El braille, als Calçots de Valls

Seccions: T'interessa
Foto de família de la presentació de l'etiqueta braille als calçots, amb Arantxa vallespi, sotsdirectora de l'ONCE a Tarragona.

Totes les etiquetes dels manolls dels calçots de Valls incorporaran, des d’aquest any, el braille i un codi QR. L’any passat van arribar al mercat més de 18,5 milions de calçots, en agrupacions de 25 i 50 unitats.

La iniciativa ha estat possible gràcies a la sensibilitat de l’IGP (Indicació Geogràfica Protegida) del Calçot de Valls i l’assessorament de l’ONCE. 
Les etiquetes són obligatòries per la traçabilitat de tots els productes que es venen al mercat. El codi QR redirigirà a la renovada pàgina web de l’IGP. Així també les persones cegues tindran accés a la informació nutricional, receptaris i tots els detalls i novetats que es pengin.

“Aplaudim la idea i que s’hagi pogut fer amb un gran esperit d’entesa i col·laboració. La retolació en braille dels productes de consum suposa un facilitador de l'autonomia per a les persones cegues o amb discapacitat visual greu, ja que el fet que puguin llegir per si mateixos de quin producte es tracta i les característiques els ajuda, sens dubte, a ser molt més independents en la vida diària”, subratllà Arantxa Vallespi, sotsdirectora de l’ONCE a Tarragona, que va participar en la seva presentació el passat 4 de desembre.

L'ONCE, a més de defensar i promocionar l'ús del braille entre els seus afiliats, vetlla per la seva implantació en tots aquells productes que permetin el seu etiquetatge en aquest sistema, sis punts en relleu que són la porta del coneixement a qui no pot veure.

“El calçot és una verdura. I és molt més. És amistat, festa, retrobament, compartir, relacions humanes, fer alguna cosa entre tots... I per aquesta raó volem que el calçot estigui a les mans i al paladar de tots. I que la mateixa informació arribi a tothom. Ens congratula que ara estigui a l’abast de les persones cegues i amb discapacitat visual greu”, apuntà Dalmaci Clofent, president de l’IGP Calçots de Valls. “És quelcom nostra, proper i ha de ser patrimoni de tots i totes sense exclusió”, va afegir.

El sistema braille

El sistema braille, 200 anys després, continua vigent i més viu que mai. Cap persona cega no hauria de prescindir-ne o substituir-lo per un altre sistema d'accés a la informació, i per això l'ONCE posa tots els mitjans al seu abast perquè el braille no deixi mai el lloc que li correspon.

El sistema de lectoescriptura braille uneix milions de persones cegues de tot el món a l'hora d'accedir a la seva educació, a la lectura, a la informació, a l'oci, a l'ocupació, o per identificar els objectes que els envolten. Per això, el braille continua jugant un paper molt important per donar autonomia a les persones cegues. 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts