El Grup Social ONCE subratlla la importància de la domòtica accessible a persones cegues per millorar la seva autonomia personal

Seccions: T'interessa
cupon_dia_mundial_de_internet.jpg

Amb motiu del Dia Mundial d’Internet, que es celebrà dilluns 17 de maig, el Grup Social ONCE destacà la importància que les tecnologies aplicades al control i automatització de l'habitatge, englobades sota el concepte domòtica, siguin accessibles a les persones cegues per millorar la seva qualitat de vida i la seva autonomia personal.

En aquest sentit, els assistents virtuals de veu han revolucionat la forma d'interactuar amb l'usuari i són sistemes fonamentals per garantir aquesta accessibilitat. Tradicionalment, els dispositius domòtics funcionaven a través de teclats mecànics o tàctils, per al que es necessitava adquirir habilitats que deixaven al marge a persones amb discapacitat visual o gent gran.

Però avui dia, l'ús de les ordres de veu permet la comunicació amb dispositius electrònics a totes les persones per igual, independentment de la seva discapacitat, edat o habilitat en el maneig de les noves tecnologies. Una oportunitat que no pot desaprofitar-se per tal de garantir que no hi hagi bretxa digital per a les persones amb discapacitat en aquest camp.

La domòtica permet donar resposta als requeriments que plantegen els canvis socials i les noves tendències en la nostra manera de vida, fent les llars més sostenibles, polifuncionals i flexibles. A més de fomentar l'accessibilitat, la domòtica facilita l'estalvi energètic, aporta seguretat i converteix l'habitatge en una llar més confortable a través de la gestió de dispositius.

El que els assistents virtuals de veu aporten de nou al camp de la domòtica és precisament el control de la llar a través de la veu. Només cal una senzilla ordre perquè es pugui encendre una bombeta, baixar una persiana, pujar la temperatura de la calefacció o comprovar que les portes de la casa estan tancades. Així, la Intel·ligència ambiental esdevé una eina vital en la construcció d'un entorn d'igualtat per a les persones amb discapacitat visual pel que fa a la resta de la societat.

Consells de seguretat
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional d’Internet l’ONCE a Catalunya va organitzar: 

Dilluns 17 de maig, els Mossos d’Esquadra van impartir una xerrada per tal de facilitar recursos i eines per evitar possibles estafes a la xarxa i també diferents consells de seguretat que poden resultar molt útils.

Dimarts 18 de maig, sota el lema  Internet com a palanca de transformació digital i resiliència,  Cultura Global va fer, també online, una xerrada amb José María Ortiz, director del Centre de Tecnologia i Innovació (CTI) de l’ONCE i Mª. Carmen Bayarri, directora del Servei Bibliogràfic de l’ONCE (SBO).

L'ONCE i les noves tecnologies
L'auge de les noves tecnologies ha generat un canvi substancial en la forma de produir, gestionar i accedir a la informació, però amb massa freqüència no es pensa en les necessitats de totes les persones i és llavors quan apareix el risc de fractura digital que deixa fora a moltes persones, entre elles a les persones amb discapacitat visual, amb més risc si no disposen de la tecnologia i la formació necessària.

Per evitar-ho, l'ONCE ha assumit el compromís de garantir a les persones cegues o amb discapacitat visual que així ho requereixin l'aprenentatge del conjunt de tecnologies que faciliten el desenvolupament ple en tots els àmbits. Des del Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI), l'ONCE impulsa la tecnologia accessible i la seva adaptació per a persones amb discapacitat visual.

Així mateix, ILUNION Tecnologia i Accessibilitat, treballa en l'accessibilitat de webs i apps. És la primera empresa estatal en auditoria i certificació de l'accessibilitat en aquests entorns digitals amb els requisits de les WCAG 2.1 de W3C (World Wide Web Consortium), els estàndards internacionals en accessibilitat web.

Un cupó dedicat al Dia Mundial d'Internet
L'ONCE dedicà el seu cupó del 17 de maig al Dia Mundial d'Internet. Cinc milions i mig de cupons van difondre aquesta commemoració a través d'una il·lustració que mostrà a una persona cega a la qual una app instal·lada en el seu telèfon mòbil avisa per veu que la placa vitroceràmica està encesa.

#WBSMadrid2021
És precisament la tecnologia adaptada a les persones cegues la que permetrà la celebració del ‘World Blindness Summit Madrid 2021’ (#WBSMadrid2021), una cimera històrica amb la qual l'ONCE convertirà a Madrid en la capital mundial de la ceguesa. L'esdeveniment se celebrarà a la capital d'Espanya del 28 al 30 de juny i comptarà amb la major plataforma tecnològica existent per garantir la millor accessibilitat, seguretat i privacitat possibles, així com l'accés des de països remots del món. La mateixa plataforma suportarà al menys tres canals d'àudio per a les sessions que es desenvoluparan en els tres idiomes oficials de l'esdeveniment (anglès, francès i castellà).
 

 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
  38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Publicador de continguts