'Els camins de la llum', de Coia Valls, el llibre sobre la vida de Braille es presenta a ONCE Catalunya

coia_boti_peto.jpg

Dimecres 21 de novembre,  Enric Botí, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya  va presentar a la Delegació Territorial, el llibre Els camins de la llum, de Coia Valls, l’increïble novel·la que explica la història inspiracional de Louis Braille. 

Els Camins de la llum es publicà el mateix dia 22 de novembre en castellà, català, Braille i àudio digital accessible. Com va dir l'Enric Botí, “això és el que ens agradaria que passés sempre, cada vegada que es publiqui un llibre perquè així estaria disponible per a tothom”.

Louis Braille va nèixer el 4 de gener del 1809 a França. Té un desafortunat accident i es queda cec amb tan sols tres anys d’edat. Llavors, iniciarà el seu íntim pelegrinatge a les fosques amb un únic propòsit: accedir al coneixement mitjançant la lectura. Quan tenia 18 anys ja havia inventat tot el sistema Braille de lectoescriptura, un alfabet a base de sis punts en relleu. A partir d’aquell moment, als cecs de tot el món se’ls va obrir un univers de possibilitats. Van tenir una porta d’entrada a la societat, a l’educació i a la cultura . I, especialment, a la literatura.

L’obra de Coia Valls s’integra totalment en un tema social com és la ceguesa: no es tracta solament d’explicar la història de Louis Braille sinó de mostrar la revolució que va suposar la creació del sistema Braille. És tanta la seva implicació social que l’ONCE Catalunya ha mostrat el suport a l’obra: “Ens ha captivat des del primer moment”,  va afirmar Botí.

Coia Valls, Enric Botí i Santi Moese, instructor de tiflotecnologia, que va fer una lectura en braille de la primera pàgina del llibre Els camins de la llum.

L’ONCE I EL BRAILLE

Literatura

A l’actualitat, l’ONCE posa a disposició dels més de 72.000 afiliats, la Biblioteca Digital ONCE (BDO), que compta amb un fons documental de gairebé  55.000 títols, dels quals 30.910 estan disponibles en format d'àudio digital accessible (Daisy) i 24.698 en format Braille. De totes les obres de la Biblioteca, més de 4.000 són en català. Durant 2017, el Servei Bibliogràfic de l’ONCE (SBO)  ha produït un total de 3.542 obres noves, de les quals 1.901 van ser en Braille i 1.641 en so.

Comissió Braille Espanyola

L’ONCE és el major impulsor de l’ús del Braille a Catalunya i a tot Espanya per tal que les persones cegues i deficients visuals greus assoleixin cotes més grans d’autonomia personal. La Comissió Braille Espanyola (CBE) és l’òrgan de l'ONCE que ostenta la màxima autoritat per a la fixació de normes d'ús i desenvolupament del sistema Braille de lectoescriptura de les quatre llengües cooficials de l’Estat: castellà, català, gallec i euskera.

Etiquetat

L’etiquetat en Braille de bens, productes i serveis faciliten en gran mesura la vida de les persones cegues. L’ONCE ajuda i fomenta a que s’universalitzi aquesta pràctica als articles farmacèutics, d’alimentació o de neteja, la senyalització d’ascensors, la publicació de fullets d’informació, de catàleg de museus o la transcripció de les cartes de restaurants. Fer-ho no és més car i aporta integració, major visibilitat i igualtat d’oportunitats per a tothom. 

Educació

El Braille, a més de ser un sistema de lectoescriptura imprescindible en l’educació dels 7.500 nens i joves espanyols (1.500 a Catalunya), és una de les portes que els introdueix a les noves tecnologies i la societat de la informació.  Malgrat que per molt que avancin les noves tecnologies de la veu, l’ús del Braille és ineludible per a aprendre correctament un idioma.

Intercanvi de llibre

La Unió Europea va ratificar l’1 d’octubre passat, el Tractat de Marràqueix, mitjançant el qual cecs i deficients visuals de 35 països, podran intercanviar-se llibres adaptats amb tota llibertat.

El Tractat obliga els seus 28 Estats membres a facilitar lliurement la producció i la transferència internacional de llibres adaptats a les persones cegues, amb discapacitat visual i amb altres dificultats per accedir a textos impresos, naturalment també en català i castellà. Suposarà l’augment del percentatge d’obres adaptades a tot el món, que ara és només un 5% del total publicat.

Sistema de vot autònom

A més a més, gràcies al Kit en Braille, impulsat per l’ONCE, les persones cegues poden votar de manera completament autònoma i secreta a les Eleccions Generals, a les Autonòmiques i al Parlament Europeu.

Coia Valls posa per una foto amb una estatua de Louis Braille.

 

 

 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts