#85AnysONCE: celebrem el camí recorregut
El cupó de l'ONCE del dimecres, 13 de desembre, va ser molt especial, ja que celebrava el 85 aniversari d'una Organització que va néixer el Dia de Santa Llúcia de 1938 i que, en aquesta ocasió, es festejà amb el lema “Celebrem el camí recorregut”.
Això sí, una mica abans va ser El Sindicat de Cecs de Catalunya. Va néixer el juny de 1934 com a resultat de la fusió entre la Unió de Cecs de Catalunya i la Federació Catalana de Cecs, organitzacions que agrupaven persones cegues a principis dels anys 30 a Catalunya.
Els seus fundadors foren un grup de cecs i cegues catalans que van comptar amb el suport de dues figures que serien fonamentals en els seus 4 anys i mig de vida: Roc Boronat i Constantí Llambias.
L’objectiu del Sindicat era ser l’òrgan representatiu de tots els cecs de Catalunya i aconseguir la seva millora moral, física i econòmica, així com treballar per a la prevenció de la ceguesa. Es tractava de fer visible un sector de la societat, el de les persones cegues, que fins aleshores estava relacionat amb la pobresa i la mendicitat i que vivien de manera molt precària.
El 18 de juny de 1934, el Sindicat de Cecs de Catalunya va posar a la venda el seu cupó, dissenyat per Lola Anglada i que costava 10 cèntims. Amb la creació d’aquesta rifa es volia “proporcionar la manera noble de remeiar les dificultats econòmiques del major nombre possible d’associats” tal i com establien els Estatuts del Sindicat.
Neix l'ONCE
El 13 de desembre de 1938 neix l'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE). En el seu decret fundacional, signat a Burgos aquest mateix dia, s'atorga a l'ONCE l'explotació del que es va denominar cupó “pro-cecs”, el primer sorteig del qual es va celebrar el 8 de maig de 1939.
Aquests primers cupons constaven de tres xifres, els sortejos eren provincials i la gestió de la institució estava en mans, en bona part, de l'Administració de l'Estat, que nomenava al màxim responsable denominat “cap nacional”. Aviat, a més de la venda de cupó, els cecs espanyols van aspirar a la formació i desenvolupament de determinades professions.
En els anys 60 es creen centres de formació pioners com l'Escola de Telefonia, el Centre de Formació Professional o l'Escola Universitària de Fisioteràpia. Sorgeixen centres educatius, neixen iniciatives culturals, biblioteques en suport braille i sonor, i es posen en marxa serveis fonamentals com el de rehabilitació.
Eleccions democràtiques
Al començament dels anys 70, l'ONCE assumeix majors compromisos socials. Els cecs espanyols volen aportar idees, participar en la vida institucional i en el seu futur. En plena transició política, l'ONCE obre el seu procés de democratització. Les primeres eleccions democràtiques de l'ONCE (19 de gener de 1982) inauguren la modernització i la participació.
Es legalitza el joc i el panorama econòmic i social del país es modifica. El 2 de gener de 1984, el sorteig de l'ONCE passa a ser estatal, els cupons tenen quatre xifres, els premis augmenten. El nou producte “La il·lusió de tots els dies” -eslògan de la llegendària campanya publicitària- es cola en les llars de tots i totes.
Més serveis socials
Es creen més serveis socials per a les persones cegues, com la Fundación ONCE del Perro Guía (FOPG) l’any 1990, que col·loquen a l'Organització com a referent mundial en la prestació de serveis especialitzats. L’any 1988, neix la Fundación ONCE per a la cooperació i inclusió social de les persones amb discapacitat, l'extensió de la solidaritat de l'Organització a totes les persones amb discapacitat.
La dècada dels 90 és de creixement. L'ONCE aconsegueix una posició exemplar i pionera en el tractament de la discapacitat. El 1992 Espanya viu el somni olímpic i paralímpic, en el qual els esportistes amb discapacitat obtenen unes xifres esportives inèdites fins al moment.
L’any 1993 l'ONCE crea una corporació empresarial per a demostrar que les persones amb discapacitat poden i saben treballar i, a més, són rendibles: El 2014, el resultat d'aquestes i altres iniciatives empresarials s'unifiquen i donen lloc a Ilunion.
L’any 1998, neix la Fundació ONCE per a la Solidaritat amb les Persones Cegues d'Amèrica Llatina (FOAL) que du a terme projectes encaminats a l'educació, formació i rehabilitació en aquesta regió del planeta i, també, en altres àrees deprimides. Actualment, treballa en 19 països i acaba de complir 25 anys.
En el segle XXI, l'ONCE posa el seu esforç en l'accessibilitat de les Noves Tecnologies que obren finestres al món per a les persones amb discapacitat, permeten la comunicació i, en el cas de les persones sordcegues, els connecta amb el món. Aquest grup de persones amb necessitats específiques compten també en aquest nou segle amb una nova institució: la Fundació ONCE per a l'Atenció a les Persones amb Sordceguesa (FOAPS).
Model únic en el món: Grup Social ONCE
L’any 2013 se celebren els ‘Aniversaris d'Il·lusió’: 75 Aniversari de l'ONCE i 25 de la seva Fundació. Commemoració que aborda des del treball i, també, des de la il·lusió, coronada amb la concessió del Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2013.
El 2018, l'Organització agrupa totes les seves activitats sota una mateixa marca, Grup Social ONCE, que és la suma d'ONCE, Fundació ONCE i Ilunion. Una nova mirada al futur amb més de 73.000 treballadors, el 61% amb discapacitat, un model únic líder en ocupació i prestació de serveis socials per a persones amb discapacitat a tot el món
- L
- M
- M
- J
- V
- S
- D
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31