El Concurs Escolar del Grup Social ONCE fa 40 anys i suma sis milions d’estudiants treballant per la inclusió i la igualtat 

Una estudiant escriu en braille amb un punxó.

El Grup Social ONCE fa 40 anys convidant estudiants i docents de tots els centres educatius a reflexionar, treballar i impulsar la formació en valors com la companyonia, la inclusió, la igualtat i el treball en equip.

En aquestes quatre dècades de concurs hi han participat més de sis milions d'estudiants, de manera individual o en grup, amb dibuixos, redaccions, muntatges, vídeos, fotos o composicions que, en funció de la temàtica proposada, han aportat multitud d'idees i reflexions per impulsar la inclusió de les persones amb discapacitat a la nostra societat.

De fet, en els darrers anys, ja són molts els pares i mares que se sorprenen veient els seus fills i filles treballant en temàtiques socials del Concurs Escolar, el mateix en què ells van participar fa dues o tres dècades, cosa que en genera també una implicació i afecte per part de les famílies, coneixedors dels valors amb què es treballa.

Des de les quatre primeres edicions (1984-88) en què es proposava fer un dibuix o una redacció sobre els problemes de la ceguesa i la necessitat de considerar la persona cega com un ciutadà més, fins a l'última (2022-23) on es va treballar la importància d'aconseguir ciutats sense barreres, el concurs escolar del Grup Social ONCE ha tractat temàtiques com l'esbarjo inclusiu, l'assetjament escolar, el respecte a la diferència o la inclusió a través de l'esport i la cultura.

En aquest sentit, cal destacar la 18a edició del concurs (2001-02) que va ser la de més participació amb 657.220 escolars i 22.539 docents de 5.401 centres educatius inscrits. En aquella ocasió es convidava a dissenyar la caràtula del CD del Concert d'Aranjuez coincidint amb el centenari del naixement del seu autor, el músic cec i mestre Joaquín Rodrigo, treballant aspectes educatius com ara la diferència entre sentir i escoltar música o aprendre a representar de forma plàstica les impressions obtingudes de l’audició d’una obra musical. 

 
Un programa de sensibilització educativa
 

El Concurs Escolar de l’ONCE ha esdevingut un programa de sensibilització educativa amb propostes pedagògiques actuals i atractives per a l'alumnat i els professors, i sempre basades i adaptades a les diferents lleis educatives durant quatre dècades.

En l'actualitat, al concurs escolar hi poden participar tots els estudiants dels centres educatius públics, concertats i privats, des de Primària fins a Secundària, a més d'Educació Especial i Formació Professional. A més, els docents tenen disponible material didàctic (en format online), elaborat per experts en la matèria, sobre els diferents tipus de discapacitat i sobre l'accessibilitat, que serveixen de suport per facilitar la participació i comprensió de la temàtica proposada.


Al llarg de la història del concurs els treballs han estat avaluats per nombroses persones que han format part dels jurats provincials, autonòmics i nacionals.

Els premis també han anat evolucionant adaptant-se a la realitat de cada any, fins a l'última edició en què els vencedors a la fase autonòmica i els finalistes de la categoria E (educació especial), tant escolars com docents, van rebre un smartwatch (un rellotge intel·ligent). I els guanyadors a nivell estatal van gaudir del Festival de la Inclusió, un esdeveniment que va tenir lloc al seu propi centre educatiu i que va comptar amb diverses activitats com música, espai gaming, aprenentatge de braille o futbol per a cecs.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. L
 2. M
 3. M
 4. J
 5. V
 6. S
 7. D
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos