El Parlament de Catalunya garantirà els drets de les persones cegues catalanoparlants incorporant el català als dispositius digitals
El passat 15 de desembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de resolució per tal que els dispositius digitals incorporin el català en les veus sintètiques que usen les persones amb discapacitat visual.
La proposta, presentada per l’ONG Plataforma per la Llengua, insta el Govern a garantir els drets lingüístics de les persones cegues catalanoparlants i occitanoparlants a l’Aran, i demana a les empreses desenvolupadores de dispositius de reconeixement de veu i lectura de pantalla que incorporin el català i l’aranès el més aviat possible.
Segons la Plataforma, amb la situació actual les persones cegues catalanoparlants pateixen una doble discriminació, ja que no es poden relacionar en català amb els seus dispositius digitals, a causa de l’absència d’aquesta llengua dels principals assistents de veu (com ara Google Assistant, Siri o Alexa), dels lectors de pantalla parlants (com Jaws) i dels sistemes de conversió a la grafia braille. Així doncs, els usuaris d’aquests dispositius es veuen forçats a relacionar-s’hi en altres llengües.
La proposta de resolució, que va ser aprovada amb els vots a favor del PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP, Cs, el PPC i el diputat no adscrit, i el vot en contra de Vox, va estar defensada per Josep Maria Llop, afiliat a l'ONCE, exdiputat del Parlament i exalcalde de la Palma de Cervelló amb discapacitat visual, qui va explicar la importància d’incorporar la llengua catalana des de la perspectiva de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Enric Botí, d’ONCE Catalunya, va seguir el debat des de la llotja de convidats del Ple, juntament amb Rut Carandell, directora de la Plataforma per la Llengua.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31