Dos estudiants catalans amb discapacitat, becats per 'la Caixa' per fer un postgrau a l'estranger

Seccions: Protagonistes

A finals de maig es van lliurar les beques de 'la Caixa' als 120 candidats seleccionats en la convocatòria de l'any 2018 per cursar estudis de postgrau a l'estranger. Entre aquests candidats, estudiants amb excel·lents notes, hi havia dues persones amb discapacitat: el nostre company afiliat, Francesc Ganau, i Eva Casado, usuària de cadira de rodes.

Ganau té 24 anys, "un 75% de discapacitat visual" i un afany de superació impressionant. Va estudiar a la Universitat de Lleida i ara, gràcies a la beca de 'la Caixa', ho fa a Edimburg, "un màster d'anàlisi genòmica", la seva gran passió.

"Al principi vaig optar per aquesta especialitat perquè volia estudiar la malaltia que tant a mi com a la meva germana ens va arrabassar la vista als quatre anys", va explicar a Servimedia, però ara reconeix que també li atrau molt tot el relacionat amb els dinosaures i la seva evolució de manera que encara no té clar a què es dedicarà en el futur. "La veritat és que m'agrada investigar i també donar classes. No ho sé, encara he de seguir aprenent i més tard prendré una decisió o el futur la prendrà per mi".

És afiliat de l'ONCE i es desfà en elogis cap a aquesta entitat social que tant l'ha ajudat. "Fa una tasca impressionant" perquè remarca, ensenya a les persones cegues a ser independents. "Ara visc sol a Edimburg i ho porto bastant bé, tot i que reconec que porto fatal netejar i fregar, però ho faig", confessa somrient i feliç Ganau. Va pujar una mica nerviós a l'escenari del Caixafòrum per recollir el seu diploma. " Vaig superar bé la prova, no em vaig ensopegar, ho vaig fer bé ", va declarar a Servimedia.

Per a ell el lliurament d'aquesta beca va ser un dia que no oblidarà mai, igual que per al seu pare, que l'acompanyà i ressaltà que "l'important és ell" perquè gràcies al seu esforç i treball i el seu continu afany de superació no té por "a gairebé res" .

Eva Casado, que té 23 anys, va patir una greu malaltia als 12 anys i ara és usuària  de cadira de rodes". Es va graduar a l'Escola Superior de Música de Catalunya i ha acabat el màster de violí i direcció a la Universitat de Florida. La seva beca és per fer el doctorat en direcció d'orquestra, als EUA, "però encara no sé exactament en quin lloc", va confessar a Servimedia.

Però posats a triar prefereix el sud, tornar a Florida, a Miami perquè "és una zona molt plana i perquè al nord fa molt de fred, neva i moure’m amb cadira en aquests climes és complicat". Explica, molt emocionada que la música és la seva passió "des dels cinc anys. A aquesta edat vaig començar a estudiar a l'escola municipal de Cerdanyola, que és on vaig néixer i fins ara".

No és la primera beca que concedeixen a aquesta apassionada de la música, la Fundació ONCE la va becar l'any passat, "per als meus estudis musicals", i agraeix la tasca que fa el Grup Social ONCE. El seu pare va recordar que "quan estava molt malalta, quan li van diagnosticar la malaltia, la van ajudar molt els llibres que li van prestar a l'ONCE".

 

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts