Com la Intel·ligència Artificial ajuda a la mobilitat de les persones cegues de manera segura en les ciutats i en grans espais?

Jesús Hernández, primer a l'esquerra, a la taula rodona a la qual ha participat al Mobile.

La darrera setmana de febrer va tenir lloc una de les principals cites mundials sobre tecnologia, el Mobile World Congress de Barcelona. Fundació ONCE ha estat present per promoure l'accessibilitat i el disseny per a tothom en aquest important sector econòmic.

Jesús Hernández, director d'Accessibilitat i Innovació de la Fundació ONCE, també responsable del Centre Europeu d'Accessibilitat (AccessibleEU), participà a la Jornada “Intel·ligència artificial i drets socials: riscos i oportunitats”, organitzada per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, l’ESN i la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

Durant la mateixa, Hernández va exposar les línies mestres dels projectes de R+D+i que s'estan desenvolupant amb Intel·ligència Artificial com són AccessRobots i Walkerpisa. Amb el primer es vol facilitar la mobilitat de les persones amb discapacitat en espais complexos, com hospitals, centres comercials, aeroports, estacions de tren... i amb Walkerpisa s'està integrant diversos elements perquè es puguin moure de manera segura per les ciutats.

AccessRobots és un projecte que ha estat desenvolupat a través d'Inserta Innovació. Es tracta del primer robot capaç de proporcionar assistència a persones amb discapacitat (sensorial, física i cognitiva) en entorns complexos, com són les infraestructures de transport com els intercanviadors modals, aeroports i estacions de tren, els hospitals o centres comercials i grans superfícies.

El robot ofereix seguretat i autonomia per poder accedir a aquestes instal·lacions en igualtat de condicions, eliminant les barreres a què s'enfronten les persones amb discapacitat a l'hora de desenvolupar l'activitat desitjada.

El sistema incorpora, mitjançant una aplicació, un mòdul de reserves, personalitzat i accessible, que constitueix un sistema únic en l'àmbit dels serveis associats al desenvolupament de l'activitat a què es destini el robot, que ja ha estat testejada àmpliament per usuaris finals en entorns reals. 

'Walkerpisa' d'Inserta Innovació. L'objectiu del projecte és desenvolupar una nova solució tecnològica de sensorització del paviment urbà, basada en intel·ligència artificial, que sigui capaç d'aportar assistència i informació personalitzada, per aconseguir que les persones amb discapacitat puguin desplaçar-se de forma accessible, lliure i segura a l'entorn urbà. 

AccessibleEU 

El director d'Accessibilitat i Innovació de la Fundació ONCE també va fer una xerrada, dins del Pavelló d'Espanya, per explicar la importància que té la normativa europea.

La Comissió Europea va encarregar a la Fundació ONCE la posada en marxa d'AccessibleEU el desembre del 2022, com un dels principals compromisos de l'Estratègia Europea d'Accessibilitat. Aquest projecte està integrat per Fundació ONCE, entitat referent en accessibilitat a nivell internacional, la Universitat austríaca Johannes Kepler de Linz i la Xarxa Europea de Turisme Accessible (ENAT), la seu de la qual és a Brussel·les. També formen part de la iniciativa l'Associació Espanyola de Normalització (UNE) i l'Associació Europea de Proveïdors de Serveis per a Persones amb Discapacitat (EASPD). 

Suport a empreses

Dins del 'Four years from now” (4FYN), que se celebrà de forma paral·lela al MWC, Hernández presentà el projecte de Fundació ONCE per donar suport a empreses i startups els béns o serveis dels quals millorin la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, i que estiguin en fase de creixement.

El programa té una durada estimada entre 8 i 12 setmanes, i disposa d'un equip d'experts en matèria de creixement que assessorarà les companyies mitjançant el desenvolupament de projectes específics i ajustats a les seves necessitats. D'aquesta manera, les empreses comptaran així amb un servei concret i personalitzat que resolgui alguna necessitat relacionada amb el negoci, l'estructura de l'empresa o el capital.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)