Celebrem Sant Jordi amb dues maratons de lectura: ‘Cartes d’amor’ i ‘Dones amb història’

lectura_sant_jordi.jpg

L’ONCE Catalunya va celebrar Sant Jordi amb dues maratons (online) de lectures que van tenir lloc a Barcelona, divendres 23 d’abril i a Tarragona, dijous 22 d’abril.

A Barcelona, es van llegir de forma continuada Cartes d'amor escrites per personatges de l'àmbit de la literatura, la història o les arts. Es va possar veu a les declaracions de Napoleó Bonaparte a Josefina o les d’Armand Obiols a Mercè Rodoreda. I també  les missives de James Dean o Pere Calders als seus enamorats.

Comptà amb la lectura de l’escriptor i periodista Martí Gironell; d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i de Jofre Llombart, sots-director de RAC1, entre d’altres.

Amb una durada de tres hores, hi van participar com a lectors i lectores 22 persones afiliades a l’ONCE que van llegir textos en braille o amb ajuda òptica i 12 treballadors de la Delegació Territorial de l’ONCE a Catalunya.

Fa dos anys, la Biblioteca de l’ONCE a Barcelona, va organitzar la primera marató de lectura amb una gran èxit de participació presencial.

“Celebrem aquesta gran festa de les lletres i de l’amor, de llibres i de roses, amb tot l’entusiasme. I donem les gràcies a totes les persones que fan possible una literatura i una cultura inclusiva i igualitària per a tothom”, destacà Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

‘Dones amb història’, a Tarragona
A Tarragona,  la lectura va versar sobre ‘Dones amb història’, que va permetre escoltar el testimoni de dones que han deixat la seva empremta en el temps: pels seus descobriments, pels seus escrits, per haver aconseguit fites, pel seu art ...

La pandèmia va interrompre més de vuit anys de col·laboració de l’ONCE amb la Biblioteca Pública de Tarragona per organitzar la lectura pública de Sant Jordi. 

La inclusió de tothom protagonitzà aquesta jornada literària. Hi van participar totes les persones que ho van desitjar amb el seu codi de lecto escriptura habitual, ja fos en tinta, braille, telelupa, macrocaràcters...

Entre d’altres, a més del col·lectiu de persones cegues afiliades a l’ONCE, van participar Carla Aguilar, primera tinenta d'alcalde de l’Ajuntament de Tarragona;  Noemí Llaurador, presidenta de la Diputació de Tarragona; Òscar Peris, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona; Mercè Toldra, Directora del Museu del Port de Tarragona; Dolors Saumell, directora de la Biblioteca Pública de Tarragona; Montse Recasens, responsable de Biblioteques Municipals i també Coia Valls, autora de la novel·la  Camins de llum que narra la vida de Louis Braille.

De l’últim bloc, Dones de la literatura tarragonina, els lectors van ser els membres de l’associació tarragonina l’APELLC.

El miler de nens i nenes cegues d’ONCE Catalunya celebra Sant Jordi amb llibres en braille
L’ONCE va voler que tots els nens cecs i les nenes cegues de Catalunya, més d’un miler d’afiliats i afiliades a l’Organització, també poguessin celebrar Sant Jordi, igual que la resta dels seus companys i companyes. Ho van fer amb llibres en braille i amb contes il·lustrats en relleu, pels més menuts.

El Centre de Recursos Educatius de l’ONCE a Barcelona (CRE) va posar en marxa aquesta iniciativa ja fa 16 anys, el 2005.

A mitjans del mes de març, des del Servei d'Adaptació i Recursos Didàctics i Tecnològics (SARDT) del Centre de Recursos Educatius de l’ONCE a Barcelona (CRE) ONCE Barcelona, s’elabora un llistat de llibres per etapes educatives que es lliuren als mestres de suport itinerant del Servei Educatiu compartit Departament Educació - ONCE, per tal que els facin arribar als pares.

Enguany, es va fer una selecció d’un total de 19 contes i llibres en relleu, classificats per grups d’edat. Trobem obres d’autors com  Francesc Miralles, Maria Parr, Joaquim Carbó, David Cirici i Andreu Martín.

Amb la lectura de contes i obres es contribueix a l'aprenentatge del sistema de lecto escriptura en braille, fonamental per a les persones cegues,  i a una educació inclusiva i en igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat.

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Setembre

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya

Publicador de continguts