Elena Peralta guanya el Tiflos de novel·la per a escriptors amb discapacitat visual
El jurat dels Premis Tiflos de Literatura va premiar per unanimitat l'autora Elena Peralta amb el guardó de novel·la per a escriptors amb discapacitat visual pel seu treball titulat Siempre lloré dormida. Elena, afiliada a l’ONCE, madrilenya, que viu fa anys a Barcelona, va seguir el veredicte online perquè per primera vegada en els 34 anys d'història del certamen el jurat es va reunir de forma virtual i va emetre el seu vot en directe a través de canal de l'ONCE a YouTube. Va ser el passat dimarts 23 de febrer.
“Em vaig quedar d’una peça quan vaig escoltar el meu nom i els meus cognoms. Sense paraules. Només em queien les llàgrimes de l’emoció”, explicà Elena. L’obra guanyadora és una història real i molt crua basada en una dona. Es localitza a Barcelona, Granollers i L’Escala, entre d’altres indrets. "Des del principi era una de les favorites -assegura la membre del jurat Pilar Adón-. Tracta un tema terriblement dur, narrat a dues veus: una descriptiva i analítica, i l'altra, poètica i molt dolça".
Peralta confessà que és la seva primera novel·la després d’escriure molta poesia i relats i “mira com m’ha anat, fantàsticament!”, va dir molt contenta.
En el mateix acte, també es van donar a conèixer els guanyadors de poesia i conte per a escriptors amb discapacitat visual, dotats amb 5.000 euros cadascun com el de novel·la, entre els 32 treballs candidats en total.
En Poesia, el premi va estar per a Pablo Torres Armas, de l'Havana (Cuba), pel seu treball titulat 2020 Poemas de la crisis. Un poemari dictat per "solitud com a conseqüència del confinament a què hem estat sotmesos tots", explica Luis Alberto de Cuenca.
En Conte, el premi va estar per a Cat Yuste, de Segòvia, pel seu treball titulat Obsesiones, una "obra original i atrevida".
El jurat dels Premis Tiflos de Literatura, va escollir els escriptors Fadir Delgado Acosta, Juana Cortés Amunárriz i Rafael Ruiz Pleguezuelos, com a guanyadors entre els 1.457 treballs presentats, tots en llengua castellana (un 52% més que en l'anterior edició).
En la modalitat de Poesia, el premi va estar per a Fadir Delgado Acosta, de Barranquilla (Colòmbia), pel seu treball titulat La temperatura exacta del miedo, seleccionat per unanimitat del jurat, que la valora com “una obra diferent, d'una intensitat extraordinària, que et colpeja i que té una impressionant força expressiva".
En Conte, la guanyadora va estar Juana Cortés Amunarriz, d'Hondarribia (Guipúscoa), pel seu treball titulat Los restos, las cenizas, per majoria del jurat. Destacà Care Santos, membre del jurat, que és un treball que ha guanyat entre obres d'una qualitat "notable". "És un llibre que parla de solitud, de relacions humanes, abandó... de vida. I ho fa amb molta agilitat i amb molta força".
En la modalitat de Novel·la, el guanyador va estar Rafael Ruiz Pleguezuelos, de Granada, pel seu treball titulat La piel del lagarto, també per majoria del jurat "pel ben escrita que està i el bé que explica la història complexa d’un pintor retirat. Té molta capacitat d'ambientació i de recursos narratius".
Els guanyadors s'han emportat un premi de 17.000 euros per a l'apartat de Novel·la i de 10.000 euros per a cada un dels apartats de Conte i Poesia, a més de la publicació dels textos per part de l'editorial Edhasa/Castalia.
En aquesta XXXIV edició dels Premis Tiflos es van presentar un total de 1.457 treballs.
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30