Salut, SEM i ONCE Catalunya presenten un sistema de retenció que permet als gossos guia pujar a les ambulàncies per acompanyar les persones cegues

Seccions: Protagonistes
sem_anais_cometa_david_dins_ambu.jpg

Alba Vergés, consellera de Salut; Antoni Encinas, gerent del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i Dolors Luna, cap del Departament de Serveis Socials per Afiliats de l’ONCE a Catalunya, van presentar el sistema de retenció que permet als gossos d’assistència pujar a les ambulàncies per acompanyar el pacient. Va ser dilluns 10 de febrer a la Conselleria de Salut de la Generalitat. Durant l’acte es va fer una demostració pràctica d’un cas en que una persona cega, l’Anaïs Garcia, anava acompanyada de la seva gossa pigall, Cometa, en una unitat del SEM.

Alba Vergés, consellera de Salut, l'Anaïs Garcia, la seva gossa Cometa i un tècnic del SEM.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet un pas més en la seva tasca de  sensibilització respecte als pacients que tenen alguna discapacitat, tenint en compte en tot moment les seves necessitats. Conjuntament amb l’ONCE Catalunya, s’ha dissenyat un procediment que permet atendre  qualsevol pacient amb un gos d’assistència. D’aquesta manera, el gos podrà acompanyar el pacient en l’ambulància durant el seu trasllat a l’hospital.

El SEM ha comptat amb la col·laboració de l’ONCE al llarg de sis mesos en aquest projecte. Ambdues entitats han elaborat un protocol d’actuació, després de fer el treball de camp amb gossos guia dins l’ambulància i fixar la col·locació i mesures de seguretat pels animals. Posteriorment, se n’ha comprovat el funcionament, fins a la supervisió final del protocol per tal d’assegurar-ne el seu correcte ús.

L’accés del gos al vehicle ja és possible a totes les ambulàncies del SEM. Aquesta iniciativa del SEM el fa pioner en oferir un tractament integral en el terreny de les emergències mèdiques, i té cura tant de la salut de l’usuari com de la integritat del gos. Amb aquesta mesura es vol vetllar per la salut i el benestar dels pacients que tenen una discapacitat, fent possible que aquests no se separin del seu gos d’assistència quan siguin atesos pels professionals sanitaris i durant el seu trasllat a l’hospital.

David, tèncic del SEM; Dolors Luna, Anaïs Garcia i la seva gossa pigall, Cometa.

A la cabina assistencial, al costat del pacient
El gos d’assistència -sempre identificat amb una placa que l’acrediti com a “gos d’assistència”- podrà acompanyar al pacient a l’interior de la cabina assistencial de l’ambulància, sempre que l’assistència sanitària del pacient ho permeti. Aquesta cabina compta amb un sistema de subjecció que permet enganxar l’arnès del gos al mecanisme de retenció.  

En el supòsit que es decideixi fer el trasllat de l’animal en un Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR) del SEM, que no disposa d’espai per a la llitera, el gos s’ubicarà a la cabina de conducció gràcies a un mecanisme de retenció connectat a l’ancoratge del cinturó de seguretat. El gos anirà assegut a terra, sobre un llençol de paper com a mesura d’higiene, i no podrà pujar al seient per tal d’assegurar-ne la seguretat durant el trasllat. El sistema de retenció reduirà la mobilitat del gos, garantirà la seva seguretat en cas de col·lisió del vehicle, d’una frenada brusca o d’altres maniobres imprevistes, i també evitarà interferències en les tasques de conducció del vehicle.

Durant el trasllat del pacient amb el gos d’assistència, l’ambulància informarà a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) del SEM i aquesta alertarà el servei de seguretat de l’hospital receptor. Un cop allà, aquest servei es farà càrrec del control i la custòdia del gos.

Quins gossos poden accedir a l’ambulància?
Hi ha 5 tipus de gossos d’assistència, ensinistrats i reconeguts per donar servei a persones amb alguna discapacitat visual, auditiva o física, o que tinguin trastorns de l'espectre autista, diabetis i epilèpsia, entre d’altres.
1. Gos guia o gos pigall, ensinistrat per guiar a una persona cega o amb discapacitat visual greu.
2. Gos de servei, ensinistrat per proporcionar ajut a persones amb discapacitat física en la seva vida diària.
3. Gos de senyalització de sons, ensinistrat per avisar a les persones amb discapacitat auditiva de diferents sorolls i indicar-los la seva font de procedència.
4. Gos d’avís, ensinistrat per donar avís davant senyals d’alerta per epilèpsia, diabetis o qualsevol de les malalties per les quals ha estat entrenat.
5. Gos per a persones amb trastorns de l’espectre autista, ensinistrat per tenir cura de la seva integritat física, guiar-la i controlar les situacions d’emergència que puguin esdevenir.


Gossos Pigall de l’ONCE
L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es recolza aquesta integració. En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure’s amb independència i seguretat aboca les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos guia. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.
Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) el 24 de setembre de 1990, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Una institució que en els seus 29 anys d'història ha facilitat més de 2.500 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual, i que han convertit aquests animals en un veí més al costat dels ciutadans catalans. A l’actualitat a Catalunya hi ha 189 gossos pigall en actiu: 156 a Barcelona, 18 a Tarragona, 14 a Girona i 1 a Lleida.

Cal destacar que les lleis reconeixen el dret dels usuaris a passejar i romandre, acompanyat del seu gos guia, en transport i llocs públics o d'ús públic.

Els gossos guia i la FOPG són part de la gran tasca social de l’ONCE. Una tasca que és possible gràcies a la solidaritat de la societat mitjançant la compra dels cupons i altres productes de l’Organització que ofereixen els nostres 2.700 venedors i venedores a Catalunya, tots persones amb discapacitat.

 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts