ONCE alerta de les dues cares d’Internet: l’accessibilitat ens obre el món i la seva absència ens aïlla i provoca pèrdua de serveis essencials

Seccions: T'interessa
personas_afiliadas_trabajando_con_el_ordenador.jpg

L'accessibilitat d'Internet i d'algunes plataformes digitals ha facilitat la connexió de les persones cegues en aquests dies de confinament, tant per a entorns educatius, com a laborals, de cultura, oci i informació. No obstant això, la falta d'accessibilitat, ha demostrat que pot generar aïllament i pèrdua d'accés a serveis essencials.

A la societat del coneixement en la qual ens trobem, i molt especialment, en la crisi actual, són moltes les situacions en la vida d'una persona que passen per l'ús de la tecnologia: llegir un llibre digital, fer la compra setmanal, mantenir comunicació amb un grup d'amics, gestionar cites mèdiques o els comptes bancaris, desenvolupar un treball professional... I tot això, interconnectant-se des de punts geogràficament llunyans gràcies a Internet.
Moltes d'aquestes operacions, sense l'ús de la tecnologia, estarien vetades a persones amb discapacitat visual, però encara no es poden realitzar totes les que qualsevol persona duu a terme perquè gran part no són accessibles parcialment o totalment.

El moment actual, més que mai, ha posat en relleu la cara i la creu d'aquesta situació. Sense les plataformes de teletreball, els campus virtuals, la compra en línia, els pagaments des del mòbil, les aplicacions per a mantenir reunions privades i professionals i un llarg etcètera, s'hauria aïllat i paralitzat, en major mesura, el món en el qual vivim.
Però també està fent viure dia a dia, les nombroses dificultats a les quals les persones amb discapacitat visual s'enfronten a l'hora de poder usar totes aquestes eines i aplicacions com la resta dels ciutadans, especialment en serveis claus com l'accés a la sanitat o a serveis essencials.
Són clars exemples d'això, la falta d'accessibilitat a les apps de la Covid-19; a les webs d'alguns grups mèdics que, per exemple, a l'hora de seleccionar en un calendari el dia i l'hora, aquest calendari no és accessible i només funciona amb el ratolí; o a serveis de petició de cita a través de les apps de les comunitats autònomes (si bé les webs sí que solen ser accessibles), entre altres.

L'ús de la tecnologia per a les persones cegues proporciona, d'una banda, noves eines que possibiliten tasques que no podien realitzar-se sense ella i, d'altra banda, com que no és compleixen, en molts casos, les pautes o normes d'accessibilitat en el disseny de les aplicacions o dispositius, no es garanteix l'ús normalitzat de la tecnologia a persones amb baixa visió, ceguesa o sordceguesa.

Per una accessibilitat d'origen
L'ONCE recorda que és necessari que totes aquestes dificultats es tinguin en compte a l'hora de dissenyar d'origen les normes d'accessibilitat. Refer o adaptar a posteriori, suposa molta més inversió de recursos i de temps, a més a més de la pèrdua d'oportunitats i l’esforç que les persones amb discapacitat visual es veuen obligades a realitzar per a utilitzar-les amb autonomia.

Entitats com l'ONCE han d'invertir recursos per a vetllar i secundar totes les mesures necessàries per a aconseguir, per exemple, que una alumna pugui estudiar des de casa com la resta dels seus companys de classe; que l'universitari realitzi amb garanties els exàmens del Grau que cursa; que el professional teletreballi amb les mesures i recursos accessibles com la resta de treballadors de la seva empresa; que la persona amb sordceguesa pugui realitzar la compra en línia del que necessita cada dia ella i la seva família; que les persones grans que han hagut de quedar-se a casa o estan en una  residència puguin ocupar el seu temps llegint o informant-se del que succeeix en el món cada dia; o que si qualsevol persona amb discapacitat visual intueix que té símptomes de la Covid-19 pugui fer el seu autotest amb les apps que s’han posat a la disposició de qualsevol ciutadà.

Encara que de totes aquestes situacions, hi ha exemples de no haver-ho aconseguit satisfactòriament, cal continuar treballant perquè es minimitzin i es compleixi amb el disseny universal que millorarà el món en el qual vivim.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts