Presentat un suport per subjectar el comandament accessible de semàfors al bastó o a l’arnès del gos pigall  de les persones cegues

El comandament del semàfor s'acobla a l’arnès del gos pigall.

S'ha presentat un dispositiu per subjectar el comandament activador dels semàfors, en el qual ha participat  Anaïs Garcia, cap d’Autonomia Personal, tecnologia i accessibilitat de l’ONCE Catalunya. Es va presentar divendres 26 de gener. 

El disseny del suport respon a una necessitat concreta expressada per les persones cegues o  amb discapacitat visual. Els semàfors acústics s’activen a través d’un comandament a distància, distribuït gratuïtament per l’ONCE, que funciona a demanda de la persona amb ceguesa, quan el prem  activa el senyal sonor durant un cicle del verd.

En tractar-se d’una activació a demanda, es fa necessari que la persona agafi el comandament amb la mà, de manera que en una mà duu el bastó de mobilitat o el gos pigall, i en l’altra, el comandament d’activació. Aquest comandament també es fa servir per obtenir informació a la xarxa de bus de TMB o per ubicar l’entrada d’alguns edificis i equipaments.

El suport dissenyat permet acoblar el comandament al bastó o a l’arnès del gos pigall de manera que amb una sola mà es poden subjectar l’element de mobilitat (bastó o gos pigall) i també activar el semàfor acústic. Tenir una mà lliure durant l’estada al carrer permet millorar la vida autònoma de la persona, possibilitant agafar al fill o filla petit de la mà, dur el paraigua o un cotxet, entre d’altres. 

La peça, fabricada amb filament de pla, s’ha adaptat tenint en compte la forma i mida dels diferents tipus de bastons i arnesos, i les necessitats específiques de cada persona usuària. Una de les prioritats ha estat que el suport fos resistent als cops, que quedés fixat per evitar la pèrdua del comandament i que tingués la forma més ergonòmica possible per evitar les col·lisions. Es calcula que aquest suport  podria arribar a tenir unes 70.000 persones potencials usuàries a tot l’Estat, afiliades a l’ONCE. 

Jocs de taula inclusius

També s’han dissenyat i fet quatre jocs de taula inclusius on les peces tenen formes, mesures, textures i colors que faciliten el joc a tothom.  Aquests, construïts amb fusta, són un dòmino, un quatre en ratlla, unes dames i un joc de memòria. Tenen elements tàctils que permeten identificar les diferents peces sense utilitzar el sentit de la vista. A més, també s’ha dissenyat un cinquè joc format per 10 cel·les, cadascuna amb 6 elements que corresponen als punts Braille, que permeten construir les diferents lletres de l’alfabet. Aquest darrer joc permetrà donar a conèixer el codi de lectoescriptura utilitzat per les persones amb ceguesa. 


Projectes a disposició de la ciutadania 

L’Ajuntament de Barcelona posa a l’abast de la ciutadania, les entitats i els professionals del sector els dos productes a través de l’Ateneu de Fabricació de les Corts i del Banc del Moviment. Les persones interessades en el suport pel comandament es poden dirigir presencialment a l’Ateneu, demanant cita prèvia, o bé descarregar l’arxiu per imprimir-lo en la seva pròpia impressora 3D. Pel que fa als jocs de taula inclusius, qui en vulgui disposar de manera puntual s’haurà d’adreçar al Banc del Moviment o sol·licitar ajuda per construir-ne un a l’Ateneu de Fabricació de les Corts.

L’Ajuntament de Barcelona vol així fer  un pas més en el seu compromís per fer de Barcelona una ciutat accessible i inclusiva per a tothom. L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i l’Ateneu de Fabricació de les Corts, amb la col·laboració de Barcelona Activa, han engegat aquests projectes d’innovació social anomenat “3D per a tothom”. Vol millorar la qualitat de vida i autonomia personal de les persones amb discapacitat, explorar les possibilitats de la tecnologia 3D per confeccionar productes de suport a mida de les necessitats del col·lectiu i donar a conèixer i fomentar la participació de les persones amb discapacitat als Ateneus de Fabricació de la ciutat.
 

 

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts