La història d’Arense Jurado, noi cec de Martorell, a RNE, Premi Tiflos de Periodisme de l’ONCE

Secciones: Protagonistes
jurado_tiflos.jpg

Treballs periodístics publicats o emesos en La2 de TVE, La Opinión de A Coruña, Ràdio 5, i les webs Xataka.com i 20minutos.es han estat els guanyadors de la XXII Edició dels Premis Tiflos de Periodisme de l'ONCE, entre més d'un centenar de treball presentats. Els premiats són el programa De seda y hierro, que emet La 2 de TVE, en categoria de televisió; el reportatge Mi madre aprende a dibujar, escrit per Marta I. Villar Rodríguez a La Opinión de A Coruña, en premsa escrita; el reportatge radiofònic La visión de un niño ciego, de Margarita Esparza, a Radio 5; i ex aequo a Internet el web www.Xataca.com  amb el reportatge 18 meses descifrando la vida de Dulce, de Javier Lacort i Alesya Makarov; i www.20minutos.es, amb la informació Niños con discapacidad en los campamentos de verano: no te dejan ser, te dejan estar, de Lorena Gamarra. El premi són 9.000 euros per categoria.

‘La visión de un niño ciego’
En la categoria de ràdio s'ha premiat el treball La visión de un niño ciego, un ampli reportatge que recorre les aventures del menor Arense Jurado, de Martorell  (Barcelona) realitzat per la periodista Margarita Esparza a Ràdio 5. El treball barreja la força del jove, a l'explicar la seva realitat, amb impressions dels que l'envolten, més la passió per la música del petit amb una rica aportació musical i de muntatge.

A Internet, el premi ha quedat repartit entre dos candidats igualats en valoració: www.Xataca.com  i www.20minutos.es. En el cas de Xataca.com, els reporters Javier Lacort i Alesya Makarov presenten un reportatge que reflecteix el seguiment durant 18 mesos de Dulce, una nena amb discapacitat, que desmunta qualsevol prejudici amb la seva calidesa; pel que fa a 20minutos.es, el guardó reconeix la força, ja des del titular, d'una informació de denúncia sobre el tracte als nens i joves amb discapacitat en campaments d'estiu. La redactora Lorena Gamarra realitza una argumentada notícia que ajuda a situar el problema, utilitza moltes fonts, i provoca una reacció social.

El jurat de Ràdio i Internet ha estat format per Andrés Mellado, responsable de la web www.extradigital.es; Fernando Paula Brito (corresponsal a Madrid de l’Agència lusa de noticias www.lusa.pt; Daniel Borrego, redactor del Laboratori de TVE; Luis Zaragoza, periodista de RNE; i Miguel González, productor i redactor de Tarragona Ràdio.

Televisió i premsa escrita
En televisió, el jurat ha premiat el programa De seda y hierro, de TVE, centrat en la realitat de les persones amb discapacitat. El jurat subratlla que "els reportatges emesos destaquen per la seva qualitat tècnica i per abordar el tema de la disparitat amb diversos enfocaments, reflectint una realitat del dia a dia de moltes persones". I valora el càsting d'elecció de persones, el guió i l'edició, que aconsegueixen mantenir l'interès des del primer minut.

En l'apartat de Premsa Escrita ha resultat guanyador el treball Mi madre aprende a dibujar, de Marta Isabel Villar Rodríguez, una crònica personal publicada a La Opinión de A Coruña. El jurat valora la senzillesa d'un text escrit en primera persona, capaç de fer visible una realitat: la nostra vida pot canviar en qualsevol moment i obligar-nos a enfrontar-nos al repte d'haver de viure i conviure amb la discapacitat.

El jurat destaca "la capacitat de síntesi i l'emoció que destil·la el text, recolzat per una imatge potent com són els dibuixos fets per la seva mare, amb greus danys cerebrals després d'un accident de trànsit. Sense utilitzar el senzill recurs emocional -continua el jurat-, el text aconsegueix això precisament: emocionar el lector i fer-lo reflexionar sobre l'existència, la vida i una realitat que viuen moltes famílies.

El jurat de Televisió i Premsa Escrita ha estat format per Begoña Galache, subdirectora de La Opinión Diario de Zamora; Chema López Juderías, director del Diario de Teruel; Juan Carlos Huerta Abargues, redactor en cap del Diario de Ávila; Yolanda Fernández (Televisa México en España); Yolanda Maniega, redactora de Telemadrid; Carmen Torres, delegada de Canal Sur a Madrid; Iván Juárez, director TvCyL Soria, la 8; i Gabriel Rubio, de l’Agència France Press.

Els Premis Tiflos de Periodisme valoren l'enfocament de periodisme social aplicat a tota l'actualitat i els valors relacionats amb la inclusió de les persones amb discapacitat. Els guanyadors són decidits exclusivament pels periodistes que componen el jurat que, en aquesta ocasió, s'ha vist afectat per la pandèmia: la primera reunió va ser a Madrid un dia abans de l'estat d'alarma i el segon ha realitzat la seva decisió de forma telemàtica.

Podeu escoltar 'La visión de un niño ciego' clicant aquí.

Visor de contenido web (Global)

Compartir :

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Diciembre

« »
 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya

Publicador de contenidos