Guia ONCE amb consells útils per a garantir la seguretat de les persones cegues en la desescalada

Seccions: T'interessa
persona_ciega_con_su_perro_guia_en_el_tren.jpg

L'ONCE ha elaborat una guia de recomanacions indispensables per a garantir la seguretat en la tornada a l'activitat personal, econòmica i social de les persones cegues i amb greu discapacitat visual durant el període de desconfinament.
Aquesta guia respon, en part, als dubtes detectats pels professionals de l'Organització que cobreixen els serveis d'atenció i autonomia personal d'aquestes persones, com a psicòlegs, treballadors socials, voluntaris, tècnics en rehabilitació, instructors de tecnologia adaptada, etc.

Les recomanacions s'ajusten a les mesures d'higiene i seguretat dictades des del Govern per a evitar la propagació del Coronavirus, entre elles l’anomenada “distancia social” que, en el cas de les persones cegues,  pot generar moltes situacions en les quals no resulti fàcil ser aplicada.

D'una banda, el control visual és fonamental per a mantenir la distància, per la qual cosa la protecció depèn en molts casos de la resta de persones de l'entorn, i per un altre, l'ús del tacte i de l'oïda tenen un major protagonisme en el seu dia a dia, sentits l'ús del qual és més complicat a la situació actual.

Desplaçaments
La guia està dividida en diferents apartats que s'ajusten a diversos escenaris i arrenca amb el més elemental de tots, el de la Higiene, que s'ajusta a les instruccions de caràcter general difoses des de les autoritats, i que inclou, en el cas d'aquestes persones, l'específica de no dipositar el bastó, mòbil o suports òptics i tiflotècnics sobre taules i no prestar-los i utilitzar una bossa per a guardar-los separats en la bossa o motxilla.

Pel que fa als Desplaçaments, a més d'establir aquesta distància personal mínima de dos metres, es recomana, per exemple, identificar-se davant els altres com a persona cega (amb el bastó o el gos pigall); o circular per voreres àmplies, per la dreta i prop de la paret, reduint la velocitat en zones concorregudes i usant sons com a avís (bastó o veu), entre altres.

Guia amb el braç estès
A l'hora de Sol·licitar i rebre Ajuda, l'ONCE recomana prendre la iniciativa per a demanar ajuda o informació i sol·licitar-la a indicacions clares i concises. A més, si es requereix contacte físic, s'ha d'usar la tècnica-guia amb el braç estès (en comptes de la forma habitual de pegat al cos) i utilitzar mocadors, gel o guants abans d'iniciar l'acompanyament, per a la seguretat de tots dos.

La guia recull també recomanacions en l'Ús del transport públic, com ara: per a evitar haver de tocar elements (botons de parada o barres), comunicar al conductor la parada desitjada i demanar-li que obri; tractar d'usar seients reservats per a persones amb discapacitat i preguntar al conductor si està lliure per a evitar desplaçar-se per dins de l'autobús i utilitzar, sempre que es pugui i estigui disponible, les aplicacions mòbils accessibles per a gestionar els viatges i avisos.

Un altre dels apartats està dedicat a les Gestions i compres, en el qual es recomana recórrer als sistemes online o telefònics per a substituir totes les gestions que comportin manipulació (caixers, pagaments, compres...), així com recórrer als establiments de compra més pròxims, portar la llista preparada i, si és possible, fer el pagament amb targeta o mòbil.

Per a garantir la seguretat en l'Entorn laboral, l'ONCE aconsella utilitzar el bastó en desplaçaments interiors i millor un diferent de l'usat al carrer; evitar els contactes amb elements comuns com a màquines de cafè, ascensors o uns altres; i mantenir l'extrema higiene, així com l'ordre per a localitzar millor els objectes i tocar menys.

També es contemplen mesures a l'hora d'Accedir a la informació, entre elles desinfectar-se les mans abans i després de llegir cartells i/o botoneres en braille; i, en cas de tenir resta visual funcional, es recomana utilitzar telescopis, aplicacions mòbils o fotos ampliades per a evitar acostar-se.

Prevenció en el cas de les persones sordcegues
Finalment, la guia dedica un apartat especial a les persones Sordcegues, entre les recomanacions de les quals inclou extremar la neteja de mans abans i després d'una possible comunicació tàctil i realitzar aquesta de manera lateral i no frontal; l'ús obligatori de màscara atès que les distàncies són més curtes i, en cas de resta visual, opció de retirar la mateixa per a la lectura dels llavis. En el cas de la comunicació verbal des de prop, s'ha de parlar des de darrere a cau d'orella i no de front, sempre que no es precisi el suport visual per a la comunicació. Si s'utilitza lletrejo en palma, sistema dactilològic o llengua de signes secundada tàctilment, ha de fer-se de manera lateral i no frontal; i per a la relació amb tercers, s'aconsella utilitzar tablets de comunicació, per escrit en un paper o en el mòbil.
 

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Desembre

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya

Publicador de continguts