Rafael Vallbona guanya el XXI premi Roc Boronat de l’ONCE amb la novel·la 'Els bons dies'

foto_familia_2.jpg

El jurat del premi literari Roc Boronat va escollir Rafael Vallbona com a guanyador de la 21a edició per l’obra Els bons dies, que va presentar al concurs amb el títol Passatges en penombra. En aquesta obra, Ricard viatja a París amb l’esperança de retrobar el seu vell amic de joventut. Allà hi va conviure a finals dels 70 amb idealistes inquiets que lluitaven amb la paraula per transformar el futur. Fins que va tornar a Barcelona, en ple desencís per l’oportunitat perduda de la Transició, i el va perdre la pista. A la novel·la, tres personatges prenen la paraula: Ricard, a l’inici; la veu de la Jane, una jove misteriosa, a la segona part; i Martí, somniador i enamoradís, al final. La vida de tots ells, alguns sense saber-ho, quedarà marcada per l’aparició d’un traficant d’armes manipulador i perillós. La novel·la, amb dosi d’intriga i de nostàlgia, és un exercici brillant d’estil i un homenatge a la memòria, a les revolucions frustrades, als anhels de canvi i a la llibertat individual.

El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €. Els bons dies, de Rafael Vallbona, arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.

Rafael Vallbona, esquerra, amb Ester Franquesa, dreta.

L’autor Rafael Vallbona va néixer a Barcelona al 1960 i viu a Premià de Dalt. És escriptor, periodista i professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Col·labora a El Mundo, Descobrir  i diversos mitjans digitals, i és autor d’una seixantena de títols entre poesia, novel·les per a joves i adults, assaig i viatges. La seva anterior novel·la, La casa de la frontera, va ser distingida amb el premi BBVA Sant Joan.

“El tema principal és el de la tristesa envers el món que desapareix, un viatge al passat, a l’ahir que no tornarà. L’obra és un conjunt de vivències, relats i persones que intenten recuperar allò que ja va passar. Una recerca de camins per a veure què pots salvar-ne”, va explicar Vallbona en roda de premsa.  L’obra s’emmarca a París, una ciutat que l’autor coneix prou bé. “Un recorregut pels seus barris i els seus bars, especialment els de Saint Germain, el Barri Llatí i el Districte XIIIè”.

Durant la roda de premsa de presentació, el delegat territorial d’ONCE Catalunya Enric Botí va destacar el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària i va afegir que aquest premi "celebra que la cultura ens fa millor com a persones i que, si a més és inclusiva ens fa a tots iguals". Botí va subratllar la bona participació: 69 obres presentades en la categoria de narrativa oberta a tothom, la segona participació més alta de la història, i la bona entesa amb Som Ara Llibres a l'hora d'impulsar el premi.

Joan Carles Girbés, director editorial d’Amsterdam, va celebrar l’elevada participació d’enguany i que les obres premiades en les últimes edicions demostren que el Roc Boronat permet tant descobrir noves veus literàries com matisos nous de veus ja consolidades.

A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Maria Mercè Guiu va guanyar en l’apartat de prosa amb l’obra El millor de cada vida,   un diàleg íntim i sincer entre una mare i el seu fill adolescent. El premi està dotat amb 900 €. El jurat va deixar constància de la qualitat de les obres presentades en aquesta edició i va seleccionar com a finalista a Rafael Barberán, conegut literàriament amb el pseudònim de Ralph Barby, pel seu conte Doctor Baixades.

David  Bernardo, president del Consell Territorial, dona el premi a Mercè Guiu, guanyadora del Roc Boronat a la categoria de persones cegues.

L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.

El jurat de l’edició d’enguany el va presidir Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i va estar format per Ester Franquesa, directora general  de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya;  Vicenç Villatoro, escriptor; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Júlia Bacardit, periodista i editora de la revista literària Branca; Joan Carles Girbés, director editorial de Som Ara Llibres; Anna Punsoda, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.

Cerimònia d’entrega
La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat  va tenir dijous 21 de març en un Auditori ONCE Catalunya ple de gom a gom.

Enric Botí, Delegat Territorial de l’ONCE a Catalunya i president del jurat dels premis, va adreçar unes paraules de salutació. 

Durant la vetllada, es va homenatjar l’escriptora Coia Valls, autora de Els camins de la llum, la història de Louis Braille. Enric Botí, Delegat Territorial de l’ONCE a Catalunya, li va lliurar un exemplar en Braille i un altre en suport sonor de la seva obra El mercader. El despertar d’una nova Barcelona, com a record d’aquesta edició del premis Roc Boronat. A continuació vam escoltar les paraules de la Coia.

Enric Botí, Delegat Territorial de l’ONCE a Catalunya, va lliurar a Coia Valls un exemplar en Braille i un altre en suport sonor de la seva obra El mercader. El despertar d’una nova Barcelona, com a record d’aquesta edició del premis Roc Boronat

Vam comptar amb l’actuació musical del gran jazzman Ignasi Terraza, que va interpretar Grooving for Jaume, Paraules d’amor, Body&Sou i Blues for Tete.

Ignasi Terraza, al piano, en un moment de l'actuació al Roc Boronat.


Maria José Sánchez Lorenzo, responsable del Departament de Promoció cultural i Museu Tiflològic de l’ONCE, va lliurar a l’Anna Punsoda, guanyadora del premi de narrativa Roc Boronat de l’any passat un exemplar en Braille i un altre en versió sonora de l’obra Els llits dels altres.

Maria José Sánchez Lorenzo, responsable del Departament de Promoció cultural i Museu Tiflològic de l’ONCE, va lliurar a l’Anna Punsoda, guanyadora del premi de narrativa Roc Boronat de l’any passat un exemplar en Braille i un altre en versió sonora de l’obra Els llits dels altres.

David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya va fer el lliurament d’una escultura emblema d’aquest concurs a Mercè Guiu, guanyadora del premi de prosa del grup A, exclusiu per a persones cegues o amb deficiència visual greu, per la seva obra El millor de cada vida.

Ester Franquesa, Directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, va fer el lliurament d’una escultura emblema d’aquest concurs al guanyador del premi de Novel·la d’aquesta vint-i-una edició dels Premis Roc Boronat.  El va rebre Rafael Vallbona.

Els assistents van poder escoltar les paraules d’agraïment dels dos guanyadors: el Rafael i la Mercè. Ester Franquesa va ser l’encarregada de tancar l’acte amb el seu discurs.
 

Publicador de contenidos

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Octubre

« »
  1. L
  2. M
  3. M
  4. J
  5. V
  6. S
  7. D
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Eventos del mes
No existen eventos para este mes

Suscripcion

Suscripción

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
Te informamos de que los datos de carácter personal que nos proporciones al rellenar el presente formulario serán tratados por Política privacidad

Publicador de contenidos