L'ONCE Catalunya celebra el Dia Mundial del Braille amb el Patge Reial més inclusiu que escriu i llegeix en braille les cartes als Reis Mags

PATGE REIAL DE LA IL·LUSIÓ con KIOSCO FONDO

Va ser el passat dimecres 4 de gener per celebrar el Dia Mundial del Braille, davant de l'Edifici ONCE Catalunya. El Patge de la Il·lusió va estar acompanyat pel seu gos pigall Tuco, el fidel guia de les persones cegues, que va fer un 'BUP BUP' molt especial.

També, gràcies a Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar i a l’ajuda dels patges i patgesses reials de l’ONCE, els nens afiliats i nenes afiliades de l’ONCE van gaudir a casa d’una Nit de Reis plena de regals, igual que els fills dels afiliats i afiliades a l’Organització.

"Els sis petits punts que va idear Braille són màgics. Ens han donat llum a les persones cegues com a porta d'accés al coneixement. Afortunadament, cada vegada més, el braille s'ha estès a la vida quotidiana i això ens ajuda. Demanem, però, que el seu ús sigui universal per aconseguir una plena accessibilitat. Cal garantir l'accés a la informació per a tothom, també a la cultura i a l'oci. Com aquesta iniciativa, que apropa la màgia a més de 1.100 nens cecs o amb discapacitat visual de tota Catalunya, una activitat oberta a tothom en un exemple d'inclusió", reivindicà Enric Botí, d'ONCE Catalunya.

L'any 2019, l'ONU va reconèixer i proclamar la data del 4 de gener com a Dia Mundial del Braille. Va ser després d'un llarg període de reclamacions per part de les persones cegues de tot el món, també de l'ONCE, les quals volien que es fixés aquesta efemèride en la data del naixement del creador d'aquest sistema de lectoescriptura, el francès Louis Braille.

Louis Braille

Louis Braille va perdre la vista de molt jovenet en un accident domèstic. L'any 1829, quan només tenia 18 anys, es va publicar el sistema de lectoescriptura que va idear i que porta el seu nom. Amb ell, els cecs de tot el món van poder sortir de la seva marginació social, cultural i educativa i van poder començar a llegir, informar-se, comunicar-se...

Des de l'ONCE s'impulsa l'ús del braille amb l'objectiu que els afiliats i la resta de la ciutadania puguin conèixer i gaudir d'aquest codi de lectoescriptura des de tots els seus àmbits: l'educatiu, el cultural, l'oci, els serveis i en moltes altres vessants. El Sistema Braille és un codi, però ull, no un codi secret. Es representen les lletres, els números, les majúscules, les minúscules, els signes de puntuació, els símbols matemàtics... i, fins i tot, partitures de música.

El braille ha permès que, durant 84 anys, l'ONCE continuï sumant punts

El braille ha permès que, durant 84 anys, l'ONCE continuï sumant punts. El braille, gràcies a una conquesta de molts anys i de moltes persones, està present en la nostra vida quotidiana i la fa més fàcil per als qui no poden veure. Actualment, el podem trobar en l'ordinador, en el mòbil, en els medicaments, en l'alimentació, en els jocs, en la cartelleria, en els restaurants, en els ascensors... Està present en universitats, biblioteques, restaurants, en la sanitat... i volem que s'expandeixi encara més.

'Generació Inclusió'

Formar part de la 'Generació Inclusió' suposa la participació de les persones amb discapacitat com a catalitzadors d'una societat més participativa, més ‘rica’ i més diversa, ja que tothom és necessari, sense excepció.

Les persones, amb discapacitat o sense, tenen un gran repte per endavant: col·laborar i recolzar-se mútuament per crear un model de societat del qual sentir-se orgullosos, on l’ideal social de la inclusió permeti a l'ésser humà viure unes relacions més plenes, per tal que cadascú tingui la possibilitat de fer-se a si mateix i configurar un model social dinàmic, integrador i veritablement constructiu.

Un dels trets distintius d’una societat veritablement inclusiva és la voluntat d’acompanyar i de fer visibles aquestes persones. Junts aconseguiran formar aquesta 'Generació Inclusió', la més inclusiva de la història.

Cupó Dia Mundial del Braille

L'ONCE es va unir també a aquest Dia Mundial del Braille dedicant-li el cupó diari del dimecres 4 de gener, amb el lema ‘Un codi matemàtic únic en braille per a tota Iberoamèrica’. D'aquesta manera, cinc milions de cupons van celebrar que gràcies als sis punts d'aquest codi de lectoescriptura la vida de les persones cegues és més accessible.

Enllaç al vídeo de la impremta braille de l'ONCE Catalunya:
 

‘La petita eruga goluda’, accessible

Coincidint també amb el Dia Mundial del Braille, el Servei Bibliogràfic de l'ONCE (SBO) va adaptar en diferents formats accessibles el conte ‘La petita eruga goluda’, un dels llibres més populars de la literatura infantil, de l'escriptor i il·lustrador estatunidenc criat a Alemanya Eric Carle. L'obra ha estat guardonada amb diferents premis de literatura i disseny gràfic i està inclosa en els programes escolars dels Centres de Recursos Educatius (CRE) de l'ONCE, ja que és un dels llibres més il·lustratius per a conèixer conceptes sobre la naturalesa, els dies de la setmana, les xifres, etc.

RRSS_Compartir

Compartir :

Publicador de continguts

Contenido - Podcast

Logo podcast

Calendario

  1. dl
  2. dt
  3. dc
  4. dj
  5. dv
  6. ds
  7. dg
  8. 1
  9. 2
  10. 3
  11. 4
  12. 5
  13. 6
  14. 7
  15. 8
  16. 9
  17. 10
  18. 11
  19. 12
  20. 13
  21. 14
  22. 15
  23. 16
  24. 17
  25. 18
  26. 19
  27. 20
  28. 21
  29. 22
  30. 23
  31. 24
  32. 25
  33. 26
  34. 27
  35. 28
  36. 29
  37. 30
Esdeveniments del mes
No hi ha esdeveniments per aquest mes

Subscripció

Subscripció

IL·LUSIÓ, Butlletí de Notícies ONCE Catalunya
T'informem que les dades de caràcter personal que ens proporcionis en emplenar el present formulari seran tractades per Política privacitat

Publicador de continguts