L’ONCE presenta l’App Dactyls, una fita en la comunicació per a persones amb sordoceguesa

Seccions: T'interessa
dactyls_rae.jpg

Dactyls és un nou sistema de comunicació, una mena de nou “llenguatge”, creat pels experts en sordceguesa, que puja ara a un dispositiu mòbil a través d'una App completament accessible en què, de forma àgil i senzilla, s'hi accedeix a aquesta iniciativa dissenyada per resoldre una de les dificultats més grans a què s'enfronten les persones amb sordceguesa: la comunicació.

L'App ha estat desenvolupada pel Centre de Tiflotecnologia i Innovació de l'ONCE, la Unitat Tècnica de Sordceguesa de l'Organització i la Universidad Complutense de Madrid. El seu objectiu és l'aprenentatge i ús homogeni de Dactyls, especialment entre les persones amb sordceguesa, el seu entorn proper i els professionals que treballen en l'atenció d'aquest col·lectiu. Una forma molt àgil que facilita l'accés al món que, en el cas de les persones amb sordceguesa, acaba on arriben les mans.

Generalment, les persones amb aquesta discapacitat es comuniquen a través del tacte, rebent la informació al palmell de la mà amb l'ajuda d'un guia intèrpret o un mediador. El més habitual és l'ús del sistema dactilològic, en què cada lletra té un signe que es lletreja per completar les paraules. Això implica que, de vegades, la transcripció de la informació o el diàleg no discorri de forma fluida, per la dificultat de lletrejar cada paraula i contextualitzar la conversa.

I precisament va ser una persona amb sordceguesa, Daniel Ávarez, que va idear Dactyls, un model de comunicació mixt, que ara ha estat perfeccionat i completat i que combina elements de la llengua oral i la llengua de signes. Per això, el seu nom prové de la unió de les primeres lletres de la paraula Dactilològic (Dact) juntament (i) amb l'acrònim de la Llengua de Signes (ls): Dactyls.

A diferència del sistema dactilològic, el Dactyls és capaç de traduir a signes paraules completes, grups de paraules o expressions de la llengua oral, fent possible que la persona amb sordceguesa rebi una informació de la manera més simultània possible a la transmissió en llengua oral, una mena de taquigrafia de comunicació a la mà.

De moment el sistema compta amb uns 800 signes, que es realitzen majoritàriament sobre el palmell de la mà encara que també en altres parts del braç i del cos de la persona amb sordceguesa. Gairebé dos centenars són de nova creació.

Dactyls al telèfon intel·ligent
Per consolidar-ne i popularitzar-ne l'ús, neix ara l'aplicació mòbil de Dactyls desenvolupada gràcies a la col·laboració de l'ONCE i la Universitat Complutense de Madrid i ja disponible com a APP de forma gratuïta per a baixar-la en els sistemes IOS i Android. Una aplicació que pretén a més generalitzar-ne l'ús posant al servei de les persones sordcegues i els qui s'hi comuniquen l'aprenentatge d'aquest sistema.

El director general adjunt de Serveis Socials per a persones Afiliades de l'ONCE, Andrés Ramos, ha destacat el “gran salt” que suposa Dactyls respecte del llenguatge dactilològic. "És un sistema de comunicació nou", ha emfatitzat, "i això és comparable a quan neix un idioma", ha dit.

L'App conté vídeos de tots els signes que formen el sistema, amb una vista frontal i una altra de lateral, possible reproducció de tots dos en càmera lenta i tots en diferents qualitats de reproducció, a més de tota la informació necessària per al seu aprenentatge i la relacionada amb cadascun, així com la seva descripció visual.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Juliol

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts