El Museu de Calella inaugura millores accessibles a l'exposició 'Xilografies, la fusta feta imatge'
Dijous 5 de juliol, al Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep Codina i Bagué, va tenir lloc la inauguració de les millores d’accessibilitat a l’exposició Xilografies, la fusta feta imatge. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI. Amb l’assistència de Montserrat Candini, Alcaldessa de Calella; Oriol Lladó diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona; Josep Pitarch, cap de la Unitat de Cultura i Esports de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya; Josep Maria Llop, diputat de la diputació de Barcelona i d’altres afiliats a l’ONCE.
Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració del Servei Bibliogràfic de l'ONCE Barcelona, que ha realitzat els guions del visitant en Braille, macro caràcters i imatges en relleu. També s’inclouen sobres amb essències i fragàncies que potencien i enriqueixen el món imaginari dels oficis (músic, aiguader, caçador i puntaire) perquè les persones cegues o amb discapacitat visual comprenguin millor el seu entorn. L’exposició, organitzada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Calella, compta amb vídeos vinculats a codis QR en llengua de signes, subtitulació i amb locució. Després de l’acte d’inauguració es va fer una visita guiada sensorial i accessible a la mostra.
‘Xilografies, la fusta feta imatge’
És una exposició itinerant produïda per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu d'implicar museus de diferents tipologies mitjançant una temàtica transversal. Aquesta exposició està centrada en el món de les xilografies, instrument de treball dels antics impressors. Les xilografies constitueixen per si soles una font documental històrica de primera mà, ens il•lustra sobre moda, música, instruments, oficis, costums, tradicions, festes, cultura popular i religiosa de la societat preindustrial de Catalunya.
L’exposició, que es va poder visitar al Museu-Arxiu fins el 8 de juliol, posà en valor la xilografia catalana, l’art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic.
Sentit olfactiu, novetat per a persones cegues
Una de les novetats ha estat la incorporació d’un plus interpretatiu centrat en el sentit olfactiu. Així doncs, a la guia pels visitants amb discapacitat visual, s’han inclòs essències. Els aromes han estat produïts en funció de dos variables interpretatives: la primera fa referencia a l’entorn, és a dir, podem recrear un estímul que ens evoca a l’ espai de treball del propi ofici i, com a segona opció, interpretar l’olor de les matèries primeres. La barreja d’ambdues ens recrea un element envolvent molt suggeridor.
La introducció o incorporació de l’experiència olfactiva a l’exposició, sens dubte, contribueix a la creació mental d’espais simbòlics. Es tracta d’aprofitar l’efecte multiplicador dels sentits combinats, per aproximar-se, de forma indirecte, a la percepció que s’obté a través d’una experiència merament visual.
Un dels requisits a l’hora d’abordar aquesta estratègia comunicativa ha estat el de voler crear experiències olfactives positives, poètiques i agradables.
- dl
- dt
- dc
- dj
- dv
- ds
- dg
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31