Sabadell, amb la presència de Montserrat Chacon, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell; Gabriel Fernàndez, regidor d'Acció Social;  Lluís Rius, tècnic de l'Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona; Josep Pitarch, Cap de la Unitat de Cultura i Esports de l’ONCE a Catalunya; José Antonio Morcillo, Director de l’Agència de l’ONCE a Sabadell;  Josep Maria Llop, afiliat, exdiputat al parlament i assessor del Govern de la Diputació de Barcelona i Antonio Martínez, president de l'Associació de Persones Sordes de Catalunya. Després dels parlaments van fer una visita guiada per les diverses sales del museu.

Josep Pitarch, cap de Culrua d'ONCE Catallunya, a la presentació de la nova instal•lació de la Mirada Tàctil al Museu d'Història de Sabadell.

Ara, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i a través del seu programa la Mirada Tàctil, el Museu d'Història de Sabadell ha inaugurat una sèrie de mòduls que milloren substancialment l'accessibilitat de les persones amb discapacitat visual o auditiva a la seva exposició permanent. El nou recorregut tàctil que es pot fer, va des dels primers assentaments prehistòrics d'ara fa 7.000 anys, passant pels ibers, la romanització i l'època medieval, fins a arribar a la vila menestral d'època moderna.

18 objectes originals...i molt més

Un aspecte destacat i força inusual dels mòduls tàctils instal•lats, és que hi ha 18 objectes originals extrets dels fons del museu que podran ser tocats. D’aquesta manera s’ofereix  a les persones amb ceguesa una informació directa a través  objectes originals i sobretot una experiència sensorial única.

Els objectes originals es complementen amb cartel•les en braille, macrocaràcters i codis QR que donen accés a 23 vídeos fets en llengua de signes en català, subtitulat i amb locució dels continguts. Aquests vídeos complementen l’explicació de cada mòdul,  explicant-ne el context i altres aspectes rellevants de cada època.

A l'entrada de l'exposició hi ha un mòdul introductori amb tres guies fetes en macrocaractes i braille en català, castellà i anglès que inclouen el dibuix de les plantes i que fan possible la visita autònoma.

Tots els objectes triats ho han estat perquè tenen unes qualitats tàctils expressives a més dels seus valors històrics. Algunes d’aquestes peces ja formaven part de la col•lecció permanent del museu. Aquest és el cas, d'una gran dolia romana del jaciment de la Salut que en tocar-la a més d'apreciar la seva forma i textura, en podem copsar la grandària i unes xifres incises que indiquen la seva capacitat, a més d'unes grapes de plom que es van posar en època romana per reparar-la.

Altres de les peces posades als mòduls tàctils són molt semblants a les exposades a les vitrines, sempre buscant que l'experiència tàctil a més de significativa vivencialment pel fet de tractar-se de peces originals, ho sigui també en l'àmbit informatiu, o sigui que siguin peces que aporten informació. Aquest és el cas per exemple del punt tàctil Eines i ornaments en el que es poden tocar diverses denes de variscita que devien formar part d'un collaret. Al tocar-les se’n pot apreciar la mida, la forma i la finura i copçar al mateix temps la destresa necessària per fabricar-les. Al seu costat un nucli de sílex mostra visualment i també de manera tàctil les marques fetes per les extraccions per obtenir-ne eines de tall.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos