Les persones amb sordceguesa de Catalunya reclamen la seva inclusió plena en la societat en cinc milions de cupons
Les persones amb sordceguesa que viuen a Catalunya van reclamar la seva plena inclusió en la societat i van recordar les seves necessitats especials per a poder ser ciutadans de primera. En un acte celebrat a la Delegació de l’ONCE a Barcelona, persones amb sordceguesa i els seus mediadors van presentar la imatge dels cinc milions de cupons que l'ONCE dedicà al Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa del sorteig del 25 de juny, per a donar així visibilitat a aquesta realitat social, encara molt desconeguda.
La sordceguesa és una discapacitat única que sorgeix a conseqüència de la combinació en una mateixa persona d'una discapacitat visual i auditiva. Afecta a 15 de cada 100.000 habitants, per la qual cosa, a Espanya, mancant un cens definitiu, inclou al voltant de 9.000 persones, de les quals més de 3.200 estan afiliades a l'ONCE.
Es tracta d'un grup molt heterogeni, atès que algunes persones amb sordceguesa no senten ni veuen res, mentre que unes altres poden tenir alguna resta de visió o audició en diferent grau. Així mateix, la sordceguesa pot ser congènita o adquirida.
Els problemes de comunicació són els més destacats als quals s'enfronten en el seu dia a dia, però no constitueixen les úniques necessitats amb les quals es troba una persona quan conviu amb la sordceguesa. La combinació de les dues pèrdues sensorials repercuteix en molts altres aspectes vitals que, a vegades, limiten el seu desenvolupament personal en els diferents àmbits de la vida.
L'ONCE ofereix cobertura a aquestes persones amb dues línies específiques d'acció, amb presència en totes les comunitats: la Unitat Tècnica de Sordceguesa (UTS), amb tecnologia i professionals que les recolzen en la seva inclusió; i la Fundació ONCE per a l'Atenció a Persones amb Sordceguesa (FOAPS), que compta amb més de 140 mediadors que presten cada any 90.000 hores de mediació i servei.
A més, treballa amb un ampli programa d'innovació, com la posada en marxa d'un nou llenguatge per a la seva comunicació, conegut com a sistema Dactyls, que permet major facilitat de comprensió i accés a la informació i que està ja estenent-se per tot el territori.
Presentació del cupó
La presentació del cupó dedicat al Dia Internacional de les Persones amb Sordceguesa va tenir lloc a la Delegació de l'ONCE a Barcelona el passat 19 de juny amb la participació d'Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya i David Bernardo, president del Consell Territorial, els quals van lliurar a Chelo González, persona amb sordceguesa, i a Sandra García, mediadora de la FOAPS, una imatge emmarcada del cupó.
Chelo conserva resta visual i auditiva i forma part d’un grup de persones que ha estat participant en un programa per a l’aprenentatge del sistema Dactilològic.
El delegat de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, es va comprometre a treballar de forma decidida en favor dels drets d’aquestes persones. “Des de l’ONCE Catalunya acollim amb els braços ben oberts a totes les persones amb sordceguesa que sol·liciten la nostra ajuda. Aquesta és casa seva i lluitarem, com fem sempre, per aconseguir la seva plena inclusió dins la nostra societat”.
El delegat va recordar que l'ONCE a Catalunya dona serveis a 480 persones amb sordceguesa: “L'atenció cap a elles és una prioritat per a l'Organització”.
Segons va detallar el president del Consell Territorial, aquesta labor es duu a terme a través d'una xarxa de més de 1.500 professionals en totes les comunitats autònomes, una part d'ells treballant a Catalunya.
Enllaços a vídeos d’interès:
El reto de no ver ni oír
Testimonis de persones sordcegues
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30