El Museu de Lleida inaugura ‘Avui toca el Prado’ amb reproduccions en relleu d’obres que les persones cegues poden gaudir amb les mans
Dimarts 13 de setembre es va presentar al Museu de Lleida (carrer del Sant Crist, 1) el projecte itinerant del Museu Nacional del Prado ‘Avui toca el Prado’, inclusiu per a persones amb discapacitat visual, en què s'exposen sis reproduccions en relleu corresponents a diferents gèneres i estils artístics que reflecteixen la riquesa de les seves col·leccions. Es podrà visitar fins el proper 6 de novembre.
A l’acte van assistir Josep Giralt, director del Museu de Lleida; Josep Alfonso, director general de la Fundació AXA; Marcelino Cid, director d'ONCE a Lleida; Ana Moreno, coordinadora general d'Educació del Museu Nacional del Prado; i un grup de persones cegues afiliades a l’ONCE.
El Museu Nacional del Prado, amb el suport de la Fundació AXA i la col·laboració de l'ONCE, presenta aquesta iniciativa a través d'imatges en relleu d'obres del Prado perquè puguin ser recorregudes i tocades amb les mans.
Les obres del Museu del Prado abracen diferents gèneres i estils artístics, i pretenen reflectir la riquesa de les seves col·leccions. La selecció inclou dos retrats, El Caballero de la mano en el pecho, del Greco, i La Gioconda, del taller de Leonardo da Vinci; una natura morta, Bodegón con alcachofas, flores y recipientes de vidrio, de Van der Hamen; una pintura religiosa, Noli me tangere, de Correggio; una composició mitològica, La fragua de Vulcano, de Velázquez; i una escena de gènere, El quitasol, de Goya. Com a valor afegit, les tres primeres obres citades estan reproduïdes a mida real.
La mostra de Lleida inclou una reproducció d’un fragment de les Pintures murals de la Pia Almoina. Les pintures decoraven la paret del refectori de la Pia Almoina, situat a l’ala nord del claustre de la Seu Vella de Lleida. Actualment, les pintures estan dividides en diversos panells, alguns dels quals exposats de forma permanent al museu.
Panells i cartells en braille
L’exposició “Avui toca el Prado” va ser desenvolupada l’any 2015 per l’Àrea d’Educació del Museu del Prado, amb la col·laboració de tècnics de l’ONCE i professionals amb discapacitat visual. Compta amb panells i cartel·les en braille, i alhora, amb una audiodescripció de suport, que proporciona les indicacions necessàries per fer el recorregut tàctil de les peces exposades. D’aquesta manera, els visitants poden accedir a aquestes obres a través dels sentits de la vista, el tacte i l’oïda. Així mateix, s’ofereixen ulleres opaques, que impedeixen la visió, per facilitar aquesta interessant experiència sensorial a tota
mena de públic.
Aconseguir que les persones amb discapacitat visual puguin accedir, de manera autònoma, a tota la informació impresa, representada i electrònica és una de les metes en què participen els serveis culturals de l'ONCE.
Amb el programa d'accés al Patrimoni cultural i natural es busca que, en la visita a aquests centres, tant per motius d'estudi com de gaudi del temps lliure, la discapacitat visual no constitueixi una barrera insalvable. Per aconseguir-ho, es duen a terme una sèrie d'actuacions adaptades a cada cas i orientades a conciliar dos principis bàsics: les persones cegues necessiten tenir un contacte directe amb els objectes per facilitar-ne l'exploració a través del tacte, i que, a l'hora de programar continguts, cal tenir en compte la conservació dels materials.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30