159 gossos guia de Catalunya reclamen el seu dret d’accés a tots els transport públic acompanyant a les persones cegues perquè "En som un"

Seccions: Protagonistes
gos_pigall_tren.jpg

Un total de 159 gossos guia de l'ONCE (132 a Barcelona, 15 a Tarragona, 11 a Girona i un a Lleida) acompanyen a altres 159 persones cegues de Catalunya, aportant-los plena autonomia i seguretat en els seus desplaçaments en convertir-se en els ulls de qui no pot veure.

Amb motiu del Dia Internacional del Gos Guia, celebrat el passat  27 d'abril,  van reclamar a la societat el seu dret d'accés al transport públic juntament amb les persones cegues en igualtat de condicions, sota el lema “En el transport, també en som un”.

Dos gossos pigall de la Fundación ONCE del Peero Guia, amb les seves armilles grogues.

Les lleis de cada comunitat autònoma  reconeixen a les persones usuàries de gos guia l'accés a transports com els autobusos, taxis, VTC, metro, tren, vaixells o avions, un aspecte de vegades desconegut per la societat i que, de vegades, genera problemes a la persona cega a l'hora de poder desplaçar-se amb plena autonomia a la seva vida diària.

Per això, la Fundació ONCE del Gos Guia ha intensificat el contacte amb les principals entitats representatives d'aquests mitjans de transport i demana a la ciutadania que ajudi a conèixer aquest dret que també possibilita l'accés a espais o establiments públics o d'ús públic.

“El gos guia és una ajuda inestimable en el desplaçament de les persones cegues que opten per ell com a auxiliar de mobilitat. Usuari cec i gos formen una parella inseparable que fa un llarg camí de vida. Un vincle molt especial uneix a la persona cega amb el seu gos guia, podria dir-se que són una combinació màgica i especial, dos en un”, explica Enric Botí, delegat territorial d’ONCE Catalunya.

Amb motiu d'aquesta commemoració, cinc milions i mig de cupons van recórrer els carrers i els pobles del nostre país el passat  27 d'abril amb la il·lustració d'una persona usuària de gos guia i el lema de la iniciativa: 'En el transport, també en som un'.

En aquest sentit recorda que els gossos guien la persona cega amb l'arnès que els identifica i permet fer la seva tasca diària, un element fonamental que no s'ha de treure als controls de seguretat d'accés a qualsevol mitjà de transport com l'avió o el tren.

En un entorn cada cop més complex, la necessitat de moure's amb independència i seguretat obliga les persones cegues a apostar cada cop més per una solució àgil i fiable: el gos guia.
Els gossos guia estan perfectament ensinistrats i controlats a nivell veterinari, sent un servei gratuït per a aquelles persones afiliades a l'Organització que els sol·licitin i siguin aptes per ser usuàries de gos guia.
Imatge del cupó dedicat al Dia del Gos Pigall, el 27 d'abril.

Caminant Junts
L'ONCE té com a una de les seves màximes la inclusió de les persones cegues a la societat. L'ocupació, les relacions socials i culturals i l'autonomia personal són els pilars sobre els quals recolza aquesta tasca.
Per això va crear la Fundació ONCE del Gos Guia (FOPG) fa més de trenta anys, adoptant el model de les escoles de gossos guia europees i nord-americanes. Ubicades a Boadilla del Monte (Madrid), les seves actuals instal·lacions compten amb 110.000 metres quadrats que donen cabuda a tots els serveis: criança, allotjament i cura de cadells, entrenament i instrucció de gossos, clínica veterinària, alberg per a gossos jubilats i residència per a la formació dels usuaris i usuàries.

A la seva trajectòria la Fundació ONCE del Gos Guia ha facilitat prop de 3.500 gossos a les persones cegues o amb baixa visió del nostre país per millorar la seva autonomia, desplaçaments i seguretat, convertint aquests animals en un veí més al costat de la societat. Les races més utilitzades són pagès retriever, golden retriever, pastor alemany i flat coated retriever.
 

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

Desembre

« »
 1. dl
 2. dt
 3. dc
 4. dj
 5. dv
 6. ds
 7. dg
 8. 1
 9. 2
 10. 3
 11. 4
 12. 5
 13. 6
 14. 7
 15. 8
 16. 9
 17. 10
 18. 11
 19. 12
 20. 13
 21. 14
 22. 15
 23. 16
 24. 17
 25. 18
 26. 19
 27. 20
 28. 21
 29. 22
 30. 23
 31. 24
 32. 25
 33. 26
 34. 27
 35. 28
 36. 29
 37. 30
 38. 31
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya

Publicador de continguts