L’ONCE impulsa l’ús del Braille i celebra 10 anys de creació dels ‘Clubs Braille’

Seccions: T'interessa
libro_en_braille.jpg

L'ONCE celebra els 10 anys de la creació dels 'Clubs Braille', una de les iniciatives de l'Organització per a propiciar l'extensió d'aquest sistema de lectoescriptura, amb motiu del Dia Mundial del Braille, que es va celebrar el passat 4 de gener, en coincidència amb el naixement del seu creador, Louis Braille.

Actualment, hi ha uns 40 'Clubs Braille' gestionats per l'ONCE a tot Espanya, amb presència a totes les comunitats autònomes, amb l'objectiu que els afiliats a l'ONCE i la resta de la ciutadania puguin conèixer i gaudir d'aquest codi de lectoescriptura des de tots els angles: l'educatiu, el cultural, l'ús del braille en la vida quotidiana, en l'oci i en moltes altres vessants.

Així, el coneixement i l'ús del Braille han entrat en universitats, biblioteques públiques, restaurants i en la sanitat, i està present en envasos de productes -especialment alimentaris i de neteja-, botoneres d'ascensor, etc., amb el que suposa per a la millora de la vida quotidiana de les persones cegues.

Ensenyament del Braille

En els 'Clubs Braille' de l'ONCE es duen a terme més de 30 tipus d'activitats per a estendre el seu ús i el seu coneixement. Com a mostra, cal destacar l'ensenyament del Braille a persones de l'entorn de les persones amb discapacitat visual (família, amics o formadors), l'organització de jornades de portes obertes als centres de l'ONCE per conèixer el Braille més de prop, la participació en diversos esdeveniments, com el Dia del Llibre, la Setmana de la Discapacitat, així com la seva presència en els mitjans de comunicació.

L'ONCE està orgullosa que els 'Clubs Braille' hagin complert aquesta dècada d'existència, amb la satisfacció que, gràcies a les activitats realitzades, el Braille forma cada vegada més part no només del dia a dia de les persones afiliades a l'Organització, sinó també de tota la societat.

Comissió Braille Espanyola, a l'abast de tots
La Comissió Braille Espanyola (CBE) és un òrgan de l'ONCE que ostenta la màxima autoritat a Espanya per a la fixació de normes d'ús i desenvolupament del sistema Braille de lectoescriptura, així com la simbologia en relleu i color aplicable a làmines o qualsevol altre producte utilitzable per les persones cegues o amb discapacitat visual.

Creada el 1984, té com a objectiu salvaguardar i desenvolupar tot el referit al sistema de lectoescriptura que identifica les persones amb discapacitat visual, i que els permet participar en igualtat d'oportunitats en gairebé tots els camps, inclosos l'educatiu, el professional i el cultural.

La Comissió Braille Espanyola estableix normes per a la correcta transcripció al Braille de documents en diferents matèries; normes per confeccionar materials accessibles en relleu (mapes, plànols, senyals, pictogrames, etc.); i recomanacions a diferents sectors per incloure el braille en els seus productes i serveis (etiquetatge d'envasos, marques en braille en diferents suports, etc.)

Durant l'any 2017, la Comissió va realitzar més de 400 assessoraments a altres tantes empreses i institucions que es van interessar per fer més accessibles els seus productes i serveis, especialment en l'àmbit de l'etiquetatge de productes i també de la senyalètica d'edificis, plànols, etc

El Braille és una eina que ha permès que, durant 80 anys, l'ONCE continuï sumant punts. Els que vulguin conèixer més sobre el Braille o, fins i tot, aprendre-ho, poden consultar al web de l'ONCE l'enllaç http://www.once.es/new/servicios-especializados-en-discapacidad-visual/braille/aprender-braille.

Llistat de 'Clubs Braille'
Andalusia (Sevilla, Huelva, Cadis, Jerez, Algesires, Almeria, Jaén, Màlaga i Còrdova); Aragó (Saragossa); Astúries (Oviedo); Balears (Palma de Mallorca, Eivissa i Maó); Canàries (Las Palmas de Gran Canària i Tenerife); Cantàbria (Santander); Castella i Lleó (Valladolid, Burgos i Segòvia); Castella-La Manxa (Toledo i Conca); Catalunya (Barcelona i Tarragona); Comunitat Valenciana (València i Alacant); Extremadura (Badajoz); Galícia (La Corunya, Vigo, Santiago i Pontevedra); La Rioja (Logronyo); Madrid; Regió de Múrcia (Múrcia i Cartagena); Navarra (Pamplona); Euskadi (Bilbao i Sant Sebastià).

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Juliol

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts