El Grupo Social ONCE mostra en un informe els avanços en matèria de discapacitat durant la presidència espanyola de la UE

José Manuel Albares i Miguel Carballeda amb l'Informe

El passat dilluns, 8 d’abril, el Grup Social ONCE va presentar, en la seu del Ministeri d'Afers exteriors, l'informe sobre els avanços en matèria de discapacitat durant la Presidència Espanyola de la Unió Europea.

A l'acte hi va assistir el ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, qui va rebre, de mans del president del Grup Social ONCE, Miguel Carballeda, un exemplar de l'informe en tinta i en braille.

En la seva intervenció, Albares va incidir en què Espanya va apostar “de manera decidida” pels drets socials, oferint respostes a les persones amb discapacitat, 84 milions de ciutadans europeus. “Un dels punts clau de la nostra presidència ha estat la Targeta Europea de Discapacitat i d'aparcament, aconseguint una orientació general en el Consell de la UE”, va assenyalar.

El ministre va destacar que Espanya continuarà col·laborant amb el Grup Social ONCE, amb la societat civil, amb la resta d'Estats membre i amb les institucions europees “per a continuar ampliant i aprofundint en els drets de les persones amb discapacitat”.

Miguel Carballeda va explicar que aquest informe és el “mirall del compromís ferm” que caracteritza al moviment de la discapacitat al nostre país, “acostumat a col·laborar de manera proactiva en l'avanç i garantia del compliment dels drets de les persones amb discapacitat a Espanya i a Europa”. “Hem buscat posar en valor la nostra marca social per crear una Europa més unida, fort i inclusiva per a tota la ciutadania del vell continent”.

Entre els assoliments aconseguits, Carballeda va començar destacant el llançament del Centre Europeu d'Accessibilitat 'AccesibleEU', coordinat i liderat des d'Espanya per la Fundació ONCE. Es tracta d'una de les iniciatives emblemàtiques proposades per la Comissió Europea en l'Estratègia per als Drets de les Persones amb Discapacitat 2021-2030. Reuneix les autoritats nacionals responsables d'implementar i garantir el compliment de les normes d'accessibilitat amb els experts i professionals de tots els àmbits de l'accessibilitat.

Imatge dels informes

Codi QR a les paperetes electorals

Un altre dels aspectes en els quals es va avançar durant el semestre presidencial va ser la introducció del codi QR a les paperetes electorals com a eina necessària a l'hora de garantir el dret al vot de les persones amb discapacitat.

Amb la informació proporcionada pel Grup Social ONCE, la Comissió Europea va introduir el codi QR en la Guia de Bones Pràctiques Electorals publicada el 6 de desembre. La proposta també es va incloure a l'informe legislatiu sobre les eleccions europees 2024 aprovat a l'octubre per la comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament Europeu, en el text del qual es fa una crida als estats membre a garantir l'accessibilitat a les eleccions mitjançant mecanismes de votació accessibles (braille, QR, lletra gran, pantalles tàctils...).

En el marc de la conferència d'alt nivell sobre els drets de les persones amb discapacitat, celebrada al novembre de 2023, la presidència espanyola de la UE va signar una declaració per a estendre el dret al vot de les persones amb discapacitat.

També es destaquen a l'informe la visita de consellers i conselleres d'ocupació i assumptes socials de les representacions permanents dels estats membre de la UE al centre de formació i ocupació de Fundació ONCE ‘Por Talento Digital’. I la introducció de referències específiques a les persones amb discapacitat en la declaració final del Fòrum de Societat Civil Unió Europea, Amèrica Llatina i el Carib, gràcies a la participació del Grup Social ONCE.

Compromesos amb Europa

Al setembre de 2022 la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va renovar l'acord de col·laboració amb el president del Grup Social ONCE, Miguel Carballeda, amb el propòsit d'estrènyer llaços i institucionalitzar la labor que des de fa anys desenvolupa l'entitat espanyola a l'àmbit polític de les institucions europees amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de més de 80 milions de ciutadans europeus amb alguna discapacitat.

Des de fa 20 anys el Grup Social ONCE ha afermat la seva aliança amb les institucions europees, convençut que l'ocupació és la millor via per a aconseguir la plena inclusió social de les persones cegues i/o amb una altra discapacitat, i realitzant també una aposta pel reconeixement a Europa del joc responsable. El Grup Social ONCE treballa intrèpidament per a demostrar que les persones amb discapacitat contribueixen de manera indiscutible a generar riquesa social i econòmica tant a nivell comunitari com nacional.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts