Francina Alsina, presidenta Taula Tercer Sector: "L'ONCE és un exemple a seguir arreu del món"

Seccions: Protagonistes
francina_alsina_3.jpg

 

Tot just ara fa un any i mig que va ser nomenada presidenta de la Taula de Tercer Sector, quin balanç en fa?

La valoració és molt positiva. La Junta Directiva és un reflex de la manera de ser del Tercer Sector i és una junta ben cohesionada, implicada, amb ganes de treballar per a les federacions i que sap arribar al consens, encara que de vegades puguem tenir punts de vista diferents. Parlem i ens escoltem. Agraeixo l’esforç de comprensió i la generositat de saber cedir, sempre pensant en què és millor per a totes les nostres federacions sòcies.

Ens vam “estrenar” amb una situació no esperada, quan encara no portàvem un parell de setmanes en el càrrec ens vam trobar amb l’aplicació de l’article 155 amb conseqüències nefastes per a les entitats socials. Van ser moments delicats, però crec que vam saber reaccionar com a referent que som del sector, fent arribar la nostra veu i la nostra demanda amb contundència.  Ha estat un any i mig ple de reptes que crec que hem anat assolint amb èxit i amb esdeveniments d’envergadura com el 6è Congrés del Tercer Sector, l’acte de celebració dels 15 anys de la Taula o el recent debat d’alcaldables amb el Tercer Sector, que va ser el primer debat amb totes els i les candidates a l’Ajuntament de Barcelona i el primer que es va centrar única i exclusivament en polítiques socials.

Quins reptes es planteja per al final de mandat?

El principal repte és consolidar el paper de la Taula com a interlocutor del Tercer Sector davant les diferents administracions. No ens conformem a estar informades, volem tenir el paper que ens pertoca quan es tracta del tercer sector i l’atenció a les persones. Som un agent més a l’hora de codissenyar i codesenvolupar les polítiques socials. Som qui coneix millor les persones, sabem què necessiten i quina és la millor manera d’apropar-nos-hi. També és un repte impulsar una llei del Tercer Sector que el protegeixi.

Quin paper ha de jugar la Taula, i el conjunt del Tercer Sector Social, en aquests moments de tanta complexitat que viu el país?

El rol de la Taula ha de continuar sent el que ha estat fins ara, el de fer incidència per aconseguir que les polítiques socials siguin veritablement prioritàries en l’acció del Govern, aconseguir que hi hagi una aposta ferma per recuperar els nivells d’inversió en partides socials d’abans de la crisi i vetllar perquè els compromisos adquirits es compleixin.

També hem de continuar treballant perquè les federacions tinguin les eines necessàries que garanteixen la seva acció social en la lluita contra la pobresa i les desigualtats  i per denunciar totes aquelles injustícies que vulneren els drets socials de la ciutadania. Per molt complex que pugui ser aquest moment, no podem permetre que les persones, sobretot aquelles que estan en una situació de vulnerabilitat, en surtin perjudicades.

A la societat catalana, què ens manca avui en dia? Què ens sobra?

La societat catalana, en el seu conjunt, és una societat generosa i aquelles persones que formem part d’entitats socials ho sabem molt bé però, de vegades, el que pot faltar és saber observar més a fons el propi entorn. És una societat que reacciona molt positivament davant campanyes puntuals, però que sovint li costa mantenir un compromís al llarg del temps.

I sobre què ens sobra, és molt difícil generalitzar. Podríem dir que en la nostra societat allò que volem, desitgem o ens agrada està al nostre abast amb relativa facilitat i això ens pot portar a allunyar-nos dels problemes reals i a no conèixer les necessitats que hi ha a la nostra ciutat i al nostre entorn.

Quines peticions immediates voldrien fer arribar els nous governants?

Insistim que cal que prioritzin les polítiques socials. L’atenció i la garantia del benestar de les persones ha d’estar indiscutiblement al centre de l’acció executiva i parlamentària i els governants s’ho han de creure de debò perquè les persones no poden esperar. Aquesta priorització és la que ens ha de permetre trencar el cercle de la pobresa i les desigualtats i caminar cap a un futur on totes les persones tinguin els mateixos drets i oportunitats i on tinguin assegurada una qualitat de vida digna. Per això, cal destinar una part important dels pressupostos a desenvolupar aquestes polítiques socials. Actualment, moltes entitats socials estan treballant al límit dels seus recursos. També demanem que es repensi el tipus de relació contractual amb les entitats, l’actual no funciona i l’administració n’és ben conscient.

La Taula del Tercer Sector és una institució que representa el conjunt de les entitats socials catalanes. Agrupa 36 federacions i grans organitzacions del Tercer Sector Social de Catalunya, les quals representen i aglutinen més de 3.000 entitats no lucratives. És una Entitat Declarada d'Utilitat Pública. És una gran força de representació i una gran responsabilitat, oi?

Sí que ho és, totes elles són el nostre motor i la nostra força. Per això, el nostre compromís és vetllar perquè totes elles se sentin defensades i perquè disposin de les eines i els recursos necessaris que garanteixin la seva estabilitat i continuïtat.

Ara que la coneix de més a prop, quina opinió té  del paper de l’ONCE Catalunya?

El paper de l’ONCE és cabdal. Crec que cap de nosaltres pot imaginar com seria la vida de les persones cegues del nostre país sense l’ONCE, una entitat que té cura de la persona en totes les etapes de la seva vida i que personalitza la seva atenció. Si l’Estat espanyol és un dels països amb millor qualitat de vida per a les persones cegues o amb deficiències visuals greus no és casual. La primera vegada que vaig anar a la vostra seu em vaig quedar ben impressionada de tots els serveis i suports que oferiu, mai m’ho hauria imaginat. Feu una gran feina, imprescindible i és un exemple a seguir arreu del món.

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts