Set afiliats de l'ONCE Girona exposen ‘Toca tocar. Dibuixos de la ceguesa’ al Museu d’Art de Girona

girona_museu_presentacio2.jpg


Dissabte 15 de juny va tenir lloc al Museu d’Art de Girona (Pujada de la Catedral, 12) la inauguració de la exposició 'Toca tocar. Dibuixos de la ceguesa'. La inauguració va comptar amb l'assistència de la directora dels serveis territorials de Cultura a Girona, Carme Renedo, del director de l'ONCE Girona, Fran Rodríguez, de l'impulsor del projecte, Genís Ibanco, i de la resta de participants en el taller de dibuix i protagonistes de l'exposició, tots ells afiliats a l'ONCE.

Com es pot dissenyar per a qui no pot veure-hi? Com pot el disseny gràfic, basat en una composició visual, arribar a les persones cegues? Com trobar el punt d’intercomunicació entre aquest col·lectiu i les persones vidents?

Primer pla de dos nens amb antifaç a la mostra de Girona.

La mostra que es presentà és el resultat d’un taller de dibuix per a persones cegues realitzat a partir de la representació d’objectes de la vida quotidiana, permetent copsar la importància de la línia i el traç, més enllà de l’estètica, com a mitjà d’exploració del món més immediat.

L’ONCE ha col·laborat amb la producció de les làmines que van fer set afiliats adscrits a l’agència de Girona en un taller el passat mes de gener, dibuixant en unes làmines de plastilina un objecte que prèviament havien tocat.

El projecte és fruit del treball de final d’estudis de grau en Disseny gràfic de Genís Ibanco (ESDAP, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot), que recentment ha estat premiat amb un accèssit als Premis Gaudeamus del Col·legi de Dissenyadors Gràfics i ha estat seleccionat per als premis Laus de l’ADG-FAD.

Un grup d'afiliats, entre ells el director d'ONCE a Girona, Fran Rodríguez, a la inauguració de la mostra.

«Si el disseny gràfic es basa en conceptes visuals, com podem dissenyar per a persones que no hi poden veure?» L'impulsor és Genís Ibanco, estudiant de Disseny Gràfic a l'Escola Superior de Disseny i d'Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP), a Olot, que va centrar el seu Treball Final de Grau en aquesta qüestió? Ibanco va reflexionar sobre com el disseny gràfic podia arribar a les persones amb ceguesa i formulava la possibilitat de realitzar un curs de dibuix per presentar els resultats a les instal·lacions del museu.

L'experiència, amb el mateix Ibanco, es va iniciar amb un taller de dibuix adaptat a persones cegues, coorganitzat per l'ONCE Girona.

Des de l'Organització es va voler conceptualitzar una exposició totalment accessible per a persones cegues, en la qual ells són els protagonistes i també posar en una situació similar els visitants de la mostra, ja que poden assajar el dibuix a ulls clucs o bé recórrer l'exposició completament a cegues.

La mostra busca sensibilitzar els visitants i potenciar les exposicions inclusives. 

L’exposició temporal es podrà visitar del 15 de juny fins al 29 de setembre.

L'ONCE, conscient de les inquietuds culturals dels seus afiliats, promou iniciatives amb el doble objectiu d'apropar l'oferta cultural existent i de promocionar les seves inquietuds creatives.

 

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts