Representants d’ONCE Catalunya demostren a Europa que el vot accessible, independent i secret és possible amb el codi QR

Paperets amb Codi QR

Consellers territorials de l'ONCE a Catalunya van viatjar a Brussel·les per conèixer el funcionament de les institucions europees, estrènyer llaços i institucionalitzar la labor que des de fa anys ve desenvolupant la nostra entitat en l'àmbit europeu per a millorar la qualitat de vida dels 80 milions de ciutadans comunitaris amb alguna discapacitat.


Acompanyant a una àmplia delegació del Grup Social ONCE, van demostrar que el vot accessible amb codi QR és possible, permetent que les persones amb discapacitat puguin exercir el seu dret al sufragi de manera independent i secreta en qualsevol procés electoral.


D'això van parlar amb el delegat de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, amb el qual van mantenir una trobada per a explicar-li el model d'inclusió social i laboral de l'Organització, un model únic en el món, basat en impulsar la inclusió real de les persones cegues o amb discapacitat visual greu, en àmbits com l'educació, l'ocupació i l'accessibilitat, sense oblidar l'important que són altres aspectes de la vida com l'accés a l'oci, al temps lliure o a les noves tecnologies. 

Consellers territorials de l'ONCE a Catalunya van parlar amb el delegat de la Generalitat de Catalunya davant la Unió Europea, Ignasi Centelles.


“El QR és necessari”


Els representants catalans de l'ONCE van assistir també a la seu del Parlament Europeu on eurodiputats van experimentar amb un antifaç als ulls com una persona cega no té la possibilitat d'escollir una papereta amb la seva opció política desitjada, ja que no és accessible, quelcom que s'aconsegueix amb un senzill codi QR.

La demostració va estar dirigida per la consellera general de l'Organització, Bàrbara Palau, qui va afirmar que “les persones amb discapacitat necessitem poder votar de manera autònoma, en igualtat de condicions i sabent el que votem”. “Fer les paperetes accessibles, amb un codi QR, és un petit gest que converteix un obstacle en una oportunitat”, va subratllar.


També va presentar el vídeo 'El QR és necessari' on apareixen rostres de persones amb discapacitat visual de diferents edats, fins a arribar a un bebè en mans de la seva mare. Reflecteix moltes veus diferents que també són una mateixa veu i recorden que un codi QR pot fer-nos iguals: viatjar, orientar-se, comprar… i també poder votar.

Aquest codi permet afegir una capa més d'accessibilitat a la manera d'exercir el dret al vot. En cap cas substitueix al vot en braille, però permet l'accés al sufragi a les persones amb discapacitat visual greu que desconeixen aquest sistema.

El seu ús és senzill ja que tots els dispositius mòbils en l'actualitat compten amb mecanismes preinstal·lats en les seves càmeres que permeten la lectura d'aquesta mena de codis. Únicament s'ha de tenir en compte dues qüestions: el codi QR ha de tenir un senyal tàctil, tal com indica la Comissió Braille Española; i el contingut al qual redirigeixi aquest codi ha de crear-se seguint criteris d'accessibilitat perquè els usuaris puguin accedir a ell, al marge de si utilitzen un producte de suport o no.

Accessibilitat electoral

La Comissió Europea va publicar el passat 6 de desembre el paquet de ciutadania europea, el qual inclou una guia de bones pràctiques electorals per a persones amb discapacitat. Des del Grup Social ONCE s'ha participat de manera activa en la redacció d'aquest document al costat de la Xarxa Europea de Cooperació Electoral i la Direcció de Justícia de la Comissió.

Inclou en les seves consideracions finals algunes mesures preses per estats membre, com ara garantir la disponibilitat d'eines d'assistència com el Braille, codis QR, lletra gran, guies d'àudio i de lectura fàcil, plantilles tàctils, lupes, il·luminació addicional, utensilis d'escriptura i segells.

Abans de la demostració amb eurodiputats, el vicepresident de l'Organització, Alberto Durán, va intervenir en una taula rodona en la qual va sol·licitar mesures que augmentin al màxim l'accessibilitat de tot el procés electoral (procediments, llocs, materials i informació).

En aquest sentit, Durán va recordar que en les últimes eleccions al Parlament Europeu (2019), aproximadament 400.000 persones amb discapacitat en 14 països van ser privades del seu dret al vot degut al seu estatus de discapacitat. 


Durán va incidir en què “l'absència d'accessibilitat continua sent una de les principals barreres perquè les persones amb discapacitat exerceixin el seu dret al vot”. Com va dir el vicepresident del Grup Social ONCE, afecta no només als llocs de votació, sinó també al disseny de les paperetes, l'accés a les cabines o a la informació cap als votants ja sigui a través de programes electorals, debats o mítings.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Novembre

« »
  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts