L'ONCE lliura 15 gossos pigall a Catalunya

Seccions: Protagonistes
camada_perros_guia.jpg

L'ONCE va lliurar un total de 15 gossos guia a tot Catalunya (11 a Barcelona, un a Girona i tres a Tarragona) en l'últim any, aportant plena seguretat en els desplaçaments d'altres tantes persones cegues. Ni l'arribada de la pandèmia, ni la de ‘Filomena’ (temporal que va afectar el centre peninsular a principis de 2021), han impedit que el ritme de lliurament de gossos guia hagi disminuït respecte a altres anys.

En aquest sentit cal destacar que els propis instructors de mobilitat són els que van realitzar els cursos a domicili (fins a la pandèmia es feien en les instal·lacions de la FOPG a Madrid) perquè l'usuari i el gos s'hagin pogut conèixer-se en l'entorn més pròxim i formar una unitat perfecta entre tots dos.

En l'actualitat, més de 1.000 gossos guia de l'ONCE acompanyen durant la seva vida diària a les persones cegues de l’Estat, 175 d'elles a Catalunya. Han sabut adaptar-se a veure a la ciutadania amb màscara i continuen sent els ulls de les persones que no poden veure.

A més, amb motiu del Dia Internacional del Gos Pigall (28 d'abril), la FOPG recordà a la societat la importància de respectar el dret d'accés a tota mena d'espais, establiments i transports públics o d'ús públic que la lleis de Catalunya reconeixen a les persones usuàries de gos pigall.

El treball dels professionals de la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) al costat de les adaptacions que s'han dut a terme per la situació sanitària, han permès als nous usuaris estar acompanyats del seu gos i sortir al carrer a realitzar la compra en un supermercat, adquirir medicaments en una farmàcia o assistir a una consulta mèdica, de manera autònoma.

Cupó del 28 d'abril dedicat al Dia Internacional del Gos Guia.

5,5 milions de cupons pel Dia Internacional del Gos Guia
L'ONCE dedicà el seu cupó de dimecres, 28 d'abril, al Dia Internacional del Gos Guia. Cinc milions i mig de cupons van retre  homenatge a aquests animals que donen seguretat i major mobilitat a les persones cegues o amb discapacitat visual. El gos pigall suposa, per la seguretat i autonomia que proporciona, una ajuda inestimable en el desplaçament de les persones cegues que opten per ell com a auxiliar de mobilitat. L'ONCE ofereix gratuïtament aquest servei als qui el sol·licitin i siguin aptes per a rebre aquest auxiliar de mobilitat.

Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG)
L'ONCE té com una de les seves màximes la integració de les persones cegues en la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals es dóna suport a aquesta integració.

En un entorn cada vegada més complex, la necessitat de moure's amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada vegada més per una solució àgil i fiable: el gos pigall. Atresora un acurat ensinistrament que el converteix en el millor instrument de mobilitat d'una persona cega i li atorga la missió de convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

Per això, l'ONCE va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) fa més de 30 anys, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Situades a Boadilla del Monte (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris de gos pigall.

En la seva trajectòria ha facilitat més de 3.200 gossos a les persones cegues o amb discapacitat visual per a millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint a aquests animals en un veí més de cada ciutat. Les races més utilitzades són llaurador retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever.


‘Amic del gos pigall’
A més, la Fundació ONCE del Gos pigall ha llançat una campanya que convida a la ciutadania a fer-se amic del gos pigall. Si es vol col·laborar amb la labor de la FOPG, el 85% dels 150 primers euros donats i el 40% de la resta és deduïble en la declaració d'IRPF, de manera automàtica, ja que la Fundació s'encarrega de comunicar les dades a Hisenda per a veure-ho reflectit en l'esborrany.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts