El sector de la discapacitat celebra els 20 anys del COCARMI amb una demostració d'unitat

Seccions: Solidaritat
cocarmi_foto_consellers.jpg

Unes 300 persones van omplir la tarda del 6 de març l'Auditori ONCE Catalunya per celebrar els 20 anys del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, que representa més de 500.000 persones i unes 700 entitats. L’acte, sota el lema Obrim camins per les persones amb discapacitat va homenatjar alguns dels membres fundadors del comitè, els quals van creure i apostar per la força de la unitat de les entitats de la discapacitat, i va comptar amb la majoria dels consellers d’Afers Socials dels últims 30 anys; va ser un moment per agrair-los la contribució de l’administració als avenços que s’han registrat al món de la discapacitat però, alhora, per recordar-los les moltes assignatures encara pendents.

El president del comitè, Antonio Guillén, va donar el tret de sortida de l'acte amb algunes xifres. "A dia d'avui, les persones amb discapacitat a Catalunya som 551.439. L'any 1998 érem 207.189, el que suposa que en 20 anys el nombre de persones amb discapacitat ha crescut un 166,15 per cent". "Hem de fer un sobreesforç econòmic de 23.090 euros de mitjana per poder desenvolupar el nostre projecte de vida en igualtat de condicions que les persones sense discapacitat. I això fa que el risc de patir pobresa sigui molt més gran", va assegurar. Amb ell, el president del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), Luis Cayo Pérez, lamentà que les persones amb discapacitat estem encara "castigades" a la societat i no podem desenvolupar tot el nostre talent!!

La trobada va començar amb la ponència El valor de la discapacitat per un món millor, a càrrec de Víctor Bayarri, consultor social, el qual va destacar algunes de les aportacions de la discapacitat a la societat pel que fa a igualtat i justícia social; va continuar amb la taula rodona "20 anys de sinèrgies amb les persones amb discapacitat"amb Jordi Tudela, fundador del COCARMI, que va ressaltar com "vam demostrar que units podríem arribar molt més lluny que per separat" amb l'objectiu comú "d'aconseguir un món millor, però no només per a les persones amb discapacitat sinó per a la societat en general"; també hi van intervenir Dolors Luna, cap del Departament de Serveis Socials de l'ONCE Catalunya, que recordà el paper fonamental dels professionals; Xavier Orno, membre de l'Observatori dels Drets de DINCAT, el qual va fer una crida a les administracions "perquè ens escoltin, perquè puguem ser inclosos a la societat com qualsevol altra persona"; Carmela Fortuny, Directora General al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya (2011-2016), que agraí l'existència d'un sector fort i ben organitzat, que facilita la tasca de l'administració, i Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, que recordà que les persones amb discapacitat representen un 20 per cent de les entitats representades a la Taula.

També va prendre la paraula, entre d'altres, el president del COCARMI entre 2006 i 2014, Francesc Pérez, per al qual "a resistència i resiliència no ens guanya ningú", tot comparant les reivindicacions del sector amb una carrera de fons i tenint molt clar que "això ho hem de fer nosaltres, no podem esperar que ningú competeixi per a nosaltres, i no s’hi val abandonar, la responsabilitat d’acabar: la cursa és la nostra meta". Durant l'acte es va agrair a l'ONCE el cupó commemoratiu dels 20 anys de l'entitat.

Lorena Jurado i Marc Domenèch amb Josep Maria Soro, presentador de l'acte.

En acabar va actuar el grup musical Els cracs d’Andi, format per persones amb síndrome de Down, que es va posar l'auditori a la butxaca.

Fites i reptes 20 anys després de la seva fundació

El COCARMI ha estat un altaveu de les mancances i reivindicacions de les entitats del sector davant les administracions, les empreses i la societat. La feina conjunta de les entitats ha permès avançar en reconeixement de drets i prestació de serveis socials, laborals, educatius, culturals i d'oci. L'impuls del carnet acreditatiu de la discapacitat, les lleis de la Llengua de Signes Catalana i la d'Accessibilitat, la reserva d'un 5 per cent dels llocs de treball del sector públic per a persones amb discapacitat o la constitució del Consell Català de la Discapacitat són algunes de les moltes fites en les quals el COCARMI ha fet una important contribució. Però encara són moltes les assignatures pendents del col·lectiu, que van des del ple respecte dels nostres drets (com el dret a vot), la millora del finançament de les entitats, l'aprovació de l'esmentada llei catalana d'autonomia personal i vida independent "amb un enfocament diferent" al de la llei espanyola, segons Guillén, garantir l'educació inclusiva, el compliment real de la reserva del 2 per cent de llocs de treball a les persones amb discapacitat o avançar cap a un model integral d'atenció social i sanitària.

Sobre el COCARMI

Està integrat per una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, intel·lectual, sensorial o trastorn mental (www.cocarmi.cat). Segons dades del 2016 del departament de Treball, Benestar Social i Famílies, hi ha a Catalunya prop de 530.000 persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda. Una dècada abans, el 2006, el nombre de persones amb discapacitat era d'unes 377.500. El COCARMI l'integren ACAPPS, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, FECETC, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions. Forma part així mateix de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Juliol

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts