Els gossos pigall de l'ONCE a Catalunya reclamen que no se’ls distregui mentre caminen al costat d'una persona cega

Seccions: Protagonistes
Un gos pigall en primer termé, amb el seu arnès, al carrer.

Un total de 957 gossos guia de l'ONCE acompanyen a l’actualitat a les persones cegues del país, aportant plena autonomia i mobilitat en els seus desplaçaments en convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

A Catalunya hi ha actius 157 d'aquests gossos: a Barcelona 132, a Girona 11, un a Lleida i 13 a Tarragona.

Amb motiu del Dia Internacional del Gos pigall , que es celebrà dimecres 26 d'abril,  van reclamar a la societat la importància de no distreure la seva atenció mentre caminen al costat d'una persona cega, una acció que requereix de la seva concentració per a garantir la seguretat d'aquesta persona.

Coneixedors que els gossos guia són encantadors, tenen un comportament exemplar i inspiren molta tendresa per l'actitud i labor que realitzen, la Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) ha elaborat una sèrie de recomanacions per a la ciutadania i el correcte comportament adequat d'altres mascotes:

• Mai distreguis al gos pigall si porta posat l'arnès, perquè es trobarà realitzant la seva labor de guia o pendent de comportar-se de manera adequada al lloc en el qual està, en suport a la persona cega. En cas que vulguis acariciar-ho, pregunta primer al seu usuari o usuària si pots fer-ho.

• Mai donis menjar a un gos pigall. No coneixes si té alguna intolerància alimentària i li pots provocar un problema digestiu que perjudiqui la seva salut i alteri el suport que li brinda a la persona cega. Tingues present que existeixen aliments adequats per als humans que són perjudicials per als gossos.

• Mai deixis al teu gos solt si hi ha un gos pigall a prop. Tingues la teva mascota sempre controlat al teu costat.

• Si vols donar alguna indicació a la persona cega, mai ho facis estirant-li la corretja ni l'arnès del gos. Simplement, dirigeix-te a ella i fes-ho, preferiblement, pel seu costat dret, el contrari al gos.

• Els gossos guia també gaudeixen de molts moments de descans i esplai. Respectem la seva labor mentre van guiant, i deixem el joc i les salutacions per al seu temps d'oci.

Imatge del cupó del 26 d'abril, dedicat al Dia Internacional del Gos Pigall.

Per a donar suport a aquest Dia Internacional del Gos pigall, l'ONCE il·lustrarà cinc milions de cupons sota el lema ‘Ara no. Estic guiant’, on un dibuix mostra com una persona ofereix un os a un gos pigall amb arnès per a jugar amb ell.


Caminant Junts

L'ONCE té com una de les seves màximes la inclusió de les persones cegues en la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es dona suport a aquesta labor.

Per això es va crear la Fundación ONCE del Gos Pigall (FOPG) fa més de trenta anys, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Situades a Boadilla del Monte (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris i usuàries.

En la seva trajectòria, la Fundación ONCE del Gos Pigall ha facilitat prop de 3.500 gossos a les persones cegues o amb baixa visió del nostre país per a millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint a aquests animals en un veí més al costat de la societat. Les races més utilitzades són labrador retriever, l'encreuament d'aquesta amb golden retriever i caniche gegant com a gos hipoal·lergogen, i pastor alemany.

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts