L'Alhambra i el Taj Mahal es poden tocar a Terrassa

tiflologico_terrassa1.jpg

L’ONCE ha inaugurat a l’Arxiu Històric de Terrassa l’Exposició Itinerant que celebra els 25 anys del seu Museu Tiflològic, que té la seva seu central a Madrid.

L’Organització reuneix a la capital egarenca un total de 32 peces. L’exposició es pot visitar des del dimecres 17 de gener,  fins al 2 de febrer, a l’Arxiu Històric de Terrassa (carrer Baldrich, 268) en el següent horari: de dilluns a divendres de 8.00 a 14.00 h, i  els dimarts, dimecres i dijous de 15.30 a 19.00 h.

L’acte d’inauguració va comptar amb la participació de Xavier Grau, delegat territorial de l’ONCE a Catalunya; Adrià Sànchez, regidor de Capacitats Diverses i Accessibilitat de la ciutat de Terrassa i Francisco Aguilar, director de l’agència de l’ONCE a Terrassa.

De l'Alhambra al Taj Mahal
El visitant podrà veure i tocar la maqueta dels Palaus Àrabs de l'Alhambra (Granada), i la del Taj Mahal, per conèixer què sent una persona cega quan percep l'art a través dels seus dits.

A més, podrà veure i també tocar obres d'art realitzades per persones cegues o amb discapacitat visual greu, com la “Serie Cielo y Tierra Eterno Poema nº 28”, del pintor cec Ataúlfo Casado; “Luz de Clamor”, fotografia de Carme Ollé; “Tripeando”, del també fotògraf amb discapacitat visual Juan Torre; “Bodegón”, pintura de Mª Covadonga Martín Alonso, o 'Dehesa Soriana', del pintor José Miguel González.

El visitant tindrà l'oportunitat d'admirar també “La Castañera”, pintura de Rafael Arias; “Gran Vía”, fotografia de Marcelo Bilevich; “Concierto I”, del pintor Fernando Torres; “Dalí y yo”, una pintura d'Eduardo Matute 'DUDU'; o “Rossy de Palma”, un retrat que mostra la forma en què la pintora Kelly Arrontes veu a l'actriu.

Aquesta mostra inclou també escultures: “Homenatge a l’ONCE”, de l’autor sordcec José María Prieto Lago; “Soñando”, d'Andrés Clariana;  “Salomé”, de Cesar Delgado i “Hombre con perro”  i “Los novios”, de Miguel Detrell.

A més, s'exhibeix material tiflològic que han utilitzat o utilitzen les persones cegues, com una pauta d'escriptura en caràcters visuals, un àbac, una màquina calculadora o El Libro de Escritura en Relieve de Llorens, datat en 1872.

El visitant podrà veure i tocar la maqueta dels Palaus Àrabs de l'Alhambra (Granada), i la del Taj Mahal, per conèixer què sent una persona cega quan percep l'art a través dels seus dits.

Totes les peces que es mostren en aquesta Exposició Itinerant pel 25 aniversari del Museu Tiflològic de l'ONCE compten amb els títols en Braille, i estan proveïdes de codis QR, amb informació accessible a persones amb ceguesa o discapacitat visual a través de telèfons mòbils, a més de beepcons, unes balises intel•ligents de guiat especialment dissenyades per facilitar a les persones amb discapacitat visual la identificació i localització dels objectes propers, mitjançant una aplicació mòbil.

Aquesta eina, desenvolupada per ILUNION Tecnologia i Accessibilitat, pot emetre un so activat per l’aplicació de l’usuari, amb el que una persona cega pot situar la posició de qualsevol element proper etiquetat amb les beepcons. A més, emmagatzemen informació de manera local i la transmeten sense necessitat de connexió de dades. Així doncs, l'usuari no necessita connexió a Internet per tenir informació sobre els elements que té al seu voltant.

El Museu Tiflològic de l'ONCE
El Museu Tiflològic (http://museo.once.es) és un espai accessible a tots els públics, on es fan servir, com a canals d'entrada de la informació, el tacte i l'oïda, al costat de la vista. A les seves sales es mostren quatre col•leccions: la de maquetes de monuments arquitectònics, la d'obres d'artistes amb discapacitat visual greu, la de material tiflològic i la de llibres en braille i altres sistemes d'escriptura anteriors a la creació de l'ONCE.

Es va inaugurar el 14 de desembre de 1992 i és un espai concebut perquè els seus visitants puguin veure i tocar les peces exposades, encara que el que realment el fa original i únic és el fet de ser un museu que neix per decisió dels seus usuaris i dissenyat per aquests a la mesura de les seves necessitats.

S'hi exhibeix el patrimoni cultural de l'ONCE i es desenvolupen els programes d'exposicions temporals d'obres d'artistes cecs i d'extensió museística a través de l'exposició itinerant dels seus fons. L'objectiu és promocionar i satisfer les necessitats culturals de les persones amb discapacitat visual greu, així com servir d'aparador als esforços d'integració i normalització perseguits per l'ONCE.
 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts

Webs de ONCE

Logo de la web de ONCE (Abrir en nueva ventana)