L'Auditori ONCE Catalunya celebra amb tots els honors la 20ena edició dels premis Roc Boronat

roc_foto_familia.jpg

L'Auditori de l'ONCE a Catalunya es va vestir de gala per celebrar la 20ena edició dels premis Roc Boronat de literatura en català, el passat dijous 22 de març. Un acte presidit per Ester Franquesa, directora  general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que va entregar el guardó i amenitzat pel jazz magistral de Benjamin Leon Trio, liderat pel nostre music afiliat, que va entusiasmar al públic. El jurat del premi literari Roc Boronat va escollir Anna Punsoda com a guanyadora de la 20ena edició per l’obra Els llits dels altres, la seva primera novel•la. L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República. Xavier Grau, Delegat Territorial d'ONCE Catalunya, va subratllar la bona afluència de participació (59 obres presentades en la categoria de narrativa oberta a tothom), i la bona entesa amb la cooperativa Som Ara Llibres a l'hora d'impulsar el premi.

Enric Botí, Antoni Jaumandreu, Anna Punsoda i Xavier Grau.

 

Un relat cru i terriblement vital

Els llits dels altres relata la història d'una dona de trenta anys que fa memòria dels episodis que més han marcat la seva vida. Construïda en capítols breus que fan salts en el temps, es tracta d’una novel•la escrita amb frases breus i un llenguatge directe, que fa de la sobrietat i la cruesa la seva marca literària. La novel•la guanyadora serà publicada pel segell Amsterdam Llibres de l’editorial Ara Llibres la propera tardor.

Amb una mirada tendra davant les misèries dels altres i un sentit de l’humor excepcional respecte a si mateixa, aquesta obra és la història d’una nena desconcertada i d’una jove angoixada capaç de desfer-se i fer-se de nou. Hi trobem l’alcoholisme i la mort d’un pare, les depressions d’una mare, un abús sexual, molts anys de trastorns alimentaris viscuts en secret i els intents frustrats per salvar-se mitjançant relacions afectives espatllades. Tot i això, no es tracta d’un drama, sinó d’un acte de resistència íntima que condueix els personatges cap a la redempció. En paraules de l’autora “Els llits dels altres és una defensa del perímetre de llibertat que tothom mereix en néixer. D’un espai fràgil, íntim, sagrat, que no hauria de ser mai terra d’abusos ni de conquestes”.

El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €.  Els llits dels altres d’Anna Punsoda arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam, que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.

Anna Punsoda.

L’autora Anna Punsoda, nascuda a Barcelona fa 32 anys, és llicenciada en periodisme per la Universitat Ramon Llull i en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on va cursar el màster "Pensament i Estudis clàssics" i on va presentar la seva tesina sobre el pensament social i polític de Joan Maragall, de qui va confeccionar l'antologia d'articles Llum als ulls i força al braç (La Magrana, 2013).

Des de fa 10 anys es dedica al periodisme cultural en diverses fundacions i mitjans escrits i audiovisuals com El País, el diari ARA, Nació Digital, Núvol, Catalunya Ràdio o Rac1. És una tasca que ha compaginat amb la docència i la traducció de l'alemany, i amb la gestió i la promoció culturals en institucions com l'Ateneu Barcelonès o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. L'any 2017 va impulsar La Llança, el suplement cultural d'El Nacional.cat. Ha traduït de l’alemany al català El dia que vaig aprendre a volar, una novel•la d’Stefanie Kremser (Edicions de 1984), així com diversos textos del filòsof Raimon Panikkar per a Fragmenta Editorial.

El jurat va coincidir a destacar la qualitat literària d’Els llits dels altres, escrita amb una llengua acurada i precisa que arriba al lector. L’obra, a més, està molt ben narrada. La presentació del relat, en petites píndoles, com a salts, fa avançar una història sense embuts i amb molta força. Així, salt a salt, el lector va acumulant conflictes igual que ho fa la protagonista.  “El fons de la història és cru, dur i de vegades fosc. Els episodis que formen part de la vida de la protagonista són més que reals i de molta actualitat, i l’autora els tracta amb mestratge”, ha escrit Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull i membre del jurat.

Qualitat literària

A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Antoni Jaumandreu va guanyar  a l’apartat de prosa amb l’obra La noia de la cua,  una noia d’un poble de l’alta Segarra, a la qual li passa una cosa molt especial quan diu mentides o fins i tot quan diu mitges veritats. El premi està dotat amb 900 €.  Li va fer el lliurament del premi Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya. En aquesta categoria, el jurat va voler fer constància de la qualitat de les obres presentades en aquesta edició i va fer una menció especial de Tren Futura de Luis Fernando San Martín, director de l’agència de l’ONCE a L’Hospitalet de Llobregat.

Antoni Jaumandreu i Enric Botí.

A la cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat es va homenatjar  l’escriptora Maria Antònia Oliver. La Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya  va voler reconèixer la trajectòria de l'escriptora nascuda a la població mallorquina de Manacor el desembre de 1946. Publicà la primera novel•la, Cròniques d'un mig estiu, quan tenia tot just 23 anys. Des de llavors, s'ha fet un nom de prestigi i l'autora ha arribat a un gran nombre de lectors tant d'Europa com dels Estats Units. Al 2007 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i el 2016, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Se li va fer entrega, per part del delegat territorial,  d'un exemplar en braille de la seva obra Amor de cans  i un altre en suport sonor de l’obra Joana E., com a record.

Maria Antònia Oliver i Xavier Grau.

En aquestes dues dècades dels Premis Roc Boronat han estat homenatjats, entre d’altres, els següents escriptors Josep Maria Espinàs, Isabel Clara-Simó, Carme Riera,  Empar Moliner, Vicenç Villatoro, Martí Gironell, Maria Barbal, Jaume Cabré o Màrius Serra. I entre els autors premiats destaquen Ignasi Riera, Bel Olid, Lolita Bosch i Teresa Solana.

Laura Martínez, diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, va lliurar també un exemplar en Braille i un altre en versió sonora de l’obra Matèria Grisa a Teresa Solana, guanyadora del premi de narrativa Roc Boronat l’any passat. Va rebre els exemplars  Joan Carles Girbés, director d’Ara Llibres, atès que la Teresa viu a Oxford, Anglaterra i no ens va poder acompanyar. 

Un jurat divers i de qualitat

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general  de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull;  Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, redactora de la secció de Cultura d’El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director editorial de Som Ara Llibres; Teresa Solana, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.

El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Xavier Grau, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general  de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull;  Vicenç Villatoro, escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB); Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Valèria Gaillard, redactora de la secció de Cultura d’El Punt Avui; Joan Carles Girbés, director editorial de Som Ara Llibres; Teresa Solana, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i Enric Botí, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya. A la foto, també Dolors Luna, Cap Serveis Socials i Josep Pitarch, cap de Cultura, ONCE Catalunya.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)