Les persones cegues ja poden ‘donar la volta al món’ amb un globus terraqüi accessible

Seccions: T'interessa
globo_terraqueo_accesible.jpg

Les persones cegues o amb discapacitat visual greu ja poden 'donar la volta al món' a través d'un globus terraqüi físic totalment accessible. Es tracta d'una eina inclusiva pensada per a la seva incorporació a les aules on estudien alumnes cecs, però igual d'útil per a totes aquelles persones amb discapacitat visual que vulguin conèixer en profunditat tots els detalls de la geografia mundial.

Aquesta iniciativa, que ha estat desenvolupada pel Centre de Tiflotecnologia i Innovació de l'ONCE (CTI), permet a totes les persones amb discapacitat visual conèixer amb detall tots els accidents geogràfics del món, mitjançant la incorporació d'una suma de diferents adaptacions tàctils i tecnològiques.

Colors, textures i relleus i una tecnologia molt precisa
A més de ser un globus terraqüi visualment a l'ús, incorpora una sèrie de colors que faciliten la identificació dels diferents accidents geogràfics per a aquells usuaris que tenen una mica de resta visual. I diferents textures que ajuden a la persona cega a identificar l'espai en el qual s'està “movent” ja que la terra té una textura totalment diferenciada de l'aigua o de la muntanya. També al tacte, s'identifiquen els meridians i paral·lels, ja que aquests presenten diferents altures en el relleu.

Al costat d'aquesta diferència de textures, relleus i colors, la nova bola de món incorpora una tecnologia d'última generació en el reconeixement de la informació que, proveïda d'un punter lector específic per a persones cegues denominat LEO, permet llegir amb una síntesi de veu, unes etiquetes que són totalment invisibles sobre la superfície del globus i que identifiquen les diferents zones geogràfiques i les seves característiques.

Aquestes etiquetes faciliten una informació específica de cada lloc en el qual posiciones el dispositiu lector, ajudant a identificar l'usuari cec la zona en la qual està interactuant. D'altra banda, en la pròpia peanya, a més de la identificació en braille del producte, s'incorpora una altra etiqueta que facilita, a través de la síntesi de veu, una breu guia sobre el que permet fer aquest globus i el seu ús.

Finalment, incorpora una mena de "fre", dissenyat especialment per a aquest globus terraqüi, que utilitzant tecnologies 3D, permet frenar el desplaçament de la mateixa i facilita així l'exploració manual a aquests usuaris.

En una primera fase, s'han produït 200 globus que l'ONCE distribuirà a tots els centres educatius en què estiguin escolaritzats estudiants amb discapacitat visual.

Però també estarà disponible a través del CTI per a totes les persones interessades ja que es tracta d'una solució innovadora, inclusiva i integradora, que poden utilitzar tant nens com adults, amb o sense discapacitat. La tradicional bola del món, present a moltes llars i que va ensenyar geografia a moltes generacions, ara a l'abast de les persones cegues, especialment dels més petits.

Eines d'aprenentatge inclusives
Perquè els alumnes puguin assolir un rendiment escolar ple, cal que disposin de tot el material adaptat (llibres de text, apunts o qualsevol altra documentació), ja sigui en braille o en qualsevol altre suport. Molts d'ells, a més, compten amb tecnologia d'última generació -adaptacions tecnològiques- facilitades per l'ONCE per seguir el curs en igualtat de condicions.

El globus terraqüi accessible que s'ha presentat, s'incorporarà a les aules on estudien alumnes cecs, per tal de ser una eina complementària als recursos didàctics habituals per a la matèria de geografia, que són els mapes físics i polítics en relleu. L'ús d'aquest globus accessible facilitarà als xavals traslladar el coneixement dels mapes d'una estructura plana a una estructura esfèrica més propera a la realitat.

 La demostració es troba disponible a YouTube. Aquí la pots veure i escoltar.

El globus terraqüi accessible es va presentar el 7 d'octubre a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat Complutense de Madrid pel director general adjunt de Serveis Socials de l'ONCE, Andrés Ramos, acompanyat pel rector de la UCM, Joaquín Goyache, i el degà de la Facultat, Miguel Luque.

Presentació
El globus terraqüi accessible es va presentar el 7 d'octubre a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat Complutense de Madrid pel director general adjunt de Serveis Socials de l'ONCE, Andrés Ramos, acompanyat pel rector de la UCM, Joaquín Goyache, i el degà de la Facultat, Miguel Luque.

En paraules de Miguel Luque, el globus “té un gran valor, no només simbòlic, sinó pedagògic. De fet, el globus terraqüi és el món en les nostres mans i ara també en mans de les persones cegues gràcies a aquest projecte desenvolupat per l'ONCE”.

Per la seva banda, Andrés Ramos ha volgut agrair a la UCM l'haver acollit aquesta presentació i Joaquín Goyache ha assegurat que “des de la UCM hem de treballar perquè qualsevol persona cega o amb discapacitat visual pugui desenvolupar en les nostres institució totes les seves capacitats tant acadèmiques com culturals, esportives...”

 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts