L’ONCE mostra l’APP ‘Comunicador Tàctil ONCE’ per a persones amb sordceguesa a la fira del Mobile World Capital Barcelona
Durant la darrera jornada del Mobile World Congress Barcelona 2023, el 2 de març, l’ONCE Catalunya i el Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI) de la pròpia Organització, van mostrar l’aplicació ‘Comunicador Tàctil ONCE’, una aplicació que permet a les persones amb sordceguesa comunicar-se de manera còmoda i senzilla amb altres persones que no coneixen els sistemes alternatius de comunicació que usa aquest col·lectiu.
La presentació, titulada ‘Tecnologies d’inclusió per a les persones amb discapacitat visual’ i emmarcada dins del programa organitzat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a través del projecte m4Social i en col·laboració amb l’European Social Network (ESN), va anar a càrrec de Mª Carmen Millán, directora de la direcció d’Autonomia Personal, Tecnologia i Accessibilitat i del Centre de Tiflotecnologia i Innovació de l’ONCE, qui va assegurar que “aquesta aplicació es desenvolupa amb un objectiu molt clar: cobrir la necessitat d'una persona amb sordceguesa a l'hora de comunicar-se, de manera normalitzada, amb altres persones. La tecnologia ens ha obert una infinitat de possibilitats a les persones amb discapacitat, permetent-nos ser autònoms en moltes tasques del dia a dia, però hem de saber que això només és possible si la tecnologia és accessible, ja que, en cas contrari, serà una barrera que ens exclourà i deixarà fora”.
L’acte va anar acompanyat d’una DEMO en directe per mostrar al públic com utilitzar l’APP i quines possibilitats ofereix a les persones amb sordceguesa. José María Ortiz, cap del Departament de Consultoria i Innovació del CTI i Juan Ramón Jiménez, enginyer de Desenvolupament del CTI, van ser els encarregats de mostrar aquesta eina tecnològica, innovadora i accessible per a tots i totes.
"La tecnologia pot ajudar molt a l'autonomia d'una persona cega o amb discapacitat visual greu. Ha de ser de disseny universal, per a tothom i accessible perquè si no ho és, és excloent", va afirmar Enric Botí, delegat de l'ONCE a Catalunya, que també va estar present a la mostra, acompanyat per la Dolors Luna, Cap de Serveis Socials d'ONCE Catalunya.
Igualtat en el procés comunicatiu
El procés comunicatiu és un dels principals problemes als quals s'han d'enfrontar les persones amb sordceguesa en el seu dia a dia. La seva comunicació presencial es veu molt limitada a causa de la impossibilitat de compartir informació amb aquelles persones que no coneixen els sistemes alternatius de comunicació, com ara el sistema dactilològic.
La idea d'aprofitar els avanços tecnològics per millorar la comunicació presencial d’aquest col·lectiu sempre ha estat present en els equips de l'ONCE.
Visita 'a cegues'
Dimecres 1 de març, dues persones cegues, l'Anaïs Garcia, Cap d'Autonomia Personal de l'ONCE Catalunya, amb la seva gossa pigall Cometa, i l'Anna Andreu, instructora de tiflotecnologia, van visitar també el Mobile World Congress. Ho van fer d'una manera més autònoma amb la informació facilitada per Navilens. És una aplicació del telèfon que ofereix un àudio amb la informació captada per la cambra dels seus telèfons quan detecta que es troba prop d'aquest codi de colors. Diu, per exemple, en veu alta que es trobaven just en el vestíbul principal. "Si gira cap a la dreta, té el pavelló 1, i si continua recte, es trobarà els set restants". També van visitar, entre d'altres l’estand de la marca Lenovo i el de la Fundació Mobile World Capital.
Navilens va arribar al Mobile amb la Fira de Barcelona, que va estrenar aquella mateixa setmana 146 codis que es quedaran instal·lats de manera permanent als vuit pavellons firals. Pel MWC es van afegir específicament 40 més.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31